I Crna Gora dio regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva”: NOVI DRVORED U PODGORICI Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_7033" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa akcije ,,Drvo prijateljstva" (Foto: Čedo Čiumović)[/caption] Danas je u više gradova re [caption id="attachment_7033" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa akcije ,,Drvo prijateljstva" (Foto: Čedo Čiumović)[/caption] Danas je u više gradova re Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » I Crna Gora dio regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva”: NOVI DRVORED U PODGORICI

I Crna Gora dio regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva”: NOVI DRVORED U PODGORICI

2

Detalj sa akcije ,,Drvo prijateljstva“ (Foto: Čedo Čiumović)

Danas je u više gradova regiona,među kojima je i Podgorica, u okviru regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva“ koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima.istovremeno  posađeno ukupno 400 stabala.

Cilj ove solidarne akcije je pokazati da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

4

Detalj sa regionale akcije ..Drvo prijateljstva“ (Foto: Čedo Čizmović)

Zemlje Zapadnog Balkana dijele veliki ekološki problem, naime opasne nivoe zagađenja vazduha. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprineti rešavanju tog problema i stvaranje uslova za čist vazduh, saopštio je EFB.

“Prošle godine smo kroz „Drvo prijateljstva“  i stablima koja smo posadili kompenzovali svu štetu u vidu emisija koje su nastale kroz službene letove EFB-a tokom 2019. godine. Sada nastavljamo akciju kako bismo ukazali na važnost svakog stabla na kvalitet vazduha koji dišemo. Ponovo nam je ceo region najzagadjeniji deo kontinenta, tako da je regionalna sadnja ove godine najava zajedničke kampanje „Ujedinjeni Balkan za Čist Vazduh“ koja kreće uskoro. Smatramo da je regionalno sagledavanje problema zagađenog vazduha koje razmenjujemo jedni sa drugima ključno i da je to tema koja nažalost mora svima da nam bude važna” – Aleksandra Tomanić, Izvršna direktorka Evropskog Fonda za Balkan.

3

Detalj sa regionale akcije ..Drvo prijateljstva“(Foto: Čedo Čizmović)

I Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“ ukazuje na neophodnost regionalnog umrežavanja .

,,Danas smo u saradnji sa Zelenilom novim drvoredom u Dahni, dali doprinos ozelenjavanju sportsko rekreativne zone Podgorice, čime se građanima obezbjeđujei kvalitetnija životna sredina.. Ove godine akcija ,,Drvo prijateljstva“ u Crnoj Gori nosi posebnu simboliku, jer broj zasađenih sadnica u okviru kampanje prati i obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom,  što je prilika i da još jednom istaknemo da je neophodno građanima zemalja Zapadng Balkana obezbjediti građanima pravo na čist vazduh.“ – ističe Perović.

I ove godine regionalnu akciju je podžalo ,,Zelenilo“ d.o.o. Podgorica.

,, Uređenje javnih zelenih površina jeste nadležnost „Zelenilo“ d.o.o. Podgorica, ali pored toga što je ovo posao, to je ujedno i zadovoljstvo. Formirati novu zelenu površinu, naročito u gradskoj zoni, znači stvoriti ljepše i zdravije uslove za život, a kada nam se u tome pridruže i društveno odgovorni pojedinci, kompanije, NVO, onda je to zadovoljsvo veće. Danas samo u sportsko rekreativnoj Zoni u Dahni posadili 30 odraslih sadnica drveća koje je posredstvom NVO „Ozon“ donirao Evropski fond za Balkan. „Zelenilo“ će i u narednom periodu nastaviti sa formiranjem novih zelenih površina, sadnjom drveća i drugim aktivnostima, kako bi u što većoj mjeri dali doprinos očuvanju životne sredine.” -  kazala je Milica Vukčević iz ,,Zelenila”.

8

Detalj sa regionale akcije ..Drvo prijateljstva“ (Foto: Čedo Čizmović)

Sa ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i  posledicama zagađenja, i  mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

„Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja za čist vazduh „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Nikšića, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top