Ozon povodom Dana planete Zemlje: Nakon koronavirusa slijedi klimatska kriza Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6708" align="aligncenter" width="750"] Animacija[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom  oblježavanja  Dana planete Zemlje, koji ove [caption id="attachment_6708" align="aligncenter" width="750"] Animacija[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom  oblježavanja  Dana planete Zemlje, koji ove Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Ozon povodom Dana planete Zemlje: Nakon koronavirusa slijedi klimatska kriza

Ozon povodom Dana planete Zemlje: Nakon koronavirusa slijedi klimatska kriza

animacija

Animacija

Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom  oblježavanja  Dana planete Zemlje, koji ove godine podstiče na klimatsku akciju,  opominje najširu javnost da slijedi veoma stresni period , kada će najveće svjetske ekonomije u želji da nadoknade  izgubljeno tokom pandemije Covid 19  dodatno podcijeniti upozorenja u vezi potencijalnih razmjera posledica klimatskih promjena na prirodu, što će se najviše osjetiti u  nerazvijenim zemljama i onima u razvoju.

Iako su iz Svjetske zdravstvene organizacije, još 2014. godine, procijenili da bi zbog faktora kao što su neuhranjenost, toplotni stres i razna oboljenja poput malarije, moglo doći do dodatnih 250.000 smrti svake godine od 2030. do 2050. godine, svjedoci smo koliko i najrazvijenije, a kamoli one manje razvijene i siromašne zemlje, imaju problema i izazova tokom  pandemije izazvane koronavirusom.

Po tome se najbolje vidi, koliko je sadašnja civilizacija nespremna da se ujedini oko globalnih prijetnji.

Mi smatramo, kao što smo  upozoravali i tokom samog čina potpisivanja Pariskog sporazuma,  da se u krugovima koji donose najvažnije odluke na svijetu, problematika klimatskih promjena  ne shvata dovoljno ozbiljno, da ne pričamo o npr. Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana i da bez obzira na razne međunarodne sporazume, zakone, direktive i dalje  nemamo  dovoljno indikatora koji bi nam pokazali da zaista postoji namjera da se nešto konkretno i  efikasno uradi u praski.

Prema podacima Nacionalne uprave za okean i atmosferu (NOAA), po klimatskoj evidenciji čuvanoj 141 godinu, prosječna temperatura kopnene i morske površine koja je u prosjeku bila u 20. vijeku  u januaru ove godine premašena je za 1,14 stepeni.

Najveći porast temperature u svijetu zabilježen je u istočnim regijama Rusije, Skandinaviji, Kanade, gdje je temperatura u januaru bila pet stepeni iznad prosjeka.

Upravo zato smatramo da smo u obavezi pozvati najširu javnost na zajedništvo, solidarnost i odgovornost. Na klimatsku akciju u kojoj svi moramo dati sve od sebe, jer to je mnogo važnije od recimo partijskog aktivizma, tokom lokalnih ili državnih izbora, što namjerno ističemo zbog situacije u Crnoj Gori i perioda koji slijedi.

Više nemamo pravo biti letargični, nezainteresovani, ,,snalažljivi”, ukoliko shvatamo ozbiljnost trenutka i činjenicu da se sa klimatskim promjenama možemo izboriti jedino ukoliko shvatimo da nam je planeta Zemlja dom i da smo već u izolaciji i karantinu.

About The Author

Number of Entries : 568

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top