Projekat ,,Otpad i Budućnost“ pobijedio na VII Konkursu Pivare ,,Trebjesa“ Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6107" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa konferencije za novinare[/caption] Projekat "WiFi otpad i budućnost" Ekološkog pokreta [caption id="attachment_6107" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa konferencije za novinare[/caption] Projekat "WiFi otpad i budućnost" Ekološkog pokreta Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Projekat ,,Otpad i Budućnost“ pobijedio na VII Konkursu Pivare ,,Trebjesa“

Projekat ,,Otpad i Budućnost“ pobijedio na VII Konkursu Pivare ,,Trebjesa“

IMG_6105 (1)

Detalj sa konferencije za novinare

Projekat „WiFi otpad i budućnost“ Ekološkog pokreta „Ozon“ pobijedio je na godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“. Cilj projekta je upoznavanje javnosti sa konceptom pametnog upravljanja otpadom i mogućnostima njegove primjene kroz cirkularnu ekonomiju, kvalitetnija međusektorska saradnja, kao i veća medijska zastupljenost tema iz ove oblasti. Menadžer korporativnih komunikacija u Pivari Natalija Milić kazala da je na ovogodišnji, sedmi po redu konkurs, pristiglo 12 projekata. Milić je istakla i da je do sada, kroz konkurs za NVO Pivara Trebjesa uložila 70.000 eura u ekologiju.

„Aktivnosti vezane za pravilno upravljanje otpadom su visoko na listi prioriteta kompanije Molson Coors, u čijem sastavu poslujemo, a koja teži da do 2025. godine sav otpad bude recikliran. To je do sada učinjeno u 14 pivara naše pivarske grupacije. Vjerujem da ćemo realizacijom aktivnosti iz pobjedničkog projekta dati doprinos i onome što su zadaci svih nas u ispunjavanju obaveza u okviru pregovaračkog Poglavlja 27, koje je Crna Gora nedavno otvorila“, kazala je Milić.

IMG_6112

Kako je objasnio Aleksandar Perović iz Ozona projektom je predviđena instalacija tzv. pametne kante za sakupljanje otpada, koja će biti prezentovana na događajima u sedam gradova -Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Budvi, Herceg Novom, Plužinama i Beranama. Kako je Perović objasnio pametne kante rade na solarnu energiju i „sabijaju“ smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine, a kada se popuni SMS porukom javlja centrali da je vrijeme za pražnjenje.

„Nabavkom pametne kante pokazaćemo da nove tehnologije i te kako mogu pomoći u rješavanju problema zbrinjavanja ambalažnog otpada. Ovo je veliki problem kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou i često ga karakterišu niska stopa reciklaže i siva ekonomija na tržištu sekundarnih sirovina“, rekao je Perović.

Realizacija projekta trajaće od februara do oktobra naredne godine, a u tu svrhu Pivara „Trebjesa“ izdvojiće 10.000 eura

 

 

 

About The Author

Number of Entries : 533

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top