Breznica i Ozon poručili Pljevljacima: Vjerujte svojim plućima i prekinite ćutanje Reviewed by Momizat on . Nakon uvida u jučerašnje  rezultate očitavanja automatske mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, locirane na Gagovića imanju u Pljevljima, u kojima se vi Nakon uvida u jučerašnje  rezultate očitavanja automatske mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, locirane na Gagovića imanju u Pljevljima, u kojima se vi Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Breznica i Ozon poručili Pljevljacima: Vjerujte svojim plućima i prekinite ćutanje

Breznica i Ozon poručili Pljevljacima: Vjerujte svojim plućima i prekinite ćutanje

Nakon uvida u jučerašnje  rezultate očitavanja automatske mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, locirane na Gagovića imanju u Pljevljima, u kojima se vide enormno velika prekoračenja i varijacije  satnih vrijednosti PM10 ,  Ekološko društvo ,,Breznica“ i Ekološki pokret ,,Ozon“ , konstatuju da povremena i pojedinačna reagovanja  aktivista, novinara i političara neće biti dovoljna da se ovaj dugotrajni životni problem građana Pljevalja konačno riješi, ukoliko izostane njihovo masovno interesovanje i akcija.

Kao što smo i nedavno upozorili, u ,,čestitci“ koju smo uputili građanima Pljevalja, povodom dana opštine, potrebno je da se vodi intezivna javna argumentovana diskusija o ovom alarmantnom ekološkom problemu, koji svakodnevno uzrokuje najteža oboljenja, prerane smrti, raseljavanje i siromaštvo, ukoliko se želi doći do konkretnog i vidljivog  rješenja.

I ovog puta saosjećajući sa građanima Pljevalja, čija je  životna sredina  najugroženija u ekološkoj državi Crnoj Gori, ne možemo a da ne primjetimo njihovu pasivnost i očekivanje da će neko drugi rješiti problem aerozagađenja ili da će se vazduh prečistiti sam od sebe.

Kako su naše organizacije obavještavane tokom jučerašnjeg popodneva i večeri, većina koja je boravila na otvorenom žalila se na teško disanje, pa  još jednom poručujemo građanima da se vode sopstvenim iskustvima, da vjeruju sopstvenim plućima  i preduzmu akciju kako bi ostvarili svoja prava na čist vazduh garantovana  Ustavom, velikim brojem važećih  zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora.

Potpuno uvažavajući informaciju od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je putem svog portala 23. novembra, obavijestila javnost o potencijalni odstupanjima opreme uzrokovanim prekodom napajanja električnom energijom i ukazala da je potrebno 12 do 24 h od momenta ponovnog  puštanja u rad automatske mjerne  staniice  da se uspostavi normalno očitavanje,  što je pretpostavljamo primjenjljivo i za 24. novembar , kada se takođe oko 15 h ponovio problem sa nestankom struje, ipak smatramo da su građanima Pljevalja najbolji indikator kvaliteta vazduha njihovi respiratorni organi.

grafikoni

Uporedni prikaz satnih koncentracija i varijacija PM10 suspendovanih

Kao ni mnogo puta do sada, ni ovo naše saopštenje nema za cilj uznemiravanje  ili manipulaciju javnosti, niti smo vođeni željom za medijskom pažnjom, kako je to čini se slučaj kod nekih koji politikantskim pristupom  žele skrenuti pažnju na sebe  i kroz ovu ozbiljnu životnu problematiku,  pa pozivamo i nadležne institucije da proaktivnim pristupom pravovremeno i kontinuirano informišu građane Pljevalja o svim važnim detaljima vezanim za kvalitet vazduha i konkretnim i korisnim savjetima pomognu u smanjenju rizika po njihovo zdravlje.

Pošto nam je svima potpuno jasno da se zatvaranjem prozora i ostajanjem u stanovima i kućama, ne može zaštiti zdravlje građana,  kao i da su kratkoročne i srednjoročne mjere, kojima je trebalo smanjti nivo zagađenja vazduha, doživjele totalni debakl nu praksi, pozivamo sve  nadležne institucije da se konačno sa  ozbiljnošću i pažnjom posvete rješavanju ovog, ponavljamo, alarmantnog životnog problema građana Pljevalja.

I na kraju međunardnim signalom za pomoć  S.O.S.  još jedmon  pozivamo i relevantne međunarodne institucije , a naročito Evropsku Uniju sa kojom smo u procesu pregovora, da doprinese rješavanju problema aerozagađenaj u Pljevljim,a jer životna sredina nema granica , kao nažalost ni posledice zagađenja.

Milorad Mitrović, izvršni direktor Ekološkog društva ,,Breznica“, Pljevlja

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top