EUROSKOP u Pljevljima: Pobijedimo zajedno aerozagađenje Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6392" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa pljevaljskog trga 13. jul[/caption] Ekološke nevladine oragnizacije Ozon, Breznica, Dru [caption id="attachment_6392" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa pljevaljskog trga 13. jul[/caption] Ekološke nevladine oragnizacije Ozon, Breznica, Dru Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » EUROSKOP u Pljevljima: Pobijedimo zajedno aerozagađenje

EUROSKOP u Pljevljima: Pobijedimo zajedno aerozagađenje

pv euroskop

Detalj sa pljevaljskog trga 13. jul

Ekološke nevladine oragnizacije Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora, nastavili su danas u Pljevljima turneju Euroskop čiji je cilj informisanje i animiranje građana da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene. 

Euroskop u Pljevljima obiljeżila je problematika aerozagađenja, koja je karakteristična za tu lokalnu zajednicu. Ekološki aktivisti građane  su upoznali sa rezultatima monitoringa prethodne sezone grijanja, koju je od 1. oktobra prošle do 1. aprila ove godine, okarakterisalo 142 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 čestica. Samo u prva tri mjeseca ove godine više nego duplo je prebačen zakonom dozvoljeni broj od 35 dana sa prekoračenjima na godišnjem nivou.

pv eu 2

Detalj sa Euroskop javnog dešavanja u Pljevljima

„Građani su podijelili sa ekološkim aktivistima nezadovoljstvo ekološkom, ali ekonomskom situacijom u Pljevljima , navodeći to kao glavni razlog korišćenja uglja tokom sezone grijanja. Svjesni negativnog uticaja na sopstveno zdravlje ipak ne vide da će u skorijoj budućnosti doći do promjena na bolje, naročito izrażavajući zabrinutost zbog neefikasnih kratkoročnih i srednjoročnih mjera Vlade za rješavanje problema aerozagađenja, kao i pasivnog odnosa lokalne uprave”, saopštio je direktor Ozona, Aleksandar Perović.

Građani su mogli da potpišu e-peticiju Sačuvajmo Sinjajevinu, vide izlożbu sa detaljima prirodnih vrijednosti tog područja, koje treba da dobije status Parka prirode. Ideja Euroskopa je da uključi građane u sve aktuelne projekte i planove jer  su oni najvažnija karika u odlučivanju, što donosioci odluka često zaboravljaju.

Planirano je da u narednih pet mjeseci u sedan crnogorskih gradova budu održana javne tribine. Euroskom je počeo juče dešavanjima na Žabljaku. Osim Pljevalja i Žabljaka dešavanje ćebiti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja i Ulcinja. 

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat „De facto razvoj“, finansijski podržan od strane Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016 je finansijski podržala Evropska unija.

About The Author

Number of Entries : 548

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top