Uklonjena divlja deponija pod Trebjesom Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6628" align="aligncenter" width="700"] Divlja deponija pod Trebjesom (Foto: Ozon tim)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon"  je tokom redovn [caption id="attachment_6628" align="aligncenter" width="700"] Divlja deponija pod Trebjesom (Foto: Ozon tim)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon"  je tokom redovn Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Inicijative za inspekcijski nadzor » Uklonjena divlja deponija pod Trebjesom

Uklonjena divlja deponija pod Trebjesom

Divlja deponija pod Trebjesom (Foto: Ozon tim)

Ekološki pokret ,,Ozon“  je tokom redovnog obilaska  zaštićenog predjela izuzetnih odlika Trebjese, primjetio divlju deponiju na lokaciji između Lovačkog doma i napuštenog objekta kojieg je koristio akademski vajar Vulanovi i o problemu obavjestio nadležne u lokalnoj upravi opštine Nikšić.

U neposrednoj blizini divlje deponije, na kojoj ima i farmaceutskog otpada, ostatka farbe, primjetili smo i privremeni objekat koji pretpostavljamo služi kao sklonište za pse lutalice, i gdje ih neko tu očigledno hrani,  što problemu daje još ozbiljniju dimenziju jer može doći do trovanja životinja i dodatnih uzročno-posledičnih efekata.
3

Detalj sa lokacije (Foto: Ozon tim)

Predložili smo i zajedničku akciju uklanjanja divlje deponije , kako bi uticali i na bolju međusektosrku saradnju ali i na konkretan plan upravljanja  zaštićenim područjem Trebjese, što je i obaveza po Zakonu o zaštiti prirode.
Podsjećamo javnost da je na mapi zaštićenog područja Trebjesa dat zaštitni pojas.a da je potrebno izračunati i površine zona zaštite i zaštitnog pojasa u ha, kako bi se spriječile nedozvoljene aktivnosti i uzurpacija.
2

Divlja deponija (Foto: Ozon tim)

 
Vjerujemo da je krajnje vrijeme da se zaštićenom predjelu izuzetnih odlika Trebjesi, koja je i prirodni simbol Nikšića, posveti potrebna pažnja što podrazumijeva ne samo donošenje plana upravljanja, već ozbiljnu i konkretnu sistemsku podršku lokalne uprave i nadležnih državnih institicija.
 
Ekološki pokret ,,Ozon“ će uputiti konkretan predlog lokalnoj upravi sa ciljem uspostavljanja održivog upravljanja, sa ekološkog aspekta  od  najvažnijih djelova grada pod Trebjesom.
Divlja deponija je uklonjena u najvećom mjeri u ranim jutarnjim satima, sledeći dan nakon prijave.
posle 1

Očišćena lokacija na kojoj je bila divlja deponija (Foto: Ozon tim)

U razgovoru sa lokalnom upravom dobili smo informaciju da su reagovali po našoj prijavi.

 

About The Author

Number of Entries : 570

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top