Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji vazduh Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_7028" align="aligncenter" width="700"] Logo akcije ,,Drvo prijateljstva"[/caption] U više gradova regiona, 19. i 20. novembra će biti po [caption id="attachment_7028" align="aligncenter" width="700"] Logo akcije ,,Drvo prijateljstva"[/caption] U više gradova regiona, 19. i 20. novembra će biti po Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji vazduh

Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji vazduh

Logo akcije ,,Drvo prijateljstva“

U više gradova regiona, 19. i 20. novembra će biti posađeno više od 400 stabala drveća, kao deo druge po redu akcije „Drvo prijateljstva“ koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima.

Cilj ove solidarne akcije je pokazati da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje Zapadnog Balkana dele veliki ekološki problem, naime opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprineti rešavanju tog problema i stvaranje uslova za čist vazduh, saopštio je EFB.

„Gradovi regiona su u zimskom periodu redovno na listi najzagađenijih na svetu i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend  zaustavi. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova ekološka inicijativa ima, organizatori su se za sađenje drveća odlučili i kako bi gradski vazduh učinili čistijim i okruženje zdravijim za stanovnike gradova zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na alarmantan stepen zagađenosti vazduha u njima.

 kako da zasadimo drvo

,,Zadovoljstvo je i ove godine bitu dio regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva“, kojom se kroz konkretne aktivnosti skreće pažnja javnosti na potrebu unapređenja kvaliteta životne sredine na prostoru Zapadnog Balkana i podstiče međusektorska saradnja i uključivanje građana u napore da se smanje negativni uticaji klimatskih projmena u aeorozagađenja. Ove godine akcija ,,Drvo prijateljstva“ u Crnoj Gori nosi posebnu simboliku, jer broj zasađenih sadnica prati i obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Glavni grad Podgorica dobiće još jedan novi drvored, čime se daje doprinos projektu ozelenjavanja i nadamo se da će građani uživati u novom amijentu koji smo obezbjedili u saradnji sa Zelenilom. Radosni smo što će isti efekat biti i u drugim gradovima regiona, a naše misli su danas i sa kolegama iz Sarajeva koji su zbog poplava u nemogućnosti da trenutno realizuju akciju i želimo da se što prije stvore uslovi i da glavni grad Bosne i Hercegovine bude obogaćen novim drvoredom.“ –  ističe Aleksandar Perović, direktor Ekološkog Pokreta ,,OZON“ .

Sa ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i  posledicama zagađenja, i  mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Zajednička akcija „Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja za čist vazduh „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top