,,Ozon“ inicirao inspekcijski nadzor u željezari Toščelik Nikšić Steel zbog nepribavljanja ekološke saglasnosti Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5671" align="aligncenter" width="650"] Željezara u Nikšiću (Arhivski snimak, Foto: L.Zeković)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon" uputio j [caption id="attachment_5671" align="aligncenter" width="650"] Željezara u Nikšiću (Arhivski snimak, Foto: L.Zeković)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon" uputio j Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » ,,Ozon“ inicirao inspekcijski nadzor u željezari Toščelik Nikšić Steel zbog nepribavljanja ekološke saglasnosti

,,Ozon“ inicirao inspekcijski nadzor u željezari Toščelik Nikšić Steel zbog nepribavljanja ekološke saglasnosti

Željezara u Nikšiću (Arhivski snimak, Foto: L.Zeković)

Ekološki pokret ,,Ozon“ uputio je Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore  Inicijativu za inspekcijski nadzor kojom se predlaže da se Toščeliku Nikšić Steel, naredi pribavljanje ekološke saglasnosti na Elaborat procjene uticaja rada  Toščelika Nikšić Steel na životnu sredinu, koji će obuhvatiti čitav proces proizvodnje i sva postrojenja i zabrani izvođenje radova dok se ne pribavi saglasnost Agencije za zaštitu prirode i životne sredine na predmetni elaborat.

,,Pored ključnog problema u nedostatku dokumentacije, upotrebnih dozvola za elektrolučnu i rotacionu peć, saglasnosti na elaborate procjene uticaja na životnu
sredinu, veliki problem predstavlja i deponovanje otpada, Trenutno se industrijskiotpad deponuje u krugu fabrike, što se takođe mora zaustaviti dok se ne pronađe adekvatno rješenje u skladu za zakonskom regulativom.“ – navodi se u dokumentu upućenom Sektoru za zaštitu životne sredine, bezbjednost i zdravlja ljudi, socijalne i dječje zaštite.

Iz ,,Ozona“ su ukazali i na neozbiljan odnos turskih investitora prema institucijama sistema i važećem zakonskom okviru i predložili da ekološki inspektor izrekne maskimalme kaznene mjere propisane važećim Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu.

,,Kako je menadžemt fabrike dva puta započinjao proceduru procjene uticaja na životnu sredinu i nije je doveo do dobijanja ekološke saglasnoti, smatramo da su se stvorili uslovi za primjenu prekršajnih odredbi propisanih članom 35, stav 1 odnosno da se Toščelik Nikšić Steel kazni novčanom kaznom u maksimalnom znosu do 40.000 eura i da se izrekne i zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti, maksimalno do jedne godine, što smatramo dovoljnim za spovođenje procedure procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanje ekološke saglasnosti i druge nedostajuće dokumentacije.“ - obrazlaže se takva tvrdnja u tekstu Inicijative koju je potpisao Aleksandar Perović, direktor ,,Ozona“.

Kao razlog više za zaštitu javnog interesa navodi se i to što je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, donijela Rješenje kojim se odbija zahtjev Toščelika Nikšić Steel za izdavanje integrisane dozvole za rad postrojenja Čeličane, Kovačnice i Energane, čime: ,,obesmišlajvaju sistem i ugrožavaju tržišnu konkurentnost onima koji poslujuu skladu sa zakonima“ . kako je navedemo u ,,Ozonovoj“ Inicijativi za inspekcijski nadzor.

Arhivski snimak Nikšičke Željezare (Foto: L. Zeković)

,,Kada smo 2006. godine osnovali Udruženje građana ,,Ozon“ htjeli smo uticati da se rješe svi ekološki problemi u Nikšiću, kao i da se svi industrijski zagađivači uvedu u zakonski okvir na način da koriste najbolje dostupne tehnologije. Naravno tadašnja Željezara a današnji Tošćelik Nikšić Steel, bila nam je u fokusu kao sinonim za aerozagađenje i prljavu tehnologij, kojom se ugrožavala i životna sredina i zdravlje ljudi.

Organizovali smo sa kolegama iz Nikšićkih NVO, mirne građanske proteste, javne tribine, učestvovali u političkim pregovorima sa investitorima, inciirali veliki broj inicijativa za inspekcijski nadzor, učestvovali u komisiji za ocjenu prvog Elaborata procjene utoicaja na životnu sredinu, javno ukazivali na to da se proizvodnja odvija bez ekološje i drugih saglasnostil i još mnogo toga kako bi zaštitili javni i interes Nikšiča i Crne Gore.Pokazali smo i razumijevanje i strpljenje zbog socio-ekonomskog momenta i činjenice da u toj fabrici rade naši sugrađani, u uslovima koji samo oni znaju kakvi su.

Al zaista u susret otvaranju poglavlja 27 i činjenici da turski  investirori nijesu obezbjedili potrebne dozvole, vjerujemo da se javni interes mora staviti u prvi plan, a to u konkretnom slučaju znači primjenu maksmalnih kaznenih odredbi“  – jasan je direktor ,,Ozona“ , u komentaru za naš portal.

Dopis ekoloske inspekcije

ekoskop-varijacije

About The Author

Number of Entries : 614

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top