,,Ozon“ povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta: Interesni lobiji najveći neprijatelji naše planete Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6805" align="aligncenter" width="512"] Animacija (Ozon)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon” povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta, k [caption id="attachment_6805" align="aligncenter" width="512"] Animacija (Ozon)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon” povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta, k Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » ,,Ozon“ povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta: Interesni lobiji najveći neprijatelji naše planete

,,Ozon“ povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta: Interesni lobiji najveći neprijatelji naše planete

logo osjenceni

Animacija (Ozon)

Ekološki pokret ,,Ozon” povodom Međunarodnog dana ekoloških pokreta, koji se globalno obilježava 17. novembra, izražava nezadovoljstvo zbog licemjerstva svjetskih političara pokazanog na Konferenciji Ujednijenjih Nacija o klimatskim promjenama (COP26), koja je tokom prethodne dvije sedmice održana u Glazgovu a na kojoj nije usvojen ni jedan konkretan zaključak, kojim bi se pokazala volja najvećih zagađivača da će prestati sa dosadašnjom pogubnom praksom ugrožavanja javnog zdravlja i životne sredine..

Iako nijesmo očekivali mnogo , shodno dosadašnjoj praksi ovakvih dešavanja koji okupljaju krovne donosice odluka na globalnom nivou, dijelimo razočarenje sa kolegama širom planete, koji su javno izkazali nezadovoljstvo zaključcima konferencije, koje ne samo da  predstavljaju ponižavanje intelekta slobodomislećih stanovnika svih država svijeta, već su i dokaz da oni koji treba da zastupaju javni interes zapravo zastupaju interesne lobije, naročito onih biznisa za čiju proizvodnju se nekontrolisano trše najvrijednija prirodna bogatstva i koji su odgovorni za ugrožavanje javnog zdravlja.

Dok zbog pogrešnih politika širom svijeta svakodnevno umiru ljudi i nestaju vrste, skup ,,krema” političara okupljenih u Glazgovu, iskoristio je priliku da još jednom obesmisli suštinu i predložene ciljeve, čime je poslata jasna poruka svjetskoj javnosti da se ni klimatske promjene, ni različiti vidovi uništavanja ekosistema,  ni interesni lobiji ne mogu spriječiti bez građanskih akcija i otpora.

Nažalost, iako su širom planete prisutni i ekološki pokreti, organizacije civilnog društva i građanske incijative koje se bore za zaštitu životne sredine i živog svijeta, potpuno je jasno da se bez umrežavanja na što većem  nivou, ne mogu očekivati vidljivi i mjerljivi pomaci.

Dobijene lokalne ili nacionalne bitke, kojih na sreću ipak ima, pa i u Crnoj Gori, nikako ne znače ništa u kontekstu ishoda rata najvećih razmjera u istoriji čovječanstva, koji je već cijeli vijek u toku , a opet nevidljiv za većinu stanovništva naše planete bez obzira na sve žrtve koje je odnio.

Upravo zato smatramo od najveće važnosti regionalno i globalno umrežavanje ekoloških pokreta, omasovljenje i konkretna akciju, jer se samo tako možemo suprostaviti interesnim lobijima kojima je lično profiterstvo važnije od budućnosti čovječanstva i planete Zemlje.

Ne dopustimo da nam podjelama i politikanstvom odvuku pažnju sa onog što je najbitnije za sve a to su javno zdravlje i kvalitetna životna i radna sredina.

Na kraju, smatramo da su troškovi konferencije, prevoza I boravka svjetskih lidera i mnogočlanih pratećih delegacija u Glazgovu, potpuno neopravdani i predstavljaju još jedan udar na ,,zdravu pamet” i poreske obveznike širom svijeta koji su to platili, pa bi bilo vrlo interesantno analizirati ekološki otisak događaja od koga se očekivalo da doprinose rješavanju najvećeg izazova sa kojima se sadašnje generacije suočavaju a od kojeg zavise I buduća pokoljenja.

Sigurni smo da bi i taj rezultat bio razočaravajući kao i zaključci konferencije.

Mnogo je bilo bolje nahraniti gladne, umjesto plaćati letove, luksuzne hotele I skupe obroke za one koji to mogu sami sebi priuštiti.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top