Ozon o predizbornim kampanjama: Demagogija, neznanje, neodgovornost Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5677" align="aligncenter" width="626"] Ozonov program za građanski monitoring[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ ovih dana intezivno prat [caption id="attachment_5677" align="aligncenter" width="626"] Ozonov program za građanski monitoring[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ ovih dana intezivno prat Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Ozon o predizbornim kampanjama: Demagogija, neznanje, neodgovornost

Ozon o predizbornim kampanjama: Demagogija, neznanje, neodgovornost

ekoskop-varijacije

Ozonov program za građanski monitoring

Ekološki pokret ,,Ozon“ ovih dana intezivno prati aktivnosti učesnika predstojećih parlamentarnih izbora. Kada je oblast životne sredine i klimatskih promjena u pitanju, ocjenjujemo ih kao razočaravajuće. Zato pozivamo građane, da od svih partija i koalicija traže konkretna rješenja, za nagomilane ekološke probleme. Prije svega, jer je to jedini način da se ne zloupotrijebi njihovo glasačko pravo.

Osim “Deklaracije o zabrani izgradnje malih hidroelektrana”, koju je predstavila platforma ,,Crno na bijelo“, a kojom se do kraja ne nudi rješenje za ozbiljan društveni problem, jer ne daja osvrt na one već izgrađene – nije data nijedna konkretna inicijativa, ili model, kako unaprijediti postojeće veoma zabrinjavajuće stanje.

Klimatske promjene sa kojima se suočava i Crna Gora gotovo se ne pominju u javnim nastupima učesnika izbora, iako, se njihove posledice odražavaju na javno zdravlje i kvalitet životne sredine, budući ekonomski razvoj i cjelokupno društvo. Pritom, to su teme koje bude interesovanje svih ozbiljnih političkih grupacija u svijetu.

Betonizacija prostora, uništavanje šuma i urbanih zelenih površina, sistem upravljanja otpadom i otpadnim vodama, očigledno nijesu predmet interesovanja onih koji imaju ambiciju da budu donosioci odluka.

Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju kao da je zaboravljeno i prosto je nevjerovatan letagričan odnos prema toj problematici.

Brutalna devastacija rijeke Tare, jednog od najprepoznatljivijih prirodnih simbola Crne Gore, izgradnjom prve dionice autoputa Bar-Boljare, nije u fokusu učesnika parlamentarne trke. Takođe, niko nije dao predlog kako da se sanira učinjena šteta, koja osim ekoloških, ima i ogromne ekonomske posledice i kako će se osigurati da se taj trend zaustavi u budućnosti, pošto se svi slažu da je nastavak tog infrastrukturnog projekta neminovan, bez obzira na sav učinjeni zločin prema prirodi, budžetu i budućnosti razvoja Crne Gore.

Posebno je porazno što se čak ni opštinski nivoi ne bave lokalnim problemima koji ugrožavaju životnu sredinu lokalnih zajednica, iako bi to trebalo biti primjereno i očekivano. Naročito u sredinama gdje postoji izražen problem aerozagađenja, od čega umire više ljudi nego od virusa COVID-19., organizovan ekokriminal kao na Skadarskom jezeru ili gdje se grade male hidroelektrane, koje su predhodnih par godina donijele tenzije između građana i investitora, a zašto najveću odgovornost imaju Vlada i Skupština Crne Gore.

,,Neukusno je koliko je demagogija prisutna u nastupima predstavnika aktera parlamentarnih izbora. To bi trebalo da nas sve zabrine, jer je potpuno jasno da životna sredina i klimatske promjene nijesu u vrhu prioriteta njihovih programa. Kao što je bio nažalost slučaj i do sada. Gađanje terminima, površnost u poznavanju problematike, koja je od suštinske životne važnosti našeg društva i gdje su problemi najalarmantniji, predstavlja ponižavanje intelekta građana. Krajnje je vrijeme da se javno kaže šta se nudi i koje su garancije da će se ispuniti predizborna obećanja.  Svaki drugačiji pristup je neozbiljan i mi već najavljujemo da će i nova Vlada i novi saziv Skupštine, već u septembru čuti zvuke sirene za uzbunu, kojom smo iz dubokog sna budili i odlazeće garniture, kako bi ih od početka upozorili da više nećemo dozvoliti uništavanje prirodnih i ljudskih resursa Crne Gore.

Ni projekti postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji su izazvali ozbiljne ekološke i ekonomske probleme u lokalnim zajednicama i državi nijesu na dnevnom redu, a poznajući stanje na terenu itekako bi morali biti, naročito što se radi o višedecenijskom dužničkom ropstvu građana Crne Gore.

Uz sve gore navedeno, primjećujemo i da niko ne daje osvrt na to kako obezbjediti energetksu nezavisnost, koja su to alternativna rješenja postojećim namjerama Vlade kao što su rekonstrukcija TE Pljevlja, izgradnja HE Komarnica i prevođenje rijeke Zete u nikšišće akumulacije. Kako će se obezbijediti da upotreba solarne i energije vjetra ne proizvede ekološke štete u lokalnim zajednicama? Populizam je u toj mjeri izražen da je nesumnjivo da nema vizije niti elementranog znanja o onome što se nudi kao održiviji model. Stoga, mi moramo istaći da se niko nije jasno ogradio od namjere da se područje Sinjajevine umjesto kao park prirode i buduće NATURA 2000 područje, koristi kao vojnii poligon, što je skandalozna namjera i konkretan primjer ugrožavanja javnog interesa.

,,Prosto je nevjerovatno da niko ne daje osvrt kako obezbjediti energetksu nezavisnost, koja su to alrernativna rješenja postojećim namjerama Vlade kao što su HE Komarnica i prevođenje rijeke Zete u nikšišće akumulacije. Kako će se obezbijediti da upotreba solarne i energije vjetra ne proizvede ekološke štete u lokalnim zajednicama? Populizam je u toj mjeri izražen da je nesumnjivo da nema vizije niti elementranog znanja o onome što se nudi kao održiviji model. Moram istaći i da se niko nije jasno ogradio od namjere sa se područje Sinjajevine umjestom kao park prirode i budeće NATURA 200O područje koristi kao vojnii poligon, što je skandalozna namjera i konkretan primjer ugrožavanja javnog interesa“ – smatra direktor Ozona.

Ekološki pokret ,,Ozon“  ponavlja da je neophodno utvrditi odgovornost, svih koji su do sada bili na funkcijama u sve tri grane vlasti, i koji su činjenjem, ili nečinjenjem, doprinijeli ugrožavanju javnog intersa  i devastaciji prirodnih resursa sa uzročno posledičnim ekonomskim štetama.Što je izuzetno važan dio Krivičnog Zakonika Crne Gore. Iz tog razloga pozivamo sve aktere parlamentarnih izbora, da se u najkraćem roku izjasne i na tu temu i daju konkretna rješenja, kako će garantovati da će do toga doći.

Krajnje je vrijeme je da se počne sa sankcionisanjem svih onih koji su bili dio “pogrebnog tima”, koji je Crnu Goru zavio u crno, a što ćemo tek plaćati i osjećati posledice. I mi i buduće generacije. Ukoliko ne bude poziva na odgovornost, onda ćemo imati nastavak kontinuiteta vladanja interesnih grupa, okupljenih sa ciljem stvaranja ličnog profita a to građani ne smiju dozvoliti. I nadamo se da neće.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top