NVO daju značajan doprinos demokratizaciji i razvoju društva Reviewed by Momizat on . Ekološki pokret ,,Ozon“ povodom 27. februara, Svjetskog dana nevladinih organizacija, smatra da je uloga NVO u procesima demokratizacije društva i evropskih int Ekološki pokret ,,Ozon“ povodom 27. februara, Svjetskog dana nevladinih organizacija, smatra da je uloga NVO u procesima demokratizacije društva i evropskih int Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » NVO daju značajan doprinos demokratizaciji i razvoju društva

NVO daju značajan doprinos demokratizaciji i razvoju društva

Srb

Ekološki pokret ,,Ozon“ povodom 27. februara, Svjetskog dana nevladinih organizacija, smatra da je uloga NVO u procesima demokratizacije društva i evropskih integracija veoma značajna. To potvrđuje i ugled koje organizacije civilnog društva imaju na međunarodnom nivou.

Uprkos tome, odnos najznačajnijih donosilaca odluka prema civilnom sektoru nije na potrebnom nivou. Naročito ne prema onim NVO koje konstruktivnom kritikom i konkretnom argumentacijom ukazuju na društvene anomalije kakve su kriminal i korupcija. Odnosno, koje ne prihvataju da budu dekorativni efekat u simuliranju demokratije.

,,Ozon“ već 14 godina kontunuirano i posvećeno aktivno učestvujući u procesima donošenja odluka iz oblasti životne sredine, pokušava uticati na unapređenje stanja  i stvaranje povoljnog podsticajnog ambijenta za u održivi razvoj. Što je preduslov za ozbiljne investicije, kojima bi se poboljšao kvalitet života i životne sredine. Zato nas i raduje što u svim oblastima postoje ozbiljne, odgovorne i posvećene NVO, koje takođe imaju respektabilne ciljeve.

Upravo zato, želimo na današnji Svjetski dan NVO javno upututi čestitku svim kolegama, koji svakodnevno dokazuju: profesionalnost, posvećenost, odgovornost i građansku hrabrost. Takođe, ovim putem želimo im poručiti, da smo svi u obavezi, nastaviti da koračamo ka ostvarivanju svojih misija. I to, još snažnije i odlučnije, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočavamo svi mi koji životom i radom dokazujemo ljubav prema Crnoj Gori.

Mi to moramo, jer treba da budemo još svjesniji odgovornosti prema cjelokupnom društvu i budućim generacijama, kako u kontrolnom i korektivnom, tako i u konstruktivnom i razvojnom segmentu.

Mi u ,,Ozonu“ posvećeno radimo na jačanju kapaciteta i umrežavanju sa onima koji djele iste vrijednosti, kako bi pojačali efekat i obezbijedili održivost naših aktivnosti. Pa tako i na i današnji Svjetski dan NVO, sa kolegama iz regiona, pripremamo zajedničku akciju ,,Balkan zahtijeva čist vazduh“, sa koje ćemo sjutra u 18h u Podgorici, na platou preko puta Skupštine Crne Gore, poručiti donosiocima odluka u zemlji i regionu da je krajnje vrijeme da se građanima Balkana obezbijedi osnovno ljudsko pravo na čist vazduh.

Sigurni smo da je radno obilježavanje Svjetskog dana NVO i najbolji način, pa koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su čestitali i dali podršku, a naročito Evropskim Zelenim,  koji su nas inspirisali za ovo saopštenje.

About The Author

Number of Entries : 574

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top