Otvoreno pismo Milutinu Simoviću, Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6006" align="aligncenter" width="640"] Još jedna žrtva krivolovaca[/caption] Ekološko Društvo „Breznica“ iz Pljevalja  i Ekološki pokret [caption id="attachment_6006" align="aligncenter" width="640"] Još jedna žrtva krivolovaca[/caption] Ekološko Društvo „Breznica“ iz Pljevalja  i Ekološki pokret Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Otvoreno pismo Milutinu Simoviću, Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja

Otvoreno pismo Milutinu Simoviću, Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja

Još jedna žrtva krivolovaca

Ekološko Društvo „Breznica“ iz Pljevalja  i Ekološki pokret „Ozon“ iz Nikšića upućuju zajedničko otvoreno pismo Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutinu Simoviću zbog potpunog javašluka i bezakonja koje vlada u lovištima koja su data na gazdovanje pojedinim Lovačkim društvima širom Crne Gore. Nakon eskalacije krivolova na području cijele Crne Gore poslednjih godina, a pogotovo na područjima i lovištima kojima gazduju Lovačka društva Bijelo Polje i Pljevlja, od Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja godpodina Milutina Simovića, tražimo da hitno reaguje na poslednji slučaj krivolova i donese odluku da se u Crnoj Gori potpuno zabrani lov na period od najmanje dvije godine, po uzoru na Republiku Albaniju, koja je zbog eskalacije krivovolova odlučila da na ovaj period zaštiti divljač od istrebljenja. Za vrijeme zabrane bi trebalo da se oblast lovstva i gazdovanje sa divljači potpuno i adekvatno uredi i da se obezbijede bar minimalni uslovi za primjenu Evropskih propisa i standarda.

Posledni u nizu slučajeva krivolova, bestijalnog svirepog mučenja i ubijanja životinja od strane javnosti poznatih osoba, desio se u nedelju 11. 11. 2018. godine, oko 11 časova u mjestu Gusino brdo na privatnom posjedu Šestovića i Potpara koje se nalazi na samoj granici Opština Bijelo Polje i Pljevlja. Naime grupa poznatih krivolovaca, članova Lovačke organizacije Bijelo Polje je ranila mladog srndaća starosti ne veće od jedne godine, nakon čega su ga lovački psi sustigli i živog jeli dok su krivolovci posmatrali i snimali prizor iz filmova strave i užasa.

Ova grupa krivolovaca je odavno poznata kako policiji i lovočuvarima tako i građanima Vrulje, Mataruga i drugih sela koja se nalaze u blizini granice opština Pljevlja i B. Polje i koji su svakodnevno prisutni u krivolovu na ovom području. Naime ova grupa je u nedelju krivolovila i ranila jednog srndaća kada je otkrivena na području Gusinog brda, uspjela je da umakne lovočuvarskoj službi iz Lovačkog društva Pljevalja. U krivolov su došli sa „Golfom II“ kotorskih registraskih oznaka sa kojim su i uspjeli umaći nakon ranjavanja srndaća. Kako nezvanično saznajemo, jednom od trojice poznatih krivolovaca koji su učestvovali u ovom zločinu nedavno je oduzeto lovačko oružje, dok je jedan od druge dvojice krivolovaca sin inspektora Centra Bezbjednosti B. Polje koji mu obezbeđuje zaštitu od procesuiranja i krivične odgovornosti za ovakve i slične zločine nad Zakonom zaštićenim i neduznim životinjama.

Iskasapljena zaštićena vrsta

Pozivamo Ministra Simovića i predlažemo mu da promijenimo dosadašnju praksu da lovci u lovištima kojim gazduju postavljaju hranilice za divljač. Mi smatramo i predlažemo da je bolje da počnemo postavljati hranilice za lovce koji su očigledno gladni ili ubijanja ili mesa divljači. Mi smo spremni da im obezbijedimo i finansiramo od 5 do 10 kilograma mesa iz Marketa u Crnoj Gori i da im ga damo, a da oni za uzvrat prestanu da ubijaju, muče i zlostavljaju nedužne životinje koje su prema našem važećem zakonodavstvu na svakom mjestu i u svako vrijeme zakonom zaštićene.

Naše NVO već godinama unazad ukazuju na bezakonje i zloupotrebe u oblasti lovstva u Crnoj Gori i pokušavamo da na taj način skrenemo pažnju javnosti na uništavanje divljači na cijelom prostoru Crne Gore. Mnoge životinjske vrste su nestale uled nekontrolisanog odstrela i nakon katastrofalnih požara gdje su desetkovana staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Jedan broj divljih životinja koji se nalazi na Evropskim crvenim listama ugroženih vrsta i čija je populacija svedena na biološki minimum, je nestala sa naših prostora zahvaljujući nekontrolisanom krivolovu i besomučnom ubijanju od strane nesavjesnih članova lovačkih društava.

Gospodine Simoviću, Vaša je dužnost i zakonska obaveza da oduzmete gazdovanje lovištem, i pokrenete krivične i druge postupke protiv svih onih koji su zarad ličnih interesa zloupotrijebili svoj položaj i svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli nenadoknadivu i nepopravljivu štetu Crnoj Gori i njenim građanima, a za to su se stekli svi uslovi predviđeni zakonom. Zato tražimo da se ovaj slučaj krivolova do najsitnijih detalja ispita da se javnosti saopšte imena počinilaca i da se oni izvedu pred lice pravde, jer su javnosti poznata njihova imena kao i zlodjela koja permanentno čine na širem području lovišta kojim gazduje Lovačko društvo iz Pljevalja. Vjerujemo da Vam je poznato, a ako nije saopštićemo Vam, da je i ne postupanje i prikrivanje krivičnog djela kažnjivo djelo. Zato Vas pozivamo da shodno poziciji koju zauzimate u resoru koji Vam je povjeren na upravljanje, učinite sve kako bi konačno spriječili ovakve, na žalost sve češće incidente u crnogorskim lovištima.

Sa poštovanjem,

Milorad Mitrović, Izvršni direktor, NVO Ekološko Društvo “Breznica”

Aleksandar Perović, direktor, NVO Ekološki Pokret “Ozon”

About The Author

Number of Entries : 565

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top