KOR pozvao Stankovića da zaustavi višedecenijski ekokriminal na Skadarskom jezeru Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6548" align="aligncenter" width="700"] Krivolov na Skadarskom jezeru[/caption] Koalicija za održivi razvoj (KOR) poziva vršioca dužnosti [caption id="attachment_6548" align="aligncenter" width="700"] Krivolov na Skadarskom jezeru[/caption] Koalicija za održivi razvoj (KOR) poziva vršioca dužnosti Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » KOR pozvao Stankovića da zaustavi višedecenijski ekokriminal na Skadarskom jezeru

KOR pozvao Stankovića da zaustavi višedecenijski ekokriminal na Skadarskom jezeru

Krivolov na Skadarskom jezeru

Koalicija za održivi razvoj (KOR) poziva vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da hitno naredi tužilaštvu u čijoj je to stvarnoj i mjesnoj nadležnosti da se  posvete dokazivanju i zaustavljanju izraženog krivolova, nelegalne eksploatacije šljunka i pjeska, prekograničnog šverca i korupcije i svih drugih  organizovanih kriminalnih i koruptivnih radnji na Skadarskom jezeru, o kojima se već decenijama u javnosti govori, a koje u ovo doba godine poprimaju enormne razmjere.

Imajući u vidu aktuelni momenat, smatramo da je u javnom a i interesu Stankovića, da se bavljenjem  ovako važnom žarišnom temom, koja je nanijela i svakodnevno nanosi ekološki i ekonomski razorne štete društvu u cjelini i Crnoj Gori dokaže posvećenost i profesionalnost, te tako utiče i na povećanje povjerenja u instituciju kojom rukovodi, a za koje je i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio da je na „nedopustivo niskom nivou“.

Prema informacijama kojima KOR raspolaže kriminal na Skadarskom jezeru cvjeta, najviše zahvaljujući nečinjenju direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elviru Klici i Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenadu Ivanoviću, koji ni ne pokušavaju da uz pomoć Uprave policije spriječe kriminalce da divljaju jezerom, ubijaju tone ribe, uništavaju ekosistem.

Predlažemo mu, kao što smo i predlagali i Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu ekonomije, za projekte malih hidroelektrana, da se uspostavi poseban komunikacioni kanal koji bi odgovornim građanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a preko koga bi mogli dostavljati dokaze o krivolovu, korupciji i drugim kriminalnim i nezakonitim radnjama i time dali doprinos u procesu sakupljanja dokaza i utrvrđivanju činjenica i tako pomogli tužilačkim organima da urade ono što je potrebno da se spriječi potpuno uništavanje jezerskog i povezanih ekosistema.

Veoma je važno da Stanković nadležnom tužilaštvu naloži da  provjere i kolika je odgovornost upravljačkog tijela  Nacionalnih Parkova Crne Gore, Nacionalnog Parka „Skadarsko jezero“  i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje vrši inspekcijski nadzor,  jer je jasno da je nesporna i da su loše upravljanje i neefikasna i selektivna primjena zakona, jedni od ključnih razloga trenutnog katastrofalnog stanja na jednom od naših najvrijednijih prirodnih resursa koje je i zakonski zaštićeno.

KOR je sa terena saznao da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve. To je posledica kontinuiranog krivolova, što se mora zaustaviti ukoliko se želi izbjeći najgori scenario -  potpuni nestanak tih vrsta ribe, koje Skadarsko jezero čine jedinstvenim na planeti.

Zato predlažemo Vladi Crne Gore da se do donošenja ribolovnih osnova, što je bila obaveza nadležnih institucija, strogo zabrani ribolov na Skadarskom jezeru i taj period iskoristi da se služba zaštite, koja ima najodgovorniju ulogu, opremi i obuči shodno zakonu, kako bi uspješno odgovorila izazovima kakvi su organizovani i prekogranični kriminal ili korupcija.

I ovom prilikom tražimo neopozivu ostavku Elvira Klice, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, zbog katastrofalnog stanja u svim nacionalnim parkovima, jer ga smatramo najodgovornijim.

„Riba smrdi od glave, a čisti se od repa“, da zaključimo i mi sa narodnom iyrekom, u duhu komunikacije koju baštini glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a za čiji tim, kako saznajemo sa terena, takođe ima posla na jezeru, jer jezerom ne prolaze samo tone ribe.

About The Author

Number of Entries : 609

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top