Zelena zvijezda 2013

Dobitnici Zelene zvijezde za 2013 godinu

Arhus centri Podgorica i Nikšić, organizacione jedinice Agencije za zaštitu životne sredine i Ekološkog pokreta ,,OZON“, uz podršku Misije OEBS u Crnoj Gori i programa ENVSEC (Životna sredina i bezbijednost), organizovali su u utorak 24. decembra 2013. godine , u multimedijalnoj sali Ministarstva održivog razvoja i turizma, dodjelu godišnjih nagrada za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine – „Zelena zvijezda 2013”.

Dobitnici nagrade „Zelena zvijezda”  za 2013. godinu su:

–       DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI, u kategoriji “podrška institucijama i civilnom društvu iz oblasti životne sredine”;

Obrazloženje:

Delegacija EU u Crnoj Gore pruža značajnu finansijsku podršku za projekte koji treba da unaprijede kvalitet životne sredine i koje u partnerstvu ili pojedinačno realizuju državne institucije, lokalne samouprave, nevladine orgranizacije, mediji. Takođe, Delegacija EU u Crnoj Gori podržava argumentovani javni dijalog i učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču životne sredine.

– ELKO TIM, u kategoriji „društveno odgovorno poslovanje”;

Obrazloženje:

Kompanija ELKO TIM već više godina pruža podršku inicijativama koje imaju za cilj unapređenje životne sredine, a samo u toku 2013. godine učestvovali su u više akcija kao što su uređenje Ćemovskog polja, akcije pošumljavanja i ozelenjavanja površina u Glavnom gradu. Ono što je za svaku pohvalu ELKO TIM ne pruža samo finansijsku podršku već i zaposleni u ovom uspješnom kolektivu učestvuju u akcijama, čime šalju mnogo snažniju poruku ka javnosti.

– NVO “CENTAR ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA”, u kategoriji “javni angažman i realizovane projekte”;

Obrazloženje:

Centar za proučavanje i zaštitu ptica (CZIP) svojim višegodišnjim aktivnostima, javnim angažmanom i projektima čiji je cilj zaštita ornitofaune, ali i povećanje stešena zaštite područja važnih za ovu oblast poznat je i van Crne Gore, što svjedoče i članstva u relevantnim međunarodnim institucijama kao sto su Bird Life International i IUCN. Inicijativa CZIP-a za stavljanje pod zaštitu tivatskih solila samo je jedan od razloga za ovogodišnju Zelenu zvijezdu.

– PORTAL VIJESTI, u kategoriji “medijsko praćenje ekoloških tema”;

Obrazloženje:

Portal Vijesti se u kontinuitetu bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, dajući tako suštinski doprinos rješavanju ekoloških problema. Takođe, online servis Čitalac fotoreporter podsticajno utiče i na građanski ekološki aktivizam ali posredno i na efikasnost nadležnih institucija.

– NVO ECOMu kategoriji “najbolja ekološka kampanja”;

Obrazloženje:

NVO ECOM Udruženje za ekološki konstalting u Crnoj Gori, nacionalni operater je za međunarodnu kampanju Plava zastavica koja je već godinama simbol visokih standarda zaštite životne sredine kao i kvalitetnih sanitarnih i bezbjednosnih uslova na plažama i marinama.

– LAKE FEST, u kategoriji “revitalizacija zapuštenih izletišta”;

Obrazloženje:

Organizatori muzičkog festivala LAKE FEST koji je Nikšić i Crnu Goru uvrstio u međunarodni kalendar i učinio poželjnom destinacijom za ljubitelje rock n rolla pravi je primjer kako se može revitalizovati zapušteno izletište, i valorizovati prirodni resursi uz uvažavenje ekoloških standarda. Za samo tri godine postojanja LAKE FEST je uspio da okupi značaj broj posjetioca koji festivalske dane provode u kampu, uzivajući u nikšićkoj klimi tokom vrelog jula, ali i postao prepoznatljiv po ekološkim kampanjama kakva je ove godine bila Rock&Recycle koju su uspješno realizovali Pivara ,,Trebjesa“ i Ozon.

–        DEJAN KALEZIĆ, u kategoriji “eko fotografija”.

Obrazloženje:

Dejan Kalezić je jedna od naših najpoznatijih fotografa, koji je svojim fotografijama promoviše prirodne ljepote Crne Gore. Takođe, njegova Škola fotografije, koja je počela sa radom od 2005. godine velikim djelom je utemeljena na prirodnim ljepotama i boravku u prirodi, čime njeni polaznici imaju višestruke benefite.

Na svečanoj dodjeli nagrada govorili su:

–         Gospođa Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma

–          Gospodin Ervin Spahić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine

–          Gospodin Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“

Design by SOFTING.ME powered by Evidencija.me