Uklonjena divlja deponija staklene vune sa Vrela Ribničkih Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6097" align="aligncenter" width="700"] Očišćena lokacija na kojoj je bila divlja deponija staklene vune[/caption] Radnici podgoričke  ,, [caption id="attachment_6097" align="aligncenter" width="700"] Očišćena lokacija na kojoj je bila divlja deponija staklene vune[/caption] Radnici podgoričke  ,, Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Uklonjena divlja deponija staklene vune sa Vrela Ribničkih

Uklonjena divlja deponija staklene vune sa Vrela Ribničkih

Očišćena lokacija na kojoj je bila divlja deponija staklene vune

Radnici podgoričke  ,,Čistoće“ uklonili su po nalogu Komunalne inspekcije Glavnog grada, nelegalno odloženu staklenu vunu sa divlje deponije koja je stvorena usred izbjegličkog nasela na Vrelima Ribničkim,

Nakon što je Ekološki pokret ,,Ozon“ prijavio problem putem Sistema 48 naldležnim inspekcijama lokalne uprave i uputio Inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove,  i komunalna i ekološka inspekcija izašle su na teren i utvrdile činjenićno stanje, pa shodno svojim nadležnostima preduzele potrebne procedure, što je rezultiralo uklonjanjem opasnog otpada koji je predstavljao opasnost za javno zdravlje i životnu sredinu.

Detalja sa terena

Danas su predstavnici ,,Ozona“ i Ekološkog društva ,,Breznica“ obišli teren i informisali građane koji su prijavili problem o detaljima komunikacije sa nadležnim inspekcijama, sa ciljem da se građani više obraćaju nadležnim službama i koriste dostupne servise, jer je u ovom slučaju problem ekspresno riješen.

,, Pravo je zadovoljstvo kada se uvjerite da je neki ekološki problem  riješen i da ste imali priliku da date doprinos, kao što je bio ovaj slučaj uklanjanja staklene vune, opasnog otpada, sa lokacije koja je godinama ugrožena nekontrolisanim i nelegalnim odlaganjem različitih vrsta komualnog i opasnog otpada i koja podsjeća na apokaliptične scene. Drago nam je što smo se uvjerili da Sistem 48 kvalitetno funkcioniše, da gradske  inspekcije i službe efikasno reaguju i u skladu sa zakonskim okvirom, te da smo ponovo imali veoma konstruktivnu i kvalitetnu komunikaciju sa ekološkom inspekcijom, koja je uvažila sve naše sugestije. Kada ste u prilici da opravdate povjerenje koje vam ukažu građani, riješavajući životne  probleme zbog kojih vam se obrate,  shvatite da radite najljepši posao i to nama daje i motiv i snagu da nastavimo sa dosadašnjom praksom  građanskog ekološkog servisa.“ – prenosi utiske za naš portal Aleksandar Perović, direktor ,,Ozona“ .

Detalj iz izbjegličkog naselja na Vrelima Ribničkim

Staklenu vunu i ostali sakupljeni otpad  ,,Čistoća“ je predala preduzeću ,,Hemosan“, koje je oblašćeno za sakupljenje. transport i skladištenje opasnog otpada, pa je i u tom segmetnu akcije ispoštovana zakonska procedura.

Perović ipak upozorava da je potrebna sistemska međusektorska podrška nadležnim inspekcijama, uz aktivno učešće Uprave policije, jer se u ovom dijelu Glavnog grada dešavaju različiti vidovi ekokriminala , naročito kada je preprodaja otpadnih sirovina u pitanju, a i tokom današnje terenske posjete uočene su grupe koje na otvorenom spaljuju elektroinstalacije iz kojih se odvaja bakar i prodaje nelegalnim otpadima, koji se nalaze na tom području.

,,Preuzeli smo obavezu na predlog inspektora da informišemo Gradonačelnika Vukovića o ovoj problematici i mi ćemo to učiniti, uz inicijativu za zajedničke aktivnosti svih relevantnih institucija i sistemski pristup ovom problemu. Smatramo da je potrebno obezbijediti kontinuirano prisustvo policije, kako bi se spriječilo da se nastavi sa dosadašnjom praksom bezakonja i ljudi koji ovdje žive zaštitili od pojava, koje ne bi trebalo da budu prisutne u Podgorici i Crnoj Gori. Očigledno se većina pravi da ne vidi problem, ali to ne znači da će on nestati niti da ćemo mi prestati sa procesuiranjem svih problema koje nam građani prijave za ovaj dio grada, pa se nadamo da ćemo uspjeti dobiti podrđku prvog čovjeka Podgorice i da će Vrela Ribnička biti u budućnosti zaštićena dalje devastacije“ – zaključio je Perović.

 Odgovor Ekoloske inspekcije

 

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top