Okrenite se ekoturizmu umjesto kontroverznim neekološkim projektima Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5974" align="aligncenter" width="750"] Ovogodišnji slogan Svjetskog dana turizma[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom 27. Septembr [caption id="attachment_5974" align="aligncenter" width="750"] Ovogodišnji slogan Svjetskog dana turizma[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom 27. Septembr Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Okrenite se ekoturizmu umjesto kontroverznim neekološkim projektima

Okrenite se ekoturizmu umjesto kontroverznim neekološkim projektima

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana turizma

Ekološki pokret ,,Ozon“  povodom 27. Septembra  - Svjetskog dana turizma poziva lokalne uprave da iskoriste potencijale za razvoj ekoturizma,  kao jednog od najperspektivnijih  razvojnih modela, koji lokalnim zajednicama otvara prostor za proizvodnju, zapošljavanje, preduzetništvo, inovacije i umrežavanje, što je neuporedivo bolje od pasivne uloge čekanja stranih investicija i kreditnog zaduživanja za potrebe trenutnog rješavanja ekonomskih  problema i kupovinu socijalnog mira.

Umjesto da lokalne zajednice zavise od neekoloških projekata, sumljivog kapitala i investitora, vjerujemo da je za građane mnogo bolje pravilno koristiti lokalne prirodne resirse i budžetska sredstva, vodeći se poslovnom vizijom i javnim, a ne privatnim interesima, kako je to najčešće slučaj.

Neshvatljivo je da se umjesto okretanja održivim razvojnim pravcima, poput ekoturizma, za koji ima rastuće interesovanje i turista i investitora i dalje insistira na megalomanskim projektima poput npr. Porto Skadar Lake-a ili se rijeke sa pitkom vodom stavljaju u cijevi malih hidroelktrana, što ne samo da je pogrešno već i pogubno i sa dugotrajnim posledicama, naročito na lokalnom nivou.

Upravo zato potrebno je prestati sa pogrešnom socio – ekonomskom politikom, okrenuti se cirkularnoj ekonomiji i sve resurse kojima raspolažu lokalne zajednice sagledati sa aspekta održivog korišćenja i prava budućih generacija da takođe imaju mogućnost njihove valorizacije.

Kako je slogan pod kojim se obilježava ovogodišnji Svjetski dan turizma ,,Turizam i digitalna transformacija“ smatramo da bi nacionalnim bredniranjem Crne Gore kao ekološke države, što bi logično morala da prati i primjena savremenih dititalnih i komunikacionih tehnologija, lokalnim upravama bilo omogućeno da kroz rad nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, naprave veliki iskorak u promovisanju ekoturističke ponude, čime bi se ona učinila atraktivnijom i primamljivijom za ekoturiste, koje karakteriše visok stepen ekološke osvješćenosti, odnosno odgovornog odnosa prema životnoj sredini i destinaciji koju posjete.

Pošto je i Vlada prepoznala potrebu digitalizacije i prednosti savremenih tehnologija, predlažemo da se najavljena digitalna revolucija upotrijebi u svrhu evolucije lokalnih ekonomija, što je preduslov za prosperitet i bolje pozicioniranje Crne Gore kao poželjne i kvalitetne turitičke destinacije, prepoznate po  odgovornom odnosu prema sopstvenim prirodnim bogatstvima.

Predlažemo da se u pripremama formiranja Eko-fonda, čije je osnivanje najavljeno do kraja tekuće godine, otvori prostor i za finansiranje projekata koji uz primjenu savremenih tehnologija doprinose nacionalnom brendiranju Crne Gore kao ekološke države, jer su i takve investicije okrenute razvoju lokalne ekonomije, podsticanju inovacija , jačanju tržišne konkurentnostii  i samim tim i od javnog interesa .

Nadamo se da će lokalne uprave naših opština, konačno shvatiti da ne mogu od izbora do izbora ,,prodavati maglu“ građanima i da se mora pokazati ozbiljnost i sposobnost da se obezbjedi perspetkiva, naročito za mlade koji sve više odlaze iz zemlje ili se vežu za rad u državnoj i lokalnoj administraciji, umjesto da pokreću sopstveni porodični biznis, a tu je ekoturizam sa povezanim djelatnostima, kao što  je npr.  je digitalni marketing, realna šansa.

 

 

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top