,,Ozon” pozvao Premijera Markovića i Ministra Radulovića da posjete basene crvenog mulj Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6201" align="aligncenter" width="700"] Baseni crvenog mulja (Foto arhiva NVO Ozon)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva Premijera Du [caption id="attachment_6201" align="aligncenter" width="700"] Baseni crvenog mulja (Foto arhiva NVO Ozon)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva Premijera Du Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » ,,Ozon” pozvao Premijera Markovića i Ministra Radulovića da posjete basene crvenog mulj

,,Ozon” pozvao Premijera Markovića i Ministra Radulovića da posjete basene crvenog mulj

baseni KAP

Baseni crvenog mulja (Foto arhiva NVO Ozon)

Ekološki pokret ,,Ozon“ poziva Premijera Duška Markovića i Ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da posjete  naselje u neposrednoj blizini basena crvenog mulja , tzv. ,,vukovarke“  i upoznaju se u kakvim nehumanim uslovima živi porodica Stojanovič,  jedina čiji porodični objekat nije obuhvaćen eksproprijacijom u toku prodaje KAP-a i prenošenja vlasništva na firmu UNIPROM.

Imajući u vidu, skoru posjetu Premijera i Ministra u čijem je resoru zaštita životne sredine, firmi UNIPROM  KAP, koju je obilježilo isticanje postignutih uspjeha i ulaganja, nikako ne možemo a da ih, kao i cijelu crnogorsku javnost, ne podsjetimo da postoje otvoreni ozbiljni problemi koji ugrožavaju javno zdravlje i životnu sredinu kakvi su baseni crvenog mulja i deponija industrijskog otpada koja se nalazi u krugu fabrike., a na čijoj sanaciji i remedijaciji nije urađeno apsolutno ništa.

Da budemo potpuno jasni smatramo da je primjer porodice Stojanović, koja je ostavljena da živi u opasnom, za život nebezbjednom okruženju, uz svakodnevno povećanje rizika od oboljenja uzrokovanim posledicama višedecenijskog zagađivanja životne sredine od strane KAP-a,  nešto što ne bi smjelo biti izostavljeno iz  fokusa pažnje Vlade Crne Gore , ekološke države.

Očigledno socijalno nepravedan pristup prilikom eksporprijacije imovine na prostoru ,,vukovarki“, što bi trebalo da bude interesantno za državno tužilaštvo,  zaštitnika ljudskih prava i ostale nadležne institucije,  razlog je da se Marković i Radulović lično angažuju i utiču da se porodici Stojanović obezbjede uslovi za život u uslovima dostojnim čovjeka i vremena u kom živimo.

Ekološki pokret ,,Ozon“  će uputiti otvorena pisma i Predsjedniku Crne Gore i Gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, kako bi i njih upoznali sa činjenicama i opasnostima kojima je izloženo zdravlje članova porodice Stojanović i pozvati ih da se uključe u pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja.

Pozivamo i sve kolege iz medija, naročito one koji se bave istraživačkim novinarstvom da se zainteresuju za  ovaj slučaj a mi stojimo na raspolaganju da podijelimo sva saznanja koja imamo.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top