Hitno zaustaviti devastaciju rijeka ili slijedi ekološka katastrofa Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6180" align="aligncenter" width="768"] Foto: Darko Stijepović[/caption] Ekološki prokret ,,Ozon”, povodom 14. marta – Međunarodnog dana [caption id="attachment_6180" align="aligncenter" width="768"] Foto: Darko Stijepović[/caption] Ekološki prokret ,,Ozon”, povodom 14. marta – Međunarodnog dana Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Hitno zaustaviti devastaciju rijeka ili slijedi ekološka katastrofa

Hitno zaustaviti devastaciju rijeka ili slijedi ekološka katastrofa

COVER

Foto: Darko Stijepović

Ekološki prokret ,,Ozon”, povodom 14. marta – Međunarodnog dana rijeka, poziva krovne donosicoe odluka u Crnoj Gori, da u najkraćem mogućem roku zaustave dalju devastaciju rijeka koje teku Crnom Gorom.

Od životne je važnosti u narednom periodu posvetiti se sanaciji i revitalizaciji ovih, sa ekološkog i ekonomskog aspekta neprocjenjivo vrijednih prirodnih resursa, koji su ugroženi promašenim politikama nadležnih institucija i neodgovornim odnosom cjelokupnog društva.

Posledice desanta projekata malih hidrocentrala, nekontrolisanog odlaganja otpada i ispusta netretiranih otpadnih voda iz domaćinstava i industrije, neuravnotežene eksploatacije šljunka I pijeska, devastacije riječnih korita kontroverznim aktivnostima ,,regulacije”, erozije i krivolova, značajno su ugrozile ekosistemsku vrijednost naših rijeka i ukoliko se takav bahat i neodrživi odnos ne promijeni, nesporno je da će doći do ogromnih šteta, što će se dugoročno odraziti I na kvalitet životne sredine i javno zdravlje.

Upravo zato smatramo da je krajnji momenat i da se građani aktivno uključe u zaštitu rijeka koje imaju suštinski životni značaj i garantuju opstanak ljudi,  pa ćemo u narednom periodu sa još većim intezitetom i koristeći sve zakonom dozvoljene mehanizme, ostati posvećeni iniciranju i podršci građanskih inicijativa umjsrenih ka tom humanom cilju.

Da je na nama građanima najveća odgovornost, potvrđuje i izostanak reakcije poslanika Skupštine Crne Gore na devastaciju korita rijeke Tare od strane kineske kompanije CRBC, koja je izvođač radova za potrebe autoputa, čime se obesmišljava i Deklaracije o zaštiti ove rijeke, kao i  predstavnika građana u lokalnim parlamentima prilikom davanja potrebnih dozovala i saglasnosti za izgradnju malih hidroelektana.

Zato apelujemo na sve odgovorne građane da se ujednimo u građanskim inicijativama za zaštitu i održivo upravljanje rijekama i na taj način dokažemo patriotizam i posvećenost razvojnom pravcu ekološke države, odnosno stvorimo pretpostavke za kvalitetniji život u zdravoj životnoj sredini.

Ekološki pokret ,,Ozon” je uz podršku WWF Adrije, Svjetske organizacije za zaštitu prirode, početkom marta pokrenuo inicijativu za zaštitu voda Gornje Zete, a u narednom periodu radićemo i na analizi i iniciranju izmjene nacionalnog zakonodavstva, kako bi se stvorile mogućnosti da se zaštiti cijeli tok rijeke, pa  pozivamo sve zainteresovane građane, stručnjake i organizacije da nam se priključe.

Na kraju, koristimo priliku da na ovaj važni ekološki datum, odamo priznanje svim građanskim inicijativama u Crnoj Gori i regionu okupljenim sa ciljem za zaštite rijeke od desanta projekata malih hidroelektrana i iskažemo spremnost na zajednične akcije.

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top