Bez jakog građanskog ekološkog pokreta nema ni ekološke države Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_3749" align="aligncenter" width="700"] Sa obilježavanja Dana ekoloških pokreta u Beranselu, 17. novembra 2013. godine (Foto: OZON tim)[/ [caption id="attachment_3749" align="aligncenter" width="700"] Sa obilježavanja Dana ekoloških pokreta u Beranselu, 17. novembra 2013. godine (Foto: OZON tim)[/ Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Bez jakog građanskog ekološkog pokreta nema ni ekološke države

Bez jakog građanskog ekološkog pokreta nema ni ekološke države

Sa obilježavanja Dana ekoloških pokreta u Beranselu, 17. novembra 2013. godine (Foto: OZON tim)

Sa obilježavanja Dana ekoloških pokreta u Beranselu, 17. novembra 2013. godine (Foto: OZON tim)

Ekološki pokret ,,Ozon” povodom obilježavanja 17. novembra – Svjetskog dana ekoloških pokreta smatra da je jačanje ekološkog, kao i svih vidova građanskog aktivizma, od suštinskog značaja za budućnost Crne Gore, kako u kontekstu zaštite ugroženih prirodnih resursa, prije svega prostora, tako i kada je riječ o daljoj demokratizaciji društva, budućem ekonomskom razvoju i integracijskim procesima.

Iako se nekad kao nemoguća čini misija zaštite javnog interesa, Ustava Crne Gore, u kojem između ostalog piše da smo ekološka država, efikasne i neselektivne primjene važećeg zakonodavnog okvira, koji se sve više usaglašava sa evropskim akijem, kao i potvrđenih međunarodnih ugovora, svjesni smo da je danas najvažniji zadatak organizacija civilnog društva da upravo istraju u toj borbi, da budu ne korektivni faktor, već ozbiljan akter u procesima donošenja odluka na svim nivoima.

Da bi se to i ostvarilo potrebno je obezbijediti i određen uticaj, a ne pristajati na kozmetičke performanse koji služe da predstave civilni sektor u svijetlu neprimjerenom za ovaj važni segment društva, što je čini se aktuelan trend u Crnoj Gori i što može odgovarati samo onima koji su našli svoj lični interes u tome.

Ekološki građanski aktivizam nikad nije bio na većim iskušenjima, kako u svijetu, tako i u našem regionu, a to tvrdimo na osnovu temeljnih anailiza načina na koji institucije sistema reaguju na građanske inicijative čiji je cilj zaštita prava zdravu na životnu sredinu, koje su sve prisutnije i kod nas. Na sreću ili nesreću to je već pitanje koje ima i filosofsku dimenziju, pa ćemo ga ostaviti za neku drugu priliku.

Upravo zato shodno osnovnoj misiji naše organizacije, pozivamo građanke i građane Crne Gore, da koriste sva garantovana prava, da se bore za pravovremeno informisanje, da aktivno učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču kvaliteta životne sredine, za pristup pravosuđu u slučaju povrede tih prava.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva i sve one koji iskreno žele da se izborimo za bolju životnu sredinu u kojoj će sistem garantovati i zaštitu javnog interesa i poštovanje važećih zakona, drugačije kulturološke, etičke i moralne vrijednosti od ovih ,sada izraženih koje nas odvlače u propast, da daju doprinos tim nadasve humanim ciljevima.

Ekološki pokret ,,Ozon” garantuje da će kao i do sada ostati na jedinoj ispravnoj strani ovog nažalost duboko polarizovanog društva, na strani čovjeka i prirode, jer za nas ne postoje kompromisi kada je zaštita javnog interesa u pitanju

Zato pridružite se nekoj od naših ili akcija koje se organizuju sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva koje je nešto najvrijednije što smo naslijedili i što treba da sačuvamo za generacije koje dolaze, bez straha od pritisaka koji će kao i do sada uvijek biti vršeni na ekološke i građanske aktiviste u trenucima kada budu ugroženi nečiji privatni pojedinačni ili partijski interesi.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“

About The Author

Number of Entries : 570

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top