Ukidanje podsticaja za male hidroelektrane javni interes Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6749" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa Kutske rijeke[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  smatra da će donošenje Zakona o izmjen [caption id="attachment_6749" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa Kutske rijeke[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  smatra da će donošenje Zakona o izmjen Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Ukidanje podsticaja za male hidroelektrane javni interes

Ukidanje podsticaja za male hidroelektrane javni interes

Detalj sa Kutske rijeke

Detalj sa Kutske rijeke

Ekološki pokret ,,Ozon“  smatra da će donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o energetici, pokazati da li je Vladi Crne Gore bitniji javni ili privatni interes vlasnka malih hidroelektana (mHE), društveno štetnih projekata koji su izazvali trajne štete po rječne i povezane ekosisteme i životne probleme mještanima u svim lokalnim zajednicama u kojima su izgrađene.

Ukoliko Ministarstvo ekonomije, kao nosilac procesa izmjene Zakona, ne uvaži konkretne i argumentovane  predloge  domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine i ne ukine podsticaje za proizvodnju energije iz malih hidroelektana, biće potpuno jasno da postoje privilegovani krugovi bliski krovnim donosiocima odluka u zemlji, čiji su interesi iznad interesa građana i države Crne Gore.

Mi smo potpuno ubjeđeni kroz prethodnu komunikaciju koju smo imali sa ljudima iz Ministarstva ekonomije, da je njima jasno da su mHE promašeni projekti i da štete investicionom ambijentu, jer su koncesije dobile firme bez prethodnoh iskusta u energetskim projektima,  javnosti nepoznatog porijekla imovine, pa se nadamo da će prevladati struka.

Takođe, međunarodni i domaći stručni krugovi iz oblasti životne sredine i klimatskih promjena., smatraju da projekti mHE izazivaju i ekološke i ekonomske štete  i da samo profitiraju vlasnici.

Ekološki pokret ,,Ozon“ je argumentovanim razbijanjem mitova o benefitima malih hidroelektana pokazao  javnosti da se iznosi profit iz lokalnih zajednica a ne ulaže u njihov razvoj, da nije vrijedno u 21. vijeku žrtvovati rijeke radi probijanja lokalnih puteva, da radna mjesta koja investitori obećavaju nijesu održva, da su obećanja o društveno odgovornom poslovanju još jedan manipulativni efekata i  da dolazi do trajne devatacije riječnih ekosistema i izumiranja autohtonih vrsta, poput potočne pastrmke, pa vjerujemo da i ubjedljiva većina građana Crne Gore dijeli stav da je ukidanje podsticaja za mHE u javnom interesu.

Nadamo se da će prvo izvršna, a kasnije i zakonodavna vlast ovog puta pihvatiti argumentaciju civilnog društva i postupiti u skladu sa javnim interesom.

About The Author

Number of Entries : 570

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top