Krivolov u zoni strogog zabrana u NP Skadarsko jezero Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6588" align="aligncenter" width="493"] Info tabla o ribolovnom zabranu u NP Skadarsko jezero[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon" je danas [caption id="attachment_6588" align="aligncenter" width="493"] Info tabla o ribolovnom zabranu u NP Skadarsko jezero[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon" je danas Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Inicijative za inspekcijski nadzor » Krivolov u zoni strogog zabrana u NP Skadarsko jezero

Krivolov u zoni strogog zabrana u NP Skadarsko jezero

1

Info tabla o ribolovnom zabranu u NP Skadarsko jezero

Ekološki pokret ,,Ozon“ je danas dobio prijavu o uočenom krivolovu u zoni Nacionalnog parka Skadarsko jezero, sa video zapisima sa terena koji potvrđuju nezakonite aktivnosti u oku Karuč, u kome važi ribolovni zabran za sve vrste ribe do 15. maja 2024. godine.

 

Video materijale smo uz Inicijativu za inspekcijski nadzor, poslali Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direktoratu za ribarstvo, koje je nadležno za monitoring i inspekcijski nadzor i tražili da nas informišu o prreduzetim mjerama.

 

Očigledno je da Nacionalni parkovi Crne Gore nemaju dovoljne ljudske i tehničke kapacitete da bi se nosili sa ekokriminalom ovih razmjera, te da je u fokusu njihovog menadžmenta naplata ulaznica, dozvola i ostale komercijalne usluge, a ne zaustavljanje devastacije ekosistema i prirodnih resursa koje su im povjerene da bi se njima održivo upravljalo. kakve su krivolov, nelegalna sječ, divlja gradnja i dr.

 

Ako službe zaštite ne mogu obezbijediti oka poput Karuča, gdje je ribolovni zabran uveden kako bi se spasile ugrožene vrste i sačuvao njihov opstanak, onda ne vidimo svrhu te odluke.

 

Kako je Koalicija za održivi razvoj (KOR) več dostavila državnom tužilaštvu dokazne materijale o krivolovu , zlouotrebama službenog položaja i drugim nezakonitim aktivnostima u zoni NP Skadarsko jezero i drugim područjima kojima upravljaju NPCG, a koje smo dobijali putem naših aplikacija za prijavu ekloloških problema, smatramo da je ekokriminalom  potrebno da se bave institucije koje su nadležne za organizovani kriminal, koje imaju potrebna sredstva i koje su obučene za to.

 

Upozoravali smo da će se početkom posta  intezivirati krivolov i da je to trend koji se ponavlja decenijama, pa i ovaj današnji slučaj potvrđuje da postoji opravdana sumnja da se to smišljeno omogućava  i da se to radi u sprezi sa zaposlenim u nadležnim institucijama.

 

Očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, shodno nadležnostima, preduzme mjere protiv najodgovornijih a to su nesporno čelnici NPCG, na čelu sa direktorom Elvirom Klicom, čija je ostavka jedan od 10 zahtjeva koje je KOR javno uputio Vladi Ctne Gore.

About The Author

Number of Entries : 567

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top