Regionalna akcija :: BALKAN ZAHTIJEVA ČIST VAZDUH Reviewed by Momizat on . Ekološki građanski aktivisti  i organizacije civilnog društva iz sedam gradova zemalja Zapadnog Balkana, Podgorice, Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Prištine, Pr Ekološki građanski aktivisti  i organizacije civilnog društva iz sedam gradova zemalja Zapadnog Balkana, Podgorice, Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Prištine, Pr Rating: 0
You Are Here: Home » Vijesti » Najave » Regionalna akcija :: BALKAN ZAHTIJEVA ČIST VAZDUH

Regionalna akcija :: BALKAN ZAHTIJEVA ČIST VAZDUH

BZCV

Ekološki građanski aktivisti  i organizacije civilnog društva iz sedam gradova zemalja Zapadnog Balkana, Podgorice, Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Prištine, Prizrena i Skoplja,  u petak 28. februara, organizovaće sihronizovane ativnosti pod sloganon ,,BALKAN ZAHTIJEVA ČIST VAZDUH“, čime se želi uticati na rješavanje dugotrajnog i izraženog problema aerozagađenja, koji uzrokuje nesagledive posledice po javno zdravlje i životnu sredinu.

Zajedničkom akcijom  građanskih inicijativa poslaće se jasna poruka donosiocima odluka na regionalnom i međunarodnom nivou, da je pravo na čist vazduh jedno od osnovnih ljudskih prava i da je neophodno obezbjediti isto građanima/kama zemalja Zapadnog Balkana, koji svakodnevno oboljevaju zbog posledica života u zagađenoj životnoj sredini.

Ekološki pokret ,,Ozon“ će biti organizator aktivnosti u Crnoj Gori, gdje će u Glavnom gradu Podgorici biti organizovano javno okupljanje na kom će se okupljenima obratiti ekološki građanski aktivisti, a događaj će biti ispraćen i adekvatnim sadržajima.

Koliko je ovaj regionalni životni problem ozbiljno izražen u Crnoj Gori, najbolje govore podaci da je u periodu od 1. novembra 2019. do 1. februara 2020. godine, po zvaničnim podacima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, registrovan  zabrinjavajući broj dana sa prekoračenjima  maksimalno dozvoljenih  srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih PM10 čestica, značajno više od 35 dozvoljenih na godišnjem nivou.

Tako je, konkretno za PM10 suspendovane čestice, u četvoromješečnom, zimskom periodu praćenja, u Bijelom Polju bilo 87 dana sa prekoračenjima maksimalno dozvoljene srednje dnevne koncentracije, koja iznosi 50 µg/m3, u Pljevljima 84 dana, u Podgoricu  na kružnom toku na Zabjelu  54 dana, a u Bloku V 49,  dok ih je u Nikšiću bilo 48.

Tokom dana sa prekoračenjima srednjih dnevnnih vrijednosti PM10 i satne vrijednosti sitnijih PM2,5 suspendovanih čestica bile su veoma visoke, što bi trebalo da dodatno zabrine sve nadležne institucije, kao što je zabrinulo ekološke organizacije i građanske aktiviste,

Živimo u XXI vijeku i jasno je da se ovaj višedecenijski izražen problem neće sam riješiti i da nam trebaju sposobne i odgovorne a ne demagoške i neefikasne institucije sistema, jer ih plaćamo da bi štitile javno zdravlje i životnu sredinu.

Zato pozivamo sve građanke i građane da nam se u petak 28. februara, u 18 h pridruže na platou ispred spomenika Kralju Nikoli, preko puta Skupštine Crne Gore, da zajedno poručimo donosioma odluka da želimo svoje ljudsko i Ustavno pravo na čist vazduh i zdravu životnu sredinu i da od njih očekujemo da nam to, shodno svojim nadležnosti i obezbjede.

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top