Sastanak Arhus centara posvećen zelenoj ekonomiji i efikasnosti resursa Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5312" align="aligncenter" width="650"] Delegacija iz Crne Gore na sastanku Arhus centara (Foto: Srđa Matović)[/caption] Delegacija Arhus [caption id="attachment_5312" align="aligncenter" width="650"] Delegacija iz Crne Gore na sastanku Arhus centara (Foto: Srđa Matović)[/caption] Delegacija Arhus Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Sastanak Arhus centara posvećen zelenoj ekonomiji i efikasnosti resursa

Sastanak Arhus centara posvećen zelenoj ekonomiji i efikasnosti resursa

Delegacija  iz Crne Gore na sastanku Arhus centara (Foto: Srđa Matović)

Delegacija iz Crne Gore na sastanku Arhus centara (Foto: Srđa Matović)

Delegacija Arhus centara Crne Gore koju čine Mervana Hadrović iz Agencije za zaštitu životne sredine i Aleksandar Perović,  iz Ekološkog pokreta ,,Ozon“, predstavnice Ministarstva održivog razvoja i turizma Maja Raičević, nacionalna kontakt osoba za prmjenu Arhuske konvencije i Slavica Braunović, samostalni savjetnik kao i Srđan Ćetković iz Misije OSCE u Crnoj Gori, učestvuju na redovnom godišnjem sastanku Arhus centara koji se u organizaciji OSCE  održava od 21-og do 23-eg novembra. u Beču.

Kao centralna tema ovogodišnjeg sastanka koji je okupio predstavnike Arhus centara iz Albanije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Kirgistana, Kazahstana, Srbije, Turmekistana, Tadžikistana, Ukrajine, Crne Gore,  Moldavije ,  kao i različitih međunarodnih institucija među kojima i Evropske agencije za zašitu životne sredine,  OCEEA, odabrana je zelena ekonomija i efikasnost resusra.

Prvog dana sastanka govorilo se o ulozi Arhus centara u širenju informacija i doprinosu razvoju zelene ekonomije i efikanosti resursa, kao i o iskustvima u zemljama u kojima funkcionišu.  Direktor Ozona je tokom svoje prezentacije ,,Uloga Arhus centara u podsticanju transparentnosti i učešća javnosti u pitanjima zaštite životne sredine“ prisutne upoznao sa iskustvima Arhus centara u Crnoj Gori u prethodnom periodu.

Detalj sa sesije u kojoj je učestvovao Aleksandar Perović (Foto: Srđan Ćetković)

Detalj sa sesije u kojoj je učestvovao Aleksandar Perović (Foto: Srđan Ćetković)

Drugi dan sastanka realizovan je trening na istu temu sa ciljem da se unaprijede znanja i vještine predstavnika Arhus centara i utiče na dalju održivost i identifikuju  zajedničke aktivnosti.

Trećeg dana biće upriličena terenska posjeta bečkom kompleksu za upravljanje otpadom, gdje se primjenjuju različite tehnologije od pripreme za ponovnu upotrebu, preko reciklaže, insineracije , sve do deponovanja sakupljenog otpada. Takođe, biče upriličena posjeta gradu Tulln, koji je  sa 17.000 stanovnka, primjer dobre prakse i prvi grad u Austriji koji je dobio nagradu za  održivi urbani razvoj i efikasnost resursa “Soil Protection Prize” .

 

 

About The Author

Number of Entries : 570

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top