Evropsko naučno vijeće kaže da je svaki segment zagrijavanja bitan i da nam je skoro isteklo vrijeme da ga stavimo pod kontrolu ! Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5990" align="aligncenter" width="700"] Animacija[/caption] Ostalo nam je samo 12 godina da napravimo korjenite promjene, bez presedana, [caption id="attachment_5990" align="aligncenter" width="700"] Animacija[/caption] Ostalo nam je samo 12 godina da napravimo korjenite promjene, bez presedana, Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Evropsko naučno vijeće kaže da je svaki segment zagrijavanja bitan i da nam je skoro isteklo vrijeme da ga stavimo pod kontrolu !

Evropsko naučno vijeće kaže da je svaki segment zagrijavanja bitan i da nam je skoro isteklo vrijeme da ga stavimo pod kontrolu !

Animacija

Ostalo nam je samo 12 godina da napravimo korjenite promjene, bez presedana, cijelokupne energetske infrastrukture, koje će globalno zagrijavanje ograničiti na prihvatljiv nivo, navedeno je u najnovijem kapitalnom izvještaju, naučnog tijela o klimi Ujedinjenih Nacija.

“Ne postoji zabilježen slučaj u istoriji“ za akciju koja je neophodna u ovom trenutku, napisao je  IPCC -  Intergovermental Panel on Climate Change u svom izvještaju na 700 strana,  uticaja globalnog zagrijavanja u iznosu  2,7 ili 1,5.

Od podizanja nivoa mora, preko razornih suša do fatalnih oluja, u izvještaju je brutalno jasno naznačeno da će globalno zagrijavanje učiniti svijet lošijim po nas u smislu gladi, bolesti, siromaštva i izbjegličkih kriza. Kao i da postoji ogroman jaz između destrukcije nastale usled porasta od 1,5 , u odnosu na ono što se smatra posledicama umjerenog nivoa prosječnog zagrijavanja i porasta od 2.

„ Potpuno je jasno da je razlika od 0,5 veoma bitna“ , navodi Valerie Masson-Delmotte, kopresedavajuća IPCC – radne grupe, na pres konferenciji u Incheon, Južna Koreja, gdje je izvještaj  objavljen.

U izvještaju je jasno naznačeno da ako želimo postići ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5, moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte na 45%, ispod nivoa koji je zabilježen 2010 godine, a najkasnije do 2030 godine i  dostići nivo nulte emisije do 2050 godine.

Postizanje ovog cilja zahtjeva izuzetne  promjene na polju  transporta, energije,zemljišta, građevinske infrastrukture kao i u industrijskim sistemima. Što podrazumjeva smanjenje upotrebe uglja za jednu trećinu. Takođe je neophodan širok porast upotrebe novih tehnologija, kao što su one koje direktno uklanjaju CO2 iz vazduha. Sve ovo je potrebno ostvariti u veoma ograničenom vremenskom periodu, u narednih 12 godina, dok nas trenutno stanje gura u pogrešnom smjeru.

Izvještaj pokazuje da nije moguće izbjeći cijenu klimatskih promjena, ili ćemo uložiti da bi se suzbili  gasovi sa efektom staklene bašte, ili platiti gubitkom imovine i života. Na primjer dodatni porast nivoao mora za razliku između 1,5 i 2 doveo bi još 10 miliona ljudi u opasnost.

Jedno od ključnih otkrića jeste da je svaki segment zagrijavanja bitan, toliko da će svaki dijelić stepena  (  ) kojim možemo oboriti globalni termostat donijeti benefite ekonomijama širom svijeta.

Ukratko, stvari će se pogoršati. Možemo izbjeći neki od najgorih scenarija globalnog zagrijavanja ali lagane opcije više nisu u opticaju. Bez razlike, dijelovali mi ili ne, oboje će oblikovati budućnost naše planete.

Pripemio Savo Milojević

About The Author

Number of Entries : 534

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top