Performans ,,Budilnik za ekološku državu“ zbog devastacije Tare Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6170" align="aligncenter" width="768"] Korito Tare[/caption] Devastacija korita rijeke Tare, neprihvatljiv način upravljanja građevinski [caption id="attachment_6170" align="aligncenter" width="768"] Korito Tare[/caption] Devastacija korita rijeke Tare, neprihvatljiv način upravljanja građevinski Rating: 0
You Are Here: Home » Vijesti » Najave » Performans ,,Budilnik za ekološku državu“ zbog devastacije Tare

Performans ,,Budilnik za ekološku državu“ zbog devastacije Tare

cover

Korito Tare

Devastacija korita rijeke Tare, neprihvatljiv način upravljanja građevinskim i drugim vrstama  otpada u njenoj neposrednoj blizini, te očigledna namjera izvođača radova kineske kompanije CBRC da kroz planirane projekte regulacije i remedijacije opravda neotvaranje planiranih deponija, već materijal koji nastaje iskopom tunela odloži u korito rijeke, što i čini , više su nego dovoljni razlozi da se u Skupštini Crne Gore razgovara o obesmišljavanju i grubom kršenju Deklaracije o zaštiti rijeke Tare izgradnjom autoputa, koju su upravo usvojili  parlamentarci.

Kako je do sada izostala reakcija Skupštine Crne Gore i ozbiljna diskusija u plenumu, nije ispoštovana inicijativa ekoloških nevladinih organizacija za kontrolno saslušanje ministara održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva, ekološke nevladine organizacije Ozon, Breznica i Centar za razvoj Durmitora u saradnji sa NVO MANS, organizovaće u petak 22. mart, u 10 h i 30 min,  na platou preko puta zgrade parlamenta performans simbolično nazvan ,,Budilnik za ekološku državu“, kako bi se povećalo interesovanje poslanika i poslanica za problem devastacije rijeke Tare i javni argumentovani dijalog sa civilnim sektorom.

Tom prilikom medijima će se obratiti Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“,  Milorad Mitrović, direktor NVO Breznica, Darko Stijepović, Centar za razvoj Durmitora i Lazar Grdnić iz NVO MANS.

Sem toga biće upriličena i postavka fotografija snimljenih pirlikom terenskih obilazaka, kako bi se parlamentarcima omogućilo da se svojim očima uvjere u devastaciju rijeke Tare.

Performans je još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta Građanskog monitoringa uticaja autoputa na životnu sredinu, kojom Ozon, Breznica, Centar za razvoj Durmitora i MANS pokušavaju uticati na kvalitetniju primjenu elaborata, planova i standarda iz oblasti zaštite životne sredine i veću transparentnost u informisanju javnosti.

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top