NEVOLJA NIKADA NE DOLAZI SAMA, AEROZAGAĐENJE I COVID – 19 Reviewed by Momizat on . Zapadni Balkan godinama je jedan od regiona sa najlošijim kvalitetom vazduha u Evropi. Gradovi ovog regiona često zauzimaju i prva mjesta na listama najzagađeni Zapadni Balkan godinama je jedan od regiona sa najlošijim kvalitetom vazduha u Evropi. Gradovi ovog regiona često zauzimaju i prva mjesta na listama najzagađeni Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » NEVOLJA NIKADA NE DOLAZI SAMA, AEROZAGAĐENJE I COVID – 19

NEVOLJA NIKADA NE DOLAZI SAMA, AEROZAGAĐENJE I COVID – 19

Zapadni Balkan godinama je jedan od regiona sa najlošijim kvalitetom vazduha u Evropi. Gradovi ovog regiona često zauzimaju i prva mjesta na listama najzagađenijih u svijetu. Kada se na loš kvalitet vazduha doda i globalna COVID-19 pandemija koja je apsolutno obiljeležila 2020. godinu, i još traje, rezultat je dodatno povećan broj respiratornih oboljenja i veća smrtnost.

2.1-FB-i-INSTA-post

Širom Balkana poznata je izreka da nevolja nikada ne dolazi sama. Da ova narodna izreka ima uporište i u praksi pokazala je 2020. godina, kada je osiromašeno i zagađenjem vazduha ugroženo društvo dodatno pogodila pandemija COVID-19.

Glavni činilac zagađenog vazduha na Zapadnom Balkanu su praškaste materije (PM), koje negativno utiču na iste ćelije i djelove ćelija u ljudskom organizmu kao koronavirus. Zato je kod osoba koje su svakodnevno izložene aerozagađenju imuni sistem slabiji, a odgovor organizma na prisustvo koraonavirusa burniji, što doprinosi razvoju težih oblika Covida-19, dok su i smrtni ishodi učestaliji.

Dugotrajna izloženost štetnim supstancama u vazduhu povećava rizik od akutnih i hroničnih bolesti, najčešće onih što utiču na respiratorni sistem. On usled oslabljene funkcije postaje podložniji na uticaj virusnih infekcija, uključujući onu izazvanu koronavirusom (SARS-CoV-2).

Aerozagađenje i COVID-19 koje su uzročno-posledične veze

Već na samom početku globalne pandemije počela su da se pojavljuju istraživanja i studije koji povezuju povećan broj oboljelih i smrtnih slučajeva od Covida-19 u regionima gde je vazduh zagađeniji.

Prije nego što navedemo rezultate pojedinih istraživanja, važno je napomenuti da se pozitivna korelacija između aerozagađenja i broja oboljelih od Covida-19  a priori očekuje jer je zagađenje vazduha u korelaciji s velikom gustinom naseljenosti, a time i s velikim brojem smrtnosti. Da bi se jasno utvrdilo da zagađenje vazduha doprinosi riziku od smrti od Covida-19, potrebne su dugoročne epidemiološke studije, uzimajući u obzir mnoge faktore. Ovakvi naučni radovi su još uvijek u izradi i ne možemo govoriti sa stopostotnom sigurnošću da postoji uzročna veza zagađenja vazduha i Covida-19.

Ispitivanja iz Kine, Engleske, SAD, Nemačke, Holandije i Italije pokazala su da pojačano aerozagađenje može da utiče na povećanje broja oboljelih, ali i na povećanu smrtnost od Covida-19[1]. Ispitivanje u Nemačkoj pokazalo je da rast koncentracije PM10 čestica povećava smrtnost oboljelih od Covida-19 koji imaju preko 80 godina, i to 30% kod muškaraca i 35% kod žena[2].

Kada se ovi podaci uporede, dolazi se do zaključka da aerozagađenje povećava smrtnost od Covida-19 u svijetu za 15%, a u Evropi za 19%[3]. Kao što je već navedeno, glavni činilac aerozagađenja su praškaste materije, a porast njihove koncentracije od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Covida-19 za 11%[4].

Nažalost, za region Zapadnog Balkana još uvijek ne postoje relevantne studije i istraživanja, pa nijesmo ni u mogućnosti da ponudimo konkretne podatke. Velika je vjerovatnoća da se ovi podaci ne bi razlikovali za ovaj region, čak postoji pretpostavka da bi bili lošiji. Čak i bez uticaja Covida-19, zagađen vazduh u regionu na godišnjem nivou izazove skoro 13.500 slučajeva prerane smrti, dok je do sada od Covida-19 obolelo 693.902 osoba, a od posledica bolesti preminulo 13.423 osoba.

Kako do bolje epidemiološke situacije i čistijeg vazduha na Zapadnom Balkanu?

Svakodnevno raste broj dokaza i naučnih studija o vezi zagađenja vazduha i Covida-19 ali, kao što smo rekli, treba uzeti u obzir ograničenja ovih studija. Da bi se ispravno reagovalo, potrebno je da odluka bude bazirana na valjanim informacijama. Zato je potrebno da se izradi barem jedna, ako ne i više studija koje bi analizirale vezu između aerozagađenja i COVID-19 za region Zapadnog Balkana. Ovakva ispitivanja moraju biti precizno planirana i izvedena, da bi se mogli donijeti adekvatni zaključci i predlozi mjera.

Pri predlaganju mjera neophodno je uzeti u obzir i stanje zdravstvenih sistema zemalja Zapadnog Balkana. Tokom pandemije su se širom regiona pokazale posledice manjka bolničkih kreveta, imigracije lekara i medicinskog osoblja, nedostatka respiratora i druge opreme, kao i sveopšteg neulaganja. U trenutku kada je pogođen i Covid-19 pandemijom, pritisak na ove krhke zdravstvene sisteme često prelazi maksimum. Samim tim, neophodno je povećanje učešća predstavnika sektora zdravstva u procesima donošenja odluka, kako bi se osigurala pravovremena integracija zdravstvenih mjera u politikama usmjerenim ka zaštiti životne sredine.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da reaguju i da povećaju efikasnost u sprovođenju zakona i odluka u oblasti zaštite životne sredine radi ostvarivanja veće zdravstvene i ekonomske koristi za sve građane. Samo termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu odgovorne su za ekonomsku štetu na ime zdravstvenih troškova na godišnjem nivou procenjenu na 1,9-3,6 milijardi evra, koju snose građani Zapadnog Balkana.

Na kraju treba istaći da će COVID-19 u jednom trenutku biti prošlost ali da zagađenje vazduha ne smije da ostane stara „normalnost“. Pravovremena reakcija podrazumijeva da se mjere za unapređenje kvaliteta vazduha uvrste u javne politike i planove oporavka od COVID-19 pandemije u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan, koje su sve države prihvatile.

Kako nevolja nikada ne dolazi sama, moramo se solidarno boriti na više frontova da bismo je pobijedili i zato je važno razvijati regionalne multisektorske politike koje će obuhvatati i unapređenje životne sredine i unapređenje javnog zdravstva, jer ovakvi problemi zahtijevaju zajedničko, regionalno rješenje.

Više o kampanji “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh čitajte na: http://www.ozon.org.me/na-zapadnom-balkanu-zivimo-u-otrovnom-oblaku/

Ukoliko želite da budete deo kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” popunite vaše kontakt podatke na sledećem linku.

Izvori:

[1]      Isphording, Ingo E. and Pestel, Nico, Pandemic Meets Pollution: Poor Air Quality Increases Deaths by COVID-19 (2020). CESifo Working Paper No. 8495,

Dostupno na: SSRN: https://ssrn.com/abstract=3680352

[2]      Pozzer A,Dominici F,Haines A,Witt C,Munzel T.Lelieveld J, Regional and global contributions of air pollution to risk of death from COVID-19, Cardiovascular Research(2020),116:2247-2253,

Dostupno na: https://academic.oup.com/cardiovascres/article/116/14/2247/5940460

[3]      Bhandary N., Air pollution a co-factor in COVID-19 mortality

[4]      X Wu, R C Nethery, M B Sabath, D Braun, F Dominici, Air pollution and COVID-19 mortality in the United States: Strengths and limitations of an ecological regression analysis, Sci Adv.2020:6,4,novembar 2020.

Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33148655/

About The Author

Number of Entries : 586

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top