U Pljevljima održan građanski skup za čist vazduh Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5364" align="aligncenter" width="567"] Detalj sa građanskog skupa u Pljevljima (Foto: V. Kadic)[/caption] U petak 23. decembra 2016. god [caption id="attachment_5364" align="aligncenter" width="567"] Detalj sa građanskog skupa u Pljevljima (Foto: V. Kadic)[/caption] U petak 23. decembra 2016. god Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » U Pljevljima održan građanski skup za čist vazduh

U Pljevljima održan građanski skup za čist vazduh

Detalj sa građanskog skupa u Pljevljima (Foto: V. Kadic)

Detalj sa građanskog skupa u Pljevljima (Foto: V. Kadic)

U petak 23. decembra 2016. godine na Trgu ,,13. jul“ u Pljevljima sa početkom u 12 h 05 min  organizovan je građanski skup ,,Za čist vazduh“, sa koga je nadležnim institucijama još jednom biti upućen zahtjev za hitno rješavanje problema aerozagađenja koji već decenijama ugrožava javno zdravlje stanovništva i kvalitet životne sredine.

Pristunima se u ime organizatora obratio Milorad Mitrović. direktor Ekološkog društva ,,Breznica“ iz Pljevalja.

,,Javni interes je u prvom planu, da zaštitimo Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu svim građanima ekološke države Crne Gore i zato je današnje okupljanje toliko važno, da svi vide da niko od nas nije sam, da svi želimo da živimo i radimo, da podižemo svoju djecu u zdravom okruženju, gdje ćemo moći disati punim plućima, piti kvalitetnu vodu sa česmi i jesti zdravu hranu iz nezagađenog zemljišta. Sve dok građani Pljevalja, i svih drugih gradova u Crnoj Gori ne budu udisali čist vazduh čuće se zvuci sirene na svim mjestima gdje se donose odluke, to vam obećavamo“ – poručio je Mitrović.

Sirena za alarmi i ove godine ,,budila" institucije sistema iz zimskog sna

Sirena za alarmi i ove godine ,,budila“ institucije sistema iz zimskog sna

,,Treću godinu za redom ekološke nevladine organizacije iz Crne Gore zajedno sa građanima/kama Pljevalja, sa veličanstvenih građanskih skupova u Pljevljima, upozoravaju na poražavajuće trendove i promašane politike donosilaca odluka kada je žvotna sredina u pitanju, a što se naročito osjeća u Pljevljima, gradu koji uprkos velikom prirodnom bogatstvu nažalost po sve nas postaje prepoznat po propadanju i ekološkom i ekonomskom. “ – istakao je Aleksandar Perović, direktor Ekloškog pokreta ,,Ozon“.

Perović se osvrnuo i na kratkoročne i srednjoročne mjere koje je Vlada realizovala na predlog eksperata Mašinskog fakulteta i aktuelni javni poziv Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim se od nevladinog sektora traže predlozi rješenja problema aerozagađenja sa predlogom budžeta, nadležnostima, vremenskim okvirom i ostalim detaljima.

Detalj sa Trga 13. jul

Detalj sa Trga 13. jul

,,Sramno je koristiti životni problem stanovništva Pljevalja, svakodnevno ugrožavanje javnog zdravja i bolesti, i insistirati na promašenim politikama, neprovjerenim teorijama i politikanstvu, kako bi se ostvarile lične ili profesionalne ambicije, sačuvale partijske ii pozicije u izvršnoj vlasti, i zašto ne reći pokušala izvući privatna korist. Ako sistem ikada profunscioniše na način da javni interes bude u prvom planu, sigurno je da će odgovorni za promašene, skandalozne odluke, kada je rješavanje problema aeorozagađenja u pitanju, ali i svi oni koji su se ,,ugradili“, biti pozvani na odgovornost jer će samo tako institucije dokazati da zakoni moraju biti isti za svakoga. Nadam se da nećemo čekati predugo da se to desi, kako zbog građana Pljevalja, tako i zbog svih nas koji želimo da živimo u državi vladavine prava i ekološkoj, kako to piše u Ustavu Crne Gore“  - kazao je direktor Ozona  za naš portal.

Račun za el. energiju kao smjernica u kom pravcu  rješavati problem

Račun za el. energiju kao smjernica u kom pravcu rješavati problem

,,Što se tiče javnog poziva Ministarstva održivog razvoja i turizma da ponudimo modele rješavanja problema, uz čitav set pratećih detalja, što je do sada nezapamćena ponuda upućena nevladinim organizacija, pričam na osnovu kontakata sa kolegama iz regiona i međunarodnih organizacija, mogu samo da kažem da smo adekvatno odgovorili i tom izazovu na prikladan način i sa pravog mjesta, iz Pljevalja, sa građanskog skupa, koji je i ove godine  veličanstven jer okuplja ljude koji pokazuju humanost, solidarnost i brigu za sadašnje i buduće generacije. Nadam se da će kada čuju i vide predlog rješenja donosioci odluka shvatiti da ne mogu više manipulisati javnošću na način koji je davno prevaziđen i da je došlo vrijeme da se javni interes stavi u prvi plan. Građani/ke Pljevalja treba da imaju povlašćenu cijenu tokom sezone grijanja za električnu energiju, jer se samo tako može govoriti o održivim i vidljivim pomacima na bolje  kada su javno zdravlje i kvalitet životne sredine u pitanju. Riječ je o potpuno realnom predlogu koji će pokazati da li nadležne institucije žele riješiti ovaj životni problem ili se i ove zime pokušava prolongirati njegovo rješavanje“ – zaključuje Perović.

About The Author

Number of Entries : 608

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top