Građanima Pljevalja obezbijetie Ustavom garantovano pravo na čist vazduh Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4895" align="aligncenter" width="700"] Učesnici velike građanske akcije S.O.S.  za Pljevlja (arhivski snimak)[/caption] Ekološko društvo [caption id="attachment_4895" align="aligncenter" width="700"] Učesnici velike građanske akcije S.O.S.  za Pljevlja (arhivski snimak)[/caption] Ekološko društvo Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Građanima Pljevalja obezbijetie Ustavom garantovano pravo na čist vazduh

Građanima Pljevalja obezbijetie Ustavom garantovano pravo na čist vazduh

Učesnici velike građanske akcije svojim tijelima ispisali međunarodni kod za pomoć  S.O.S.

Učesnici velike građanske akcije S.O.S.  za Pljevlja (arhivski snimak)

Ekološko društvo ,,Breznica“ i Ekološki pokret ,,Ozon“ povodom 20. novembra dana opštine Pljevlja, pozivaju predsjednike  države i Skupštine Crne Gore, da umjesto davno potrošene priče o razvojnim potencijalima i prosperitetu , shodno svojim nadležnostima  utiču da se građanima ove najugroženije životne sredine obezbijedi osnovno ljudsko pravo na čist vazduh, što bi za razliku od praznih priča bilo nešto konkretno, potrebno i humano.

Imajući u vidu da i ovaj ,,praznični“ dan  građani Pljevalja provode udišući zagađeni vazduh, te da je pred njima period godine kada ovaj problem eskalira, kao i da je evidantan problem sa pijaćom vodom,  koja većinom godine nije za upotrebu, smatramo potpuno neprimjerenim pričati o bilo čemu drugom, jer ništa ne može biti bitnije od zaštite javnog zdravlja i zdrave životne sredine.

Jasno je da je lošim upravljanjem opština Pljevlja,  iako prepoznata po rudnim i drugim prirodnim resursima, došla u nesporno alarmantno stanje, koje karakterišu problemi  i to oni životni koji svakodnevno uzrokuju bolesti,  odnose ljudske živote, negativno utiču na prirodni priraštaj, siromaštvo i ključni su razlog za odlazak u druge sredine, u kojima se većina bori za golu egzistenciju i živi podstanarski život.

Nama je porazno da  nijednom riječju građanima Pljevalja nije upućeno izvinjenje što i dalje udišu zagađen vazduh, uprkos pompezno najavljivanim kratkoričnim i srednjoročnim mjerama, dok o dugorčnim investicijama koje je potrebno obeznijediti da bi se uradila toplifikacija nećemo trošiti riječi, jer je jasno da se svakodnevnim zaduženjima građana smanjuje šansa da se to desi u dogledno vrijeme.

Umjesto čestitki građanima Pljevalja izražavamo saosjećanje, zbog toga što razmijemo sa kakvim se problemom bore i obećavamo da ćemo i dalje svim srcem uticati da se ubrza njegovo rješavanje i da se što prije stvore uslovi za život u zdravoj životnoj sredini, što je osnova za bilo kakvu razvojnu priču.

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top