Objavljenja Vladina pregovaračka pozicija za poglavlje 27 Reviewed by Momizat on . Posle više od dvije godine od otvaranja poglavlja 27, konačno je javnosti dostupna pregovaracka pozicija koju je Vlada ponudila zemljama članicama Evropske Unij Posle više od dvije godine od otvaranja poglavlja 27, konačno je javnosti dostupna pregovaracka pozicija koju je Vlada ponudila zemljama članicama Evropske Unij Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Objavljenja Vladina pregovaračka pozicija za poglavlje 27

Objavljenja Vladina pregovaračka pozicija za poglavlje 27

Waving Montenegrin and European Union flags

Posle više od dvije godine od otvaranja poglavlja 27, konačno je javnosti dostupna pregovaracka pozicija koju je Vlada ponudila zemljama članicama Evropske Unije. Po nama, taj dokument potvrđuje opravdane sumnje da još uvijek ne postoji politička volja da  životna sredina i klimatske promjene, budu u vrhu prioriteta donosilaca odluka.

Ekološki pokret ,,Ozon“ je više puta, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, tražio pregovaračku poziciju za poglavlje 27 kako bi nakon otvaranja poglavlja i objavljivanja zajedničke pozicije zemalja članica EU, mogli da analiziramo pod kakvim uslovima je Vlada Crne Gore ušla, u kako sami ponavljaju, najkompleksniji i finansijski najzahtjevniji dio procesa evropskih integracija, što nam nije omogućeno do 5. marta tekuće godine, kada smo od Kancelarije za evrospke integracije dobili traženu informaciju.

Ipak, u obavezi smo podijeliti sa javnosti, da Vlada i pregovaračke strukture, nijesu našle za shodno da nakon zakonskog isteka stepena tajnosti, što se desilo 7, februara tekuće godine, javno predstave detalje ovog važnog dokumenta. Zato ukazujemo da je to veliki propust, koji nas još više uvjerava da je poglavlje 27 i dalje na magrinama onih koji postavljaju prioritete kako u državnim politikama, tako i kada je proces evropskih integracija u pitanju.

Veoma smo zabrinuti  zbog takve prakse, naročito ako znamo da je upravo takav ignoranstki odnos prema zaštiti naših najvrijednijih prirodnih bogatstava , životnoj sredini i javnom zdravlju, prouzrokovao ozbiljne posledice, kakve su prevremene smrti zbog života u zagađenoj životnoj sredini, devastirane šume kao posledica nelegalne i neplanske sječe, uništene rijeke izgradnjom malih hidroelektrana i nekontrolisanom eksploatacijom riječnog materijala, istrijebljene i ugrožene vrste krivolovom i ostalim nelegalnim aktivnostima i još mnogo toga što spada u oblast ekokriminala.

Uvidom u pregovaračku poziciju za poglavlje 27  može se potvrditi nemoć donosilaca odluka da brzo i efikasno sprovedu važeće zakone, kao i da insistiranjem na prelaznim rokovima, šalju jasnu poruku da institucije sistema nijesu pripremljene na neselektivno djelovanje A to je zabrinjavajuće i vjerujemo da je tako shvaćeno od EU, naročito nakon razgovora koje smo imali sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

Pošto Premijer Marković u okviru inicijative Savez za Evropu sprovodi konsultacije oko tema koje su značajne za proces evropskih integracija, predlažemo da javnost upozna sa detaljima pregovaračke pozicije za poglavlje 27 i objasni zašto to do sada nije urađeno, kako bi se stekli uslovi za međusektorski dijalog, što je kako shvatamo, trebao biti i cilj te inicijative.

Smatramo da je potrebno izvršiti značajne promjene u pregovaračkoj strukturi, jer ovakva pregovaračka pozicija za poglavlje 27, pokazuje nedostatak razumijevanja procesa evropskih integracija, koji bi se kada su životna sredina i klimatske promjene trebale iskoristiti za dokazivanje sposobnosti društva i sistema da se istinski okrene održivom razvoju, a ne za prolongiranje rješavanja problema, koji su posledica višegodišnjih pogrešnih politika i stavljanja privatnog iznad javnog interesa.

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top