Zelena zvijeda 2014

Dobitnici Zelene zvijezde za 2014-godinu

Dobitnici Zelene zvijezde za 2014-godinu

Danas je u Podgorici, u organizaciji Arhus centara Nikšić i Podgorica, organizacione jedinice Ekološkog pokreta ,,OZON“ i Agencije za zaštitu životne sredine i uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i programa Životna sredina i bezbjednost, održana peta po redu dodjela godišnjih nagrada, za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine – „Zelena zvijezda 2014”.

Ove godine, nagrade su dodjeljene u 7. kategorija, i to:

– za podršku građanskim inicijativama iz oblasti životne sredine,

– za javni angažman i realizovane projekte,

– za društveno odgovorno poslovanje,

– za medijsko praćenje ekoloških tema,

– za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema,

– za revitalizaciju zapuštenih prostora,

– i za pojedinačni angažman.

 

Gospodin Anto Janković iz fAKT-a

Gospodin Anto Janković iz fAKT-a

U kategoriji Podrška građanskim inicijativama, iz oblasti životne sredine, dobitnik nagrade je Fond za aktivno građanstvo (FAKT) iz Podgorice.

Obrazloženje:

FAKT,godinama, kroz program ,,Građanska akcija”, finansijski podržava inicijative za unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i podstiče saradnju građana sa organizacijama civilnog društva. Tokom 2014 godine, podržali su više ekoloških akcija i kampanja.

Mladen Ivanović iz Udruženja ljubitelja Gorice

Mladen Ivanović iz Udruženja ljubitelja Gorice

U kategoriji Javni angažman i realizovane aktivnosti, dobitnik je Udruženje ljubitelja Gorice.

 Obrazloženje:

Nevladina organizacija Udruženje ljubitelja Gorice, gotovo svakog vikenda organizuje akcije čišćenja i pošumljavanja na brdu Gorica, promovišući tako i njegovu vrijednost, ali i ukazujuči na sve nedostatke u upravljanju. Tokom ove godine, udruženje je realizovalo preko 25 akcija na Gorici, što je dokaz posvećenosti, pritom treba imati na umu da je riječ o volonterskim akcijama, koje nijesu dio nikakvih projekata i bez podrške su donatora.

Gospođa Stanislava Martinović, direktorka Deponija doo Podgorica

Gospođa Stanislava Martinović, direktorka Deponija doo Podgorica

U kategoriji Društveno odgovorno poslovanje, dobitnik nagrade je Deponija doo Podgorica.

Obrazloženje:

Deponija doo Podgorica je organizacija, koja po prirodi stvari radi društveno odgovoran posao, a sem toga veoma je aktivna i u dijelu edukacije javnosti. Otvoreni za studijske posjete, stručni i posvećeni svom poslu, kroz donacije pomažu rad civilnog sektora i uvijek su raspolozeni da pomognu svima u domenu upravljanja otpadom. Pritom, ovo društvo je uspješno i u finansijskom poslovanju i najbolji je pokazatelj, da se upravljanje otpadom može posmatrati i kao razvojna šansa.

Gospođa Anka Perović-Radović iz Radija Crne Gore sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Ervinom Spahićem

Gospođa Anka Perović-Radović iz Radija Crne Gore sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Ervinom Spahićem

U kategoriji Medijsko praćenje, ovogodišnji dobitnik nagrade je Radio Crne Gore.

Obrazloženje:

U svom radu, Radio Crne Gore, kroz više emisija, redovno prati teme iz oblasti životne sredine, primjenjujući pritom visoko profesionalne standarde.

Novinarka Pink M Dragana Bošković

Urednica emisije ,,Flyer“ Marija Bošković

U kategoriji za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema, dobitnica je gđa Marija Bošković, urednica emisije ,,Flajer“.

 Obrazloženje:

Emisija “Flajer”, redovno daje prostor svim važnijim dešavanjima iz oblasti zaštite životne sredine.

Predstavnica građanske inicijative za uređenje Ćemovskog polja Damira Kalač sa Aleksandrom Perovićem, direktorom Ekološkog pokreta ,,OZON"

Predstavnica građanske inicijative za uređenje Ćemovskog polja Damira Kalač sa Aleksandrom Perovićem, direktorom Ekološkog pokreta ,,OZON“

U kategoriji Revitalizacija zapuštenih prostora, dobitnici nagrade su: Građanska inicijativa – za uređenje Čemovskog polja i Avio klub ,,Krila Podgorice’‘.

Obrazloženje:

Zahvaljujuči građanskoj inicijativi za uređenje Ćemovksog polja i rekonstrukciji sportskog aerodroma ,,Špiro Mugoša” i izgradnji dodatnih sadržaja, Ćemovsko polje je tokom ove godine postalo sjajan prostor, što je imajući u vidu njegov prirodni potencijal, najbolji primjer da se može koristiti na mnogo bolji način.

Gospodin Zlatko Vujotić iz Krila Podgorice prima čestitke od direktora Ozona

Gospodin Zlatko Vujotić iz Krila Podgorice prima čestitke od direktora Ozona

Podsjećamo, donedavno se Ćemovsko polje, najviše koristilo za nelegalnu sječu i odlaganje različitih vrsta otpada.
Pošto je riječ o projektima koji se udopunjuju i koji su realizovani uz obostranu podršku, nagrade će biti uručene i građanskoj inicijativi i Avio klubu ,,Krila Podgorice“.

Najmlađa dobitnica Lara Majer sa ocem Igorem

Najmlađa dobitnica Lara Majer sa ocem Igorem

U kategoriji Pojedinačni angažman, najmlađi dobitnik ovogodišnje nagrade je gospođica Lara Majer.

Djevojčica Lara Majer je sav dobijeni novac za svoj peti rođendan, izdvojila za akciju sadnje 18 stabala u parku na Starom aerodromu

Detalj sa dodjele Zelenih Zvijezda

Detalj sa dodjele Zelenih Zvijezda

Nagrade su uručili Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta Ozon iz Nikšića.

Uspostavljanjem mreže Arhus centara Crne Gore, Ekološki pokret “Ozon” i Agencija za zaštitu životne sredine preuzeli su odgovornost da nagradu „Zelena zvijezda“ učine uspješnom misijom i važnom sponom kojom se, ne samo evidentira rad i napredak u oblasti životne sredine, već se i dodatno motivišu institucije i pojedinci, da promovišu ekološke vrijednosti, i kroz ekološki aktivizam vode borbu za ostvarivanje Ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu.

Iz godine u godinu “Zelenom zvijezdom”, odaje se priznanje angažovanim institucijama i pojedincima, koji posvećeneno rade i svojim djelovanjem doprinose implementaciji principa zdrave životne sredine.

 

Design by SOFTING.ME powered by Evidencija.me