,,Ozon” uz podršku WWF Adrije pokreće inicijativu zaštite rijeke Zete Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5462" align="aligncenter" width="700"] Rijeka Zeta[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ uz podršku WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu [caption id="attachment_5462" align="aligncenter" width="700"] Rijeka Zeta[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ uz podršku WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » ,,Ozon” uz podršku WWF Adrije pokreće inicijativu zaštite rijeke Zete

,,Ozon” uz podršku WWF Adrije pokreće inicijativu zaštite rijeke Zete

Rijeka Zeta

Rijeka Zeta

Ekološki pokret ,,Ozon“ uz podršku WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu prirode,  pokrenuće inicijativu za izradu studije zaštite voda GornjeZete kako bi se i to područje prepoznalo u kontekstu dobijanja odgovarajućeg stepena zaštite, shodno važećem zakonodavstvu,  kao i potencijalnog dijela  NATURA 2000 mreže evropskih zaštićenih područja.

Ovom inicijativom daje se konkretan doprinos i lokalnim upravama Danilovgrada i Podgorice koje su  pokrenule odgovarajuće procedure kako bi se vode Donje Zete zaštitile odgovarajućim stepenom zaštite i na taj način valorizovale na ekološki i ekonomski održiv način, što bi bilo mnogo teže realizovati u praksi ukoliko se ne unaprijedi stanje i u gornjem toku rijeke, počev od izvorišta.

Neophodno je spriječiti dalji pritisak na vode Gornje Zete, koje nesporno imaju veliki ekosistemski značaj za cijelo područje Jadranskog sliva, kao i uraditi procjenu ekonomske vrijednosti svih potencijala, kako bi se stekli uslovi za njihovu pravilnu, ekološki i ekonomski održivu valorizaciju i zaštitio javni interes građana Crne Gore.

,,Potrebno je strateški prepoznati ekosistemsku vrijednost rijeke Zete sa njenim pritokama i hidrološkim fenomenima i specifičnostima njenog gornjeg i donjeg toka za dalji razvoj lokalnih zajednica. Važno je  prepoznati i potencijal za nacionalno brendiranje Crne Gore kao ekološke države, odnosno cjelokupan društveni prosperitet. Naša namjera je da nakon izrade studije zaštite voda Gornje Zete, krenemo i u izmjenu nacionalnog zakonodavstva, kako bi se omogućilo da cijeli tok rijeke bude adekvatno zaštićen”,  ističe Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon”.

Zaštita rijeke Zete, imajući u vidu da je njen ekosistemski značaj prepoznat, osim u nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima i na međunarodnom nivou, bitna je i u kontekstu evropskih integracija i uspješnosti pregovora kroz poglavlje 27, što je još jedan argument više za zajedničku viziju  lokalnih uprava opština kroz koje prolazi.

“Rijeka Zeta posjeduje biološki važna obilježja što potvrđuje prisustvo ugroženih autohtonih i zaštićenih vrsta poput pastrmke, riječne jegulje prisutne na području Glave Zete i vidre, a ima i poseban ornitolioški značaj (IBA)  vještačkih akumulacija Krupačkog i Slanog jezera koje koriste vodni potencijal ove rijeke. Imajući u vidu da je ekosistemski značaj rijeke Zete prepoznat kroz različite strateške dokumente i da se odlikuje izuzetnim kulturološkim, rekreativnim,  estestkim i istorijskim vrijednostima, postoji stvarna potreba za skladnim i dosljednim pristupom za trajnu zaštitu ove rijeke kako bi se očuvao njen biodiverzitet te rekreacijski i turistički potencijal”, izjavio je Milija Čabarkapa, iz WWF Adrije

Inicijativa za zaštitu rijeke Zete podrazumijeva čitav niz aktivnosti kojima će se uticati na uspostavljanje argumentovanog javnog dijaloga svih zainteresovanih strana i uključivanje građana u process donošenja odluka koje se tiču životne sredine,  kao i izadu odgovarajućih studija i analiza koje će doprinijeti postizanju projektovanog cilja,, zaštite cijelog toka rijeke Zete i održivom načinu upravljanja.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top