Odgovor na reagovanje lovačke organizacije iz Pljevalja Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_6007" align="aligncenter" width="700"] Ubijeni srndać, žrtva krivolova[/caption] Ekološko društvo ,,Breznica" iz Pljevalja i Ekološki po [caption id="attachment_6007" align="aligncenter" width="700"] Ubijeni srndać, žrtva krivolova[/caption] Ekološko društvo ,,Breznica" iz Pljevalja i Ekološki po Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Odgovor na reagovanje lovačke organizacije iz Pljevalja

Odgovor na reagovanje lovačke organizacije iz Pljevalja

Ubijeni srndać, žrtva krivolova

Ekološko društvo ,,Breznica“ iz Pljevalja i Ekološki pokret ,,Ozon“ čitajući reagovanje lovačke organizacije iz Pljevalja, u kom se miješaju teme ili što bi naš narod rekao ,,žabe i babe“, sa žaljenjem prepoznaju da se radi o grupi ostrašćenih pojedinaca koji su se prepoznali u našem otvorenom pismu Ministru Simoviću i koji očigledno vođeni ličnim interesima, usled nedostatka kontra argumenata, očajnički pokušavaju da skrenu pažnju sa suštine, a to je krivolov u zoni njihove nadležnosti.

Žao nam je što umjesto da svoje humane aktivnosti poput dobrovoljnog davanja krvi ili spašavanja povrijeđenih, pošumljavanja goleti, moraju koristiti u svrhu pokušaja skretanja pažnje javnosti sa bezakonja, sa kojim ne smiju ili ne umiju da se nose, što svjedoči i poslednji zabilježeni slučaj brutalne egzekucije srndaća, zakonom.zaštićene vrste.

Ne sumnjajući u tvdnju da je ,,dobrim“ upravljanjem uvećan broj jedinki plemenite divljači, iako to nije potkrijepljeno konkretnim podacima, nas interesuje koliki je broj krivičnih prijava podnijetih policiji i tužilaštvu za krivolov, sa konkretnim imenima i prezimenima krivolovaca, ako ih uopšte ima.

Pošto javnost nije obaviještena o ostvarenim dometima vašeg rada i dostizanjem savremenih standarda u upravljanju divljom faunom, resursima kojima raspolažete, licencama za praćenje različitih projekata koje navodite, bilo bi makar elementarno korektno da ste u reagovanju, naveli kome ste i koga prijavili u konktretnom slučaju krivolova i koliko puta su vaši lovočuvari imenom i prezimenom procesuirali krivolovce.

Kako očigledno multidisciplinarna nauka kakva je ekologija. nije razumljiva onima koji su prirodni lanac ishrane, zbog koga je lov i nastao, zamijenili ubijanjem iz hobija ili obijesti, uz iskreno izvinjenje rijetkim izuzecima, pozivamo ih da podrže makar jednu ekološku akciju kakva je npr. borba za čist vazduh u Pljevljima, koje su inicirale ekološke organizacije, pa će nas naći na centralnim gradskim prostorima kakav je recimo trg u Pljevljima, gdje dolazimo ,,naoružani“ samo argumentima i željom da ljudima bude bolje.

Što.se nas tiče, mi ćemo uvijek učestvovati u svim humanim akcijama koje za cilj imaju opšte dobro, jer naša misija je jasna a to je zaštita javnog interesa.

I na kraju, ukoliko imate problem da krivolovce procesuirate, imenom i prezimenom, policiji ili tuzilastvu ili to ne uradi nadležni inspektor za lovstvo, a imate konkretne dokaze o krivolovu, stojimo vam na raspolaganju da pomognemo da se zakon ispoštuje, mada realno ne očekujemo da ćete promijeniti dosadašnju praksu u radu , koja je i dovela do naših zahtjeva ka resornom Ministru , a zbog čega su oštećeni i oni rijetki pojedinci koji se lovom bave na način kako bi se trebao baviti svako ko ima humana, etička i moralna načela a sebe smatra lovcem.

About The Author

Number of Entries : 567

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top