Regionalna inicijativa “Drvo prijateljstva” i u Podgorici Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6841" align="aligncenter" width="700"] Logo regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva"[/caption] Evropski fond za Balkan (EFB) pokrenuo je [caption id="attachment_6841" align="aligncenter" width="700"] Logo regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva"[/caption] Evropski fond za Balkan (EFB) pokrenuo je Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Regionalna inicijativa “Drvo prijateljstva” i u Podgorici

Regionalna inicijativa “Drvo prijateljstva” i u Podgorici

logo drvo prijateljstva

Logo regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva“

Evropski fond za Balkan (EFB) pokrenuo je akciju “Drvo prijateljstva”, kojom je predviđeno sađenje 400 stabala drveća u svim glavnim gradovima država regiona. Ideja akcije je kompenzacija štete u vidu CO2 emisije nastale kroz sve poslovne letove EFB tokom 2019. godine. Cilj akcije je pokazati da je moguće kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Drveće će u petak 30. oktobra  biti istovremeno posađeno 30. oktobra u Beogradu, Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu, a volontersku i logističku podršku su najavili brojni lokalni partneri.

„Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svest među građanima država regiona o posledicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode. Drago nam što samo na lokalu uspeli da se povežemo sa relevantnim partnerima za ovu temu“, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Aktuelna epidemiološka situacija sprečili su nas da uključimo građane u sprovođenje akcije, kako je prvobitno bilo planirano, ali ostaje poruka o značaju odluka koje svaki pojedinac može da donese, poput ekološki osvešćenog izbora prevoznih sredstvava, i tako pomogne sebi i drugima“, dodaje Katarina Tadić, programska menadžerka u EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova akcija sadnje ima, organizatori su se za ovo odlučili i kako bi podigli svest o sve učestalijem zagađenju vazduha zemalja regiona:

Gradovi regiona su prošle godine u više navrata bili na listi najzagađenijih gradova u svetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se to ne ponavlja. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, istakla je Tadić.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“ ističe važnost ozelenjavanja glavnih gradova regiona.

,,Od velikog je značaja prihvatiti izazove sa kojima se suočavamo svi u regionu, kako u kontekstu klimatskih promjena tako i aerozagađenja. Zadovoljstvo je biti dio još jedne regionalne akcije, koja ima i ekološki i humani karakter i drago nam je što će bulevar Ibrahima Dreševića i Podgorica biti bogatiji za 60 sadnica jasena. Takođe zadovoljstvo je što akciju logistički i stručno izvodimo u saradnji sa ,,Zelenilom“, što je garant održivosti i praksa koju mi imamo kada su u pitanju aktivnosti ovog tipa“- smatra Perović.

Poseban značaj „Drva prijateljstva“ je zajedničko regionalno povezivanje i delovanje organizacija koje se bave eko-aktivizmom i koje imaju veliko iskustvo rada u lokalnim zajednicama: Za čisto i lijepo Sarajevo iz Sarajeva, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Skopje Smog Alarm, Air Care i Treebanks iz Skopja, OZON , Podgorica i Pravo na grad, Ulice za bicikliste i Šuma peva iz Beograda

About The Author

Number of Entries : 577

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top