Počinje turneja ekoloških NVO: EUROSKOP za bolje informisanje javnosti o poglavlju 27 Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6375" align="aligncenter" width="700"] Zajednička akcija ekoloških NVO[/caption] Šest ekoloških nevladinih organizacija Ozon, Breznica, [caption id="attachment_6375" align="aligncenter" width="700"] Zajednička akcija ekoloških NVO[/caption] Šest ekoloških nevladinih organizacija Ozon, Breznica, Rating: 0
You Are Here: Home » Vijesti » Najave » Počinje turneja ekoloških NVO: EUROSKOP za bolje informisanje javnosti o poglavlju 27

Počinje turneja ekoloških NVO: EUROSKOP za bolje informisanje javnosti o poglavlju 27

Zajednička akcija ekoloških NVO

Šest ekoloških nevladinih organizacija Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Žabljaka, Berana, Rožaja i Ulcinja, sa ciljem boljeg informisanja građana o Poglavlju 27 i svega što podrazumijeva proces pregovora u  tom, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.

Turneja, simbolično nazvana ,,Euroskop“ i podržana od  Fonda za aktivno građanstvo, kroz  projekat „De facto razvoj“ finansijski podržan od strane Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016,  startovaće u nedjelju 9. juna na Žabljaku, gdje je prije 27 godina Crna Gora, jednoglasnom odlukom parlamentaraca, proglašena za ekološku državu i biće posvećen aktuelnoj temi upravljanja zaštićenim prostorima sa fokusom na  Nacionalni park Durmitor i rijeku Taru.

 U ponedjeljak 10. juna, ekološki karavan će boraviti u Pljevljima, gdje će se obiležiti Svjetski dan životne sredine, ove godine tematski posvećen problematici aerozagađenja, koji je u toj opštini višedecenijski izražen problem.

Predstavnici ekoloških NVO će kroz direktnu komunikaciju za građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori 2019, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija, izvještaj UNECSO o NP Durnitor, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno – informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.

Tokom realizacije kampanje ,,Euroskop” predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori.

Poziv za učešće na javnim dešavanjima biće upućen i nadležnim institucijama, shodno temama, kako bi se omogućilo da građani direktno komuniciraju i sa onima koji donose odluke i sprovode zakone, što bi vjerujemo bilo korisno za sve.

Javna dešavanja u Žabljaku i Pljevljima biće realizovana na centralnim gradskim prostorima, sa početkom u 12 h

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top