,,Ozon” povodom Svjetskog dana voda: Obezbijediti građanima pravo na čistu vodu I sanitarne uslove Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6680" align="aligncenter" width="750"] Ilustracija[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“, u susret obilježavanju 22. marta - Svjetskog dana [caption id="attachment_6680" align="aligncenter" width="750"] Ilustracija[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“, u susret obilježavanju 22. marta - Svjetskog dana Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » ,,Ozon” povodom Svjetskog dana voda: Obezbijediti građanima pravo na čistu vodu I sanitarne uslove

,,Ozon” povodom Svjetskog dana voda: Obezbijediti građanima pravo na čistu vodu I sanitarne uslove

HandWashing_1920-1920x960

Ilustracija

Ekološki pokret ,,Ozon“, u susret obilježavanju 22. marta – Svjetskog dana voda,  izražava zabrinutost zbog trenutne situacije i prijetnji po javno zdravlje, uzrokovane širenjem virusa COVID 19, zbog čega smatramo da je neophodno uraditi sve što je u institucionalnoj nadležnost,i kako bi se građanima omogućilo osnovno ljudsko pravo, na pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima,  naročito na javnim prostorina, što je i jedan od  globalnih ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene Nacije (UN).

Najnovija globalna zdravstvena kriza, koja se snažno osjeća i na lokalnom nivou, najbolji je pokazatelj koliko je životno važno obezbijediti funkcionisanje osnovnih ljudskih prava, gdje su pristup  sigurnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima na javnim prostorima, nešto što bi trebalo da se podrazumijva , imajući u vidu civilizacijska dostignuća i vijek u kom živimo.

Pozivamo donosioce odluka u Crnoj Gori, da se konačno opredjele za razvojni pravac ekološke države, u koji su,  po prirodi stvari, prepoznati  svi globalni ciljevi održivog razvoja ,  jer tako kao društvo možemo u najvećoj mogućoj mjeri odgovoriti na sve globalne izazove, kakav je i virus COVID 19 a na najmanju moguću mjeru, svesti ekološke i ekonomske posledice.

Crna Gora ima značajno prirodno bogatstvo, naročito kada su vodni resursi u pitanju, ali i izražen trend lošeg upravljanja u oblasti voda, što je na sreću moguće značajno unaprijediti, pa je i naša poruka povodom Svjetskog dana voda, da se poveća institucionalna odgovornost i u sam vrh prioriteta uvrsti dostizanje životnih uslova u kojima će svim građanima ekološke države biti obezbjeđeno osnovno ljudsko pravo na čistu vodu i sanitarne uslove.

Da bi se to postiglo, potrebno je u značajnoj mjeri unaprijediti javnu higijenu i obezbjediti potrebnu infrastrukturu, ukloniti nekontrolisano odbačen otpad i zaustaviti ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u prirodne recipijente, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama,  uvrstiti u obrazovni sistem oblasti održivog upravljanja vodama i otpadnim vodama, unaprijediti strateški, zakonodavni i planski okvir i efikasno i neselektivno primjeniti kaznene mjere, definisane propisima i kontinuirano sprovoditi javne kampanje otvorene za uključivanje zainteersovane javnosti, što bi podrazumijevalo i podsticanje argumentovanog javnog dijaloga u koji bi se uključila i akademska zajednica.

Imajuči u vidu da aktuelna dešavanja, ne dozvoljavaju javna okupljanja i terenske akcije, kojima inače tradicionalno obilježavamo Svjetski dan voda, Ekološki pokret ,,Ozon“ se  priključuje kanpanji ,,Sigurne ruke“ (Safe Hands), kojom Ujedinjene Nacije, kao utemeljivač ovog važnog ekološkog datuma, žele istači značaj čistih ruku u kontekstu prevencije od virusa korona i drugih zdravstvenih prijetnji.

Upravo zato i pozivamo Vladu i lokalne samouprave da  obezbjede na javnim prostorima infrastrukturu za pristup čistoj pijaćoj vodi i sanitarne uslove , kako bi građanima bilo obezbjeđeno to osnovno ljudsko pravo , kao i da se utiče na prepoznavanje odgovornosti svih društvenih činilaca za održavanje javne higijene na visokom nivou.

Apelujemo na građane da poštuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje i da svi pokažemo pojedinačnu odgovornost, jer tako ćemo najbolje dokazati da zaslužujemo isto i od institucija sistema, od kojih se očekuje da nam obezbijede životne uslove, dostojne 21. vijeka.

#SigurneRuke #SvjetskiDanVoda2020  #SafeHands #WorldWaterDay2020

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top