U PODGORICI JUTROS KONCENTRACIJE LEBDEĆIH ČESTICA PM 10 VEĆE NEGO U PLJEVLJIMA Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_3813" align="aligncenter" width="700"] Rezultati mjerenja 26.11.2014. u 5h (izvor:epa.org.me/vazduh)[/caption] Ekološki pokret "OZON" sm [caption id="attachment_3813" align="aligncenter" width="700"] Rezultati mjerenja 26.11.2014. u 5h (izvor:epa.org.me/vazduh)[/caption] Ekološki pokret "OZON" sm Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » U PODGORICI JUTROS KONCENTRACIJE LEBDEĆIH ČESTICA PM 10 VEĆE NEGO U PLJEVLJIMA

U PODGORICI JUTROS KONCENTRACIJE LEBDEĆIH ČESTICA PM 10 VEĆE NEGO U PLJEVLJIMA

Rezultati mjerenja 26.11.2014.  u 5h (izvor:epa.org.me/vazduh)

Rezultati mjerenja 26.11.2014. u 5h (izvor:epa.org.me/vazduh)

Ekološki pokret „OZON“ smatra da je potrebno što prije uraditi Plan upravljanja vazduhom za Glavni grad Podgoricu sa čitavim setom mjera kako unaprijediti postojeće stanje, koje ovih dana karekterišu povećane koncentracije  lebdećih čestica PM10.

Rezultati koji su dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine http://www.epa.org.me/vazduh, putem kojeg je moguće praćenje segmenata kvaliteta vazduha skoro u realnom vremenu, dokazuju našu zabrinutost, a interesantno je da su rezultati mjerenja od 5.00 i 9.00 sati jutros pokazala da je koncentracija lebdećih cžčestica PM10  bila značajno veća nego u Pljevljima, inače najugroženijoj opštini kada je kvalitet vazduha u pitanju u Crnoj Gori.

Monitoringom koji redovno sprovodimo sa kolegama iz Ekološkog društva „Breznica“ iz Pljevalja, preko naših Arhus centara, u cilju što kvalitetnijeg informisanja građana o pitanjima životne sredine, želimo zapravo povećati i interesovanje javnosi za aktivno učešće u procesu donošenja odluka od kojih zavisi kvalitet životne sredine i života ljudi.

Aerozagađenje je jedan od problema kojima se mora dati prioritet i nadamo se da će prije svega Vlada i Glavni grad prepoznati opravdanost našeg predloga i pristupiti izradi strategije kako se izboriti sa ovim izazovom.

Koristimo priliku da istaknemo vrijednost projekta online praćenja kvaliteta vazduha kojim je Agencija za zaštitu životne sredine učinila veliki pomak ka boljem informisanju građana, samim tim i implementaciji Arhuske konvencije, ali i da ukažemo da postoji prostor za unapređenje ovog alata, konkretno u izvještavanju koncentracija lebdećih čestica u opštini Nikšić, gdje je situacija, kada je ovaj segment kvaliteta vazduha u pitanju, takođe nepovoljna.

Na kraju, pozivamo medije da što aktivnije prate teme iz oblasti životne sredine, naročito aktuelne kao što je aerozagađenje tokom zimskih mjeseci, jer su one mnogo životnije od nekih kojima se daje značajan prostor.

 

Ekološki pokret ,,OZON“

About The Author

Number of Entries : 609

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top