Ispuštanje otpadnih voda u Moraču Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5616" align="aligncenter" width="700"] Ispust otoadnih voda u Moraču 24. septembra 2017. godine (PrntScr)[/caption] Koliko je ozbiljan e [caption id="attachment_5616" align="aligncenter" width="700"] Ispust otoadnih voda u Moraču 24. septembra 2017. godine (PrntScr)[/caption] Koliko je ozbiljan e Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Ispuštanje otpadnih voda u Moraču

Ispuštanje otpadnih voda u Moraču

Kolektor Moraca

Ispust otoadnih voda u Moraču 24. septembra 2017. godine (PrntScr)

Koliko je ozbiljan ekološki problem nepostojanje adekvatne infrastrukture za prečišćavanje otpadnih gradskih voda u glavnom gradu, možemo vidjeti iz ovog video zapisa koji su nam poslali sa pravom zabrinuti građani, koji žive u neposrednoj blizini postojećeg ,,kolektora“.

Riječ je o ispuštanju otpadnih voda u rijeku Moraču, lokacija u neposrednoj blizini Krivog mosta, ispust postojećeg gradskog  postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a radi se o materijalu koji je snimljen juče 24. septembra 2017. godine.
Sem što nesnosni neprijatni mirisi izazivaju nezadovoljstvo građana koji žive u ,,betoniziranom“ djelu Podgorice, bez minimuma zelenih zona, sada imamo situaciju da su dodatno iritirani ovakvim apokaliptičnim scenama i sa pravom smo zabrinuti za buduća dešavanja kada je u pitanju izgradnja najavljenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jer je javnost uskaćena za adekvatno informisanje o ovoj problematici, što može dovesti do problema u komunikaciji za građanima i izboru lokacija na kojima će biti ispust tretiranih otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja.

Jasno je da su loše upravljanje i neuravnotežen razvoj i nekontrolisano naseljavanje Podgorice glavni uzrok pojave ovakvih ekoloških problema, pa je apsurdno da čelnici glavnog grada izlaze u javnost potencirajuči ,,uspjehe“ u oblasti zaštite životne sredine, jer je potpuno jasno i najvećem laiku da su upravo oni najodgovorniji za postoječe katastrofalno stanje u konkretnom slučaju tretmana otpadnih gradskih i industrijskih voda, kao i stanja riječnih korita koja su idealna za snimanje horor filmova.

Pošto bi grad koji je na rijekama morao da koristi taj potencijal i kroz turističku i ekonomsku valorizaciju, smatramo da je nedopustiv ovakav odnos prema Morači simbolu Podgorice i da je ovaj vodotok potrebno staviti pod odgovarajući stepen zaštite i hitno planski krenuti u revitalizaciju ugroženog riječnog ekosistema.
Ekološki pokret ,,Ozon“ je i u ovom slučaju podnio inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove i tražio da se utvrdi činjenično stanje i preduzmu odgovarajuće procedure protiv odgovornih.
Pozivamo građane da nam i dalje putem Ekoskopa šalju prijave i dokaze o ekološkim problemima, jer smo sigurni da naša saradnja utiče i na bolje informisanje javnosti o ekološkim problemima a nadamo se da ćemo uticati i na njihovo što skorije rješavanje.

 

Odgovor inspektora za vode možete preuzeti ovdje

 

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top