Referendumom spriječiti dalju devastaciju rijeke Tare Reviewed by Momizat on . Ekološki pokret ,,Ozon“ i Ekološko društvo ,,Breznica“ smatraju da radovi koji se trenutno izvode u koritu rijeke Tare degradiraju njenu ekosistemsku vrijednost Ekološki pokret ,,Ozon“ i Ekološko društvo ,,Breznica“ smatraju da radovi koji se trenutno izvode u koritu rijeke Tare degradiraju njenu ekosistemsku vrijednost Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Referendumom spriječiti dalju devastaciju rijeke Tare

Referendumom spriječiti dalju devastaciju rijeke Tare

tara

Ekološki pokret ,,Ozon“ i Ekološko društvo ,,Breznica“ smatraju da radovi koji se trenutno izvode u koritu rijeke Tare degradiraju njenu ekosistemsku vrijednost, što nanosi nesagledive ekološke i ekonomske posledice i predstavlja dalje obesmišljavanje Ustavom definisanog razvojnog pravca ekološke države.

Upravo zato pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da pomognu organizovanje referenduma na kom bi se građani izjasnili oko toga da li žele da se zbog potrebe izgradnje autoputa mijenja njen prirodni izgled, koji ima svoje specifičnosti kao što su sezonske varijacije, ali upravo zato i neprocjenjivu vrijednost i jedinstvenost.

Donošenjem Deklaracije o zaštiti rijeke Tare, u decembru 2004. godine, poslanici Skupštine Republike Crne Gore,  prepoznali su takođe da jedino referendumom u kom će učestvovati svi građani, možemo kao ozbiljno drušvo odlučiti o načinu njene valorizacije, što je trebalo da bude obaveza Vladi Crne Gore prilikom samom planiranja ulaska u projekat auto puta.

Kako je Crna Gora jedna od potpisnica Arhuske konvencije, a naše organizacije posvećeno i konkretno doprinose njenoj primjeni i ovog puta podsjećamo da sem Ustava Crne Gore i ovaj međunarodni ugovor prepoznaje pravo učešća javnosti u procesu odlučivanja za projekte koji imaju uticaj na kvalitet životne sredine.

Kako je autoput jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, pa samim tim ga prati i mnogo kontroverzi, vjerujemo da se mora održati referendum u slučajevima kada se njegovom realizacijom ugrožavaju prirodni resursi po kojima je Crna Gora prepoznatljiva i koji treba da služe za potrebe nacionalnog brendiranja ekološke države, što je po nama jedini razvojni pravac, koji dobrim upravljanjem može garantovati ekonomske benefite za građane sadašnjih i budućih generacija.

Imajući u vidu da se stvara navika da o najvažnijim društvenim pitanjima, koja nose i zaduživanje,  odlučuje bez direktnog učešća građana, te da su i Deklaraciju o zaštiti Tare tadašnji poslanici usvojili kao građani, smatramo da je referendum jedini način da se dokaže stepen demokratičnosti institucija sistema, ali i pokaže potreba poštovanja prava garantovanih Ustavom i Arhuskom konvencijom.

Naše organizacije će o ovoj inicijativi obavijestiti i skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i tražiti da se inicira kontrolno saslušanje predstavnika Vlade zbog obesmišljavanja Deklaracije o zaštiti rijeke Tare, pa samim tim i ponižavanje Skupštine Crne Gore.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“

Milorad Mitrović, izvršni direktor Ekološkog društva ,,Breznivca“ Pljevlja

About The Author

Number of Entries : 567

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top