Konferencija o upravljanju otpadom: Uspostaviti ekološki i ekonomski prihvatljiv i ekonomski održiv sistem Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6567" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa otvaranja konferencije[/caption] Ekološki pokret "Ozon" i Pivara "Trebjesa" organizoval [caption id="attachment_6567" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa otvaranja konferencije[/caption] Ekološki pokret "Ozon" i Pivara "Trebjesa" organizoval Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Konferencija o upravljanju otpadom: Uspostaviti ekološki i ekonomski prihvatljiv i ekonomski održiv sistem

Konferencija o upravljanju otpadom: Uspostaviti ekološki i ekonomski prihvatljiv i ekonomski održiv sistem

nk 1

Detalj sa otvaranja konferencije

Ekološki pokret „Ozon“ i Pivara „Trebjesa“ organizovali su danas u IPC „Tehnopolis“ konferenciju pod nazivom “Mogućnosti za primjenu savremenih tehnologija za uspostavljanje pametnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori“.
Cilj konferencije je otvaranje javnog dijaloga o aktuelnostima vezanim za zakonski i strateški okvir, mogućnostima primjene najboljih dostupnih tehnologiija i dobrih praksi, podsticanje inovativnih rješenja i međusektorske saradnje, a na njoj su se okupili predstavnici nadležnih institucija sa državnog i lokalnog nivoa, međunarodne zajednice, privrednog sektora i organizacije civilnog društva.
Igor Jovanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazao je da kada bi pitali građane Crne Gore kakvo je stanje u oblasti upravljanja otpadom sigurno da njihovo mišljenje ne bi bilo dobro, dodajući da oni u Ministarstvu ulažu značajne napore da ovu oblast urede u skladu sa evropskim zakonodavstvom.
“Mislim da u tom dijelu postižemo određene rezultate. Međutim, ova oblast je poznata kao veoma teška za sprovođenje. Direktive iz ove oblasti su poznate kao teške u svakom smislu. U finansijskom, u tehničko-tehnološkom smislu, a ono što daje posebnu težinu ovoj oblasti jeste što vi možete da uredite ovu oblast u zakonodavnom i implementacionom dijelu, ali ukoliko građani bacaju otpad tamo gdje ne treba ispada kao da ništa nijesmo uradili”, naglasio je Jovanović.
On je kazao i da je u glavnom gradu i u primorskom dijelu izgrađena značajna infrastruktura dok su na sjeveru napravljeni određeni pomaci.
“Ne možemo biti zadovoljni sa stanjem upravljanja otpadom, ali imamo određene rezultate i po pitanju procenta reciklaže i opet ponavljam ova oblast je teška, ali mi smo optimisti za naredni period”, naveo je Jovanović dodajući da su pored Podgorice i Bara planirani reciklažni centri i u Bijelom Polju i Nikšiću.
Menadžerka korporativnih odnosa u nikšićkoj Pivari, Jelena Damjanović-Vidaković, kazala je da su aktivnosti kompanije vezane za upravljanje otpadom visoko na listi prioriteta.
“Tu posvećenost pokazujemo i konkretnim akcijama i mjerljivim aktivnostima jer u ovom trenutku recikliramo oko 50 odsto ukupnog otpada koji nastane kroz poslovne procese Pivare. Težimo ka tome da proces reciklaže bude još veći, što je i u skladu sa dugoročnim ciljem korporacije kojoj pripadamo, a to je da do 2025. godine sav otpad bude recikliran”, naglasila je ona.
U Pivari su, kako je istakla, usmjereni na prevenciju stvaranja otpada i na kontinuiranu edukaciju građana.
“I današnju konferenciju smo prepoznali kao sjajnu priliku da se na jednom mjestu sretnu predstavnici državnih i lokalnih vlasti, privrednog sektora, ali i nevladinih organizacija kako bi na što bolji način zajedničkom diskusijom došli do nekih zajedničkih rješenja i ideja vezanih za stvaranje održivog sistema otpada u Crnoj Gori”, kazala je Damjanović-Vidaković.

Detalj iz Tehnopolisa

Jedan od organizatora i učesnika konferencije, Aleksandar Perović iz Ozon-a, kazao je da pametan sistem za upravljanje otpadom predstavlja odgovoran vid vizionarstva, naročito na lokalnom nivou.
“To zapravo znači da se uspostavlja sistem da je ekološki prihvatljiv, a da je ekonomski održiv što bi trebalo da donese osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici i svakako da olakša komunalnim radnicima i građanima koji su korisnici komunalnih usluga, da shvate da ono što plaćaju zapravo ima smisla.
On je dodao da će učesnici konferencije imati priliku da se upoznaju sa dobrim primjerima iz prakse.
“Upoznaćemo se sa primjerom Hrvatske koja je član EU, da vidimo o kakvoj opremi je riječ, o kakvim cijenama je riječ i da vidimo po njihovim preporukama da li to treba primijeniti, zašto treba primijeniti, kakvi su izazovi da se to primijeni i sve ono što je važno da bi konkretno Nikšić u nekom budućem vremenu imao jedan moderan centar za upravljanje otpadom. Centar je naš cilj koji je i naš predlog, koji je usvojen državnim planom upravljanja otpadom i na čemu ćemo mi raditi posvećeno svih ovih narednih godina, nadamo se i uz pomoć privrednog sektora”, istakao je Perović.
On je dodao da je potrebna snažna politika upravljanja otpadom i da je njegova organizacija učesnik u svim grupama koje se tiču upravljanja otpadaom.
“Ne sumnjam da ćemo imati još dosta posla da ubijedimo državne institucije da realizuju projekte i naše ideje, ali sam siguran da je proces Evropske unije na našoj strani i da će morati da se kroz konkretne rezultate konačno pokaže volja donosilaca odluka na najvišem nivou. Vjerujem da će kroz nekoliko godina u Nikšiću biti mnogo bolje stanje nego što je danas”, zaključio je Perović.

About The Author

Number of Entries : 565

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top