Sporne intervencije u koritu rijeke Zete Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5387" align="aligncenter" width="700"] Radovi u koritu Zete u nikšićkom naselju Vidrovan[/caption] Ekološkom pokretu ,,Ozon" stiglo je v [caption id="attachment_5387" align="aligncenter" width="700"] Radovi u koritu Zete u nikšićkom naselju Vidrovan[/caption] Ekološkom pokretu ,,Ozon" stiglo je v Rating: 0
You Are Here: Home » EKOSKOP info » Sporne intervencije u koritu rijeke Zete

Sporne intervencije u koritu rijeke Zete

Radovi u koritu Zete u nikšićkom naselju Vidrovan

Ekološkom pokretu ,,Ozon“ stiglo je više prijava građana o aktivnostima u koritu rijeke Zete, na Vidrovanu, za koje se sumnja da se rade bez potrebnih saglasnosti.

Uz prijave pristigle putem servisa Ekoskop dobili smo i foto dokumentaciju, koju smo uz Inicijativa za inspekcijski nadzor 01-17_01 poslali Upravi za inspekcijske poslove, Odsjeku za vode, na čijem je čelu V.D. glavni inspektor Miodrag Radulović.

Intervencija u koritu i na obali rijeke Zete koje traju tokom Novogodišnjih praznika

KOMENTAR SLUČAJA;

Pogrešna politika ignorisanja problema koja je, kada je upravljanje vodotocima u pitanju, već decenijama pristuna kod donosilaca odluka na svim nivoima, zapravo djeluje motivišuće i podsticajno za sve koji iz ličnih pobuda i bez potrebnih dozvola rade različite vrste nelegalnih aktivnosti kao što su pregrađivanje ili izmještanje korita, nelegalna eksploatacija riječnog materijala, krivolov, nelegalno odlaganje otpada i izlivanje otpadnih voda itd.

Kada su rijeke koje protiču kroz Nikšić u pitanju, imamo ekološku katastrofu, rijeke bez života, poput Bistrice ili Gračanice, Mirkošnice, a najvažnija rijeka Zeta, ugrožava se različitim nelegalnim aktiovnostima gotovo svakodnevno, što je nedopustivo i zbog čega bi se morao upaliti alarm kod svih koji shvataju njen ekosistemski značaj.

Primjer u naselju Vidrovan, nije ništa što nas čudi, jer nas je praksa naučila da se pojedinci često vođeni sopstvenim potrebama, a svjesni nepostojanja adekvatne politike upravljanja vodama, odlučuju na to da samoinicijativno bez saglasnosti i dozvola izvode različite vrste intervencija.

Mehanizacija u koritu Zete

Bez obzira da li se to radi zbog recimo zaštite lične imovine, koja može biti ugrožena izlivanjem vode i različitih 0tpada iz korite, ili sticanja privatnog profita, ako se radi o eksploataciji riječnog materijala, moramo biti svjesni da su najveći problem institucije sistema, koje neefikasnim radom, opstruišu važeće zakone, čime se obesmišljava svaka vrsta poretka i vladavina prava u Crnoj Gori, Ustavom deklarisanoj ekološkoj državi.

Ekološki pokret ,,Ozon“ je i za ovaj slučaj koji su nam prijavili odgovorni građani, koji na naše veliko zadovoljstvo sve više shvataju važnost očuvane životne sredine, podnio Inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove, obezbijedio prateću foto dokumentaciju i očekujemo da inspektori utvrde činjenično stanje i preduzmu potrebne procedure.

Picture1

Inicijativa za inspekcijski nadzor poslata inspektoru za vode

Takođe, nadamo se da će već tokom 2017. godine u susret otvaranju poglavlja 27, Životna sredina i klimatske promjene, mnogo veća pažnja biti posvećena upravljanju vodama, izradi integralnih planova, a da će se naročito voditi računa o ekosistemskom značaju i vrijednosti rijeke Zete, koja ima mnogo više potencijala za ekonomsku valorizaciju nego što je to trenutno plan ako znamo za namjeru da se ovaj vodotok prevede u vještačke akumulacije Krupac i Slano, kako bi se iskoristio potencijal Vrtačkog jezera za proizvodnju električne energije.

Ali da bi se nešto iskoristilo na najbolji način, vodeći se briga o ekološkom momentu, potrebno je znanje, posvećenost, efikasan sistemski i zakonski okvir, strateški pristup, što trenutno sve izostaje i zbog čega se i dešava da pojedinci ili organizovane grupe, vrše nelegalne aktivnosti u koritima vodotoka, praveći trajne posledice po životnu sredinu.

About The Author

Number of Entries : 576

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top