Zamućenje rijeka Tare i Svinjače u opštini Kolašin Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6214" align="aligncenter" width="700"] Zamućenje iz Svinjače u Taru (Foto: M.Mitrović)[/caption] Današnjim terenskim obilaskom u okviru [caption id="attachment_6214" align="aligncenter" width="700"] Zamućenje iz Svinjače u Taru (Foto: M.Mitrović)[/caption] Današnjim terenskim obilaskom u okviru Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Inicijative za inspekcijski nadzor » Zamućenje rijeka Tare i Svinjače u opštini Kolašin

Zamućenje rijeka Tare i Svinjače u opštini Kolašin

uliv u Taru

Zamućenje iz Svinjače u Taru (Foto: M.Mitrović)

Današnjim terenskim obilaskom u okviru građanskog monitoringa stanja rijeke Tare, koji spovode Ekološko društvo ,,Breznica“, Ekološki pokret ,,Ozon“ i Centar za razvoj Durmitora,  uočen je problem zamućenosti voda rijeke Tare i Svinjače na mjestu gdje se ta pritoka uliva u ,,suzu Evrope“.

O ovom problemu, a shodno nadležnsotima, inicijativama za inspekcijski nadzor, uz prateću foto dokumentaciju, obaviještene su Uprava za inspekcijske poslove i Komunalna policija opštine Kolašin.

,,Tokom terenskog obilaska primjetili smo da nas cijelim puten dok smo snimali prati terensko vozilo firme  sa natpisom ..Euroasfalt.ba“ , ali to nije omelo naš tim. Ono što nas je začudilo jeste što komunalna policajka koju smo zatekli na terenu nije htjela da uđe u komunikaciju sa nama.  Ipak mještani su nam dali dovoljno informacija , a i podijelili sa nama da žele da sačuvaju anonimnost jer bi mogli imati neprijatnosti sa vlasnikom firme koja vrši građevinske radove u okviru rekonstrukcije puta Kolašin – Berane“ – kaže za naš portal Milorad Mitrović, direktor Breznice.

Svinjaca 2

Rijeka Svinjača (Kolašinska rijeka) Foto: M. Mitrović

U sličnom tonu komentariše i Aleksandar Perović, direktor Ozona koji je tokom dana imao intezivnu komunikaciju u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

,,Porazno je da ponovo na ovakav način dobijamo informacije koje su nadležni organi bili dužni da podijele sa građanima. Konkretno o problemu sa podzemnih vodama koji se pojavio u toku probijanja tunela ,,Klisura“, javnost je trebala biti upozorena a nadležne institucije su morale procijeniti rizike za ugrožavanje životne sredine i utvditi mjere za sprečavanje negativnih efekata, kakav je zamućenje rijeka, koje su investitor i izvođač bili u obavezi sprovesti.  Ostaje otvoreno pitanje kakav je kvalitet podzemnih voda u tom području i mi ćemo inicirati kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da se provjeri i taj segment životne sredine“ – najavljuje Perović.

Breznica, Centar za razvoj Durmitora i Ozon nastaviće da u kontinuitetu prate stanje rijeke Tare, kako bi uticali da se zaštiti ovaj vodotok pod UNESCO i nacionalnom zaštitiom,  sa svim pritokama, koje imaju izuzetan ekosistemski značaj.

 

Odgovor ekoloske inspekcije

Odgovori inspekcje za vode_Tara

Odgovor ekoloske inspekcije_Tara_zamucenje

About The Author

Number of Entries : 548

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top