Sakupljeno preko 2 tone limenki za reciklažu – Atraktivne nagrade za najbolje osnovne škole Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5249" align="aligncenter" width="743"] Dio limenki prikupljen kroz kampanju Svaka limenka se racuna[/caption] Međunarodna kampanja „Svak [caption id="attachment_5249" align="aligncenter" width="743"] Dio limenki prikupljen kroz kampanju Svaka limenka se racuna[/caption] Međunarodna kampanja „Svak Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Sakupljeno preko 2 tone limenki za reciklažu – Atraktivne nagrade za najbolje osnovne škole

Sakupljeno preko 2 tone limenki za reciklažu – Atraktivne nagrade za najbolje osnovne škole

Dio limenki prikupljen kroz kampanju ,,Svaka limenka se racuna"

Dio limenki prikupljen kroz kampanju Svaka limenka se racuna

Međunarodna kampanja „Svaka limenka se računa“ sprovodi se u Crnoj Gori od 2013. godine, a samo u poslednje dvije godine prikupljeno je preko dvije tone aluminijumskih limenki, koje su poslate na reciklažu. Na ovaj način značajno je smanjena količina otpada koji završava na deponijama, ali i posredno dat doprinos smanjenju emisije ugljen dioksida (C02)i globalnog zagrijevanja, jer svaka tona recikliranog aluminijuma smanjuje emisiju CO2 u atmosferu za devet tona.Kampanju, koja je počela 2013. godine kao pilot projekat a potom prerasla u trajne aktivnosti, realizuje Recan fondacija, u saradnji sa partnerima.

Projekat su finansijski podržali Evropska aluminijumska asocijacija, grupa za pakovanja Ball Packaging Europe, Pivara „Trebjesa“ i Coca-Cola Hellenic Group. Programski partneri su Vladina Mreža za društvenu odgovornost, ECOM nacionalni operater programa Plava zastavica, preduzeće Deponija iz Podgorice, komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog, Ekološki pokret “Ozon”, Eko Centar Delfin i Recomont.

U prethodne dvije godine ova kampanja obuhvatila je postavku kutija za odlaganje limenki u brojnim javnim i privatnim preduzećima, školama i drugim privrednim subjektima, na svim značajnijim festivalima i manifestacijama, kao i na plažama i u restoranima tokom ljetnje sezone.

„Dosadašnja kampanja, kojom poručujemo da se svaka limenka računa, u smislu doprinosa zdravijoj okolini, dala je odlične rezultate u Crnoj Gori. Moram istaći da imamo zaista dobar odziv organizacija za učešće u projektu i da širimo mrežu zainteresovanih za reciklažu. Kroz sve naše aktivnosti od 2014. godine prikupljeno je preko dvije tone limenki, imamo 70 stalnih mjesta za prikupljanje sa 106 punktova za prikupljanje limenki u čak 11 gradova“, kazala je Jelena Kiš, menadžer u ReCan fondaciji.

Aktivisti kampanje bili su prisutni na 35 kulturno-zabavnih događaja, kao i brojnim plažama sa plavom zastavicom. Limenke na pravi način mogu da zbrinu i učenici 18 osnovnih i srednjih škola, kao i četiri vrtića. „Najmlađi su nam posebno važni, jer su oni nosioci promjena i upravo oni treba da budu najbolji promoteri reciklaže kao doprinosa očuvanju prirodnih resursa“, dodala je Kiš. Ona je pozvala sve zainteresovane subjekte, da se besplatno priključe ovom programu, a detaljne informacije nalaze se na web sajtu http://svakalimenkaseracuna.me/.

Kroz kampanju ,,Svaka limenka se računa” podržan je i program za stručno usavrašavanje nastavnika ,,Obrazovanje o upravljanju otpadom” , autora Aleksandra Perovića, direktora Ekološkog pokreta ,,Ozon”, kojeg je akreditovao Nacionalni Savjer za obrazovanje, i dio je kataloga Zavoda za školstvo Crne Gore. Kao jedinsven u cijelom regionu.

 ,,Uloga Recan fonacije u dijelu podrške realizaciji programa  Obrazovanje o upravljanju otpadom, koji realizujemo uz podršku Misije OSCE u Crnoj Gori je veoma važana za nas kao organizatore, jer školama koje prolaze naš program za stručnos usavršavanje nastavnika imaju mogućnost ds dobiju dodatnu opremu, unaprijede znanje o reciklaži limneki ali I da započnu saradnju sa ozbiljnim dugotrajnim programom. Ove godine tokom dugog polugodišta školske 2015/2016 organizovali smo takmičenje za sakupljanje otpadnih limenki za škole centralnog regiona Crne Gore koje su se priljučile kampanji Svaka limenka se računa I tri škole su nagrađene sa modernom opremom koja će im nesporno pomoći u realizaciji nastave, što je dodatna vrijednost edukativnih aktivnosti i podstiče preduzetnički duh kako kod školskog menadžmenta, tehničkoh osoblja, nastavnog kadra, učenika I Savjeta roditelja – istakao je Aleksandar Perović, director Ekološkog pokreta ,,Ozon”, jednim od programskih partnera.

Osam škola iz Podgorice  Niikšića je učestvovalo jna takmičenju za osnovce koji su ukupno sakupili preko 300 kg limenki.Najuspješnija je bila OŠ ,,Pavle Rovinski iz Podorice , koja je sakupila preko 137 kg otpadnih limenki I osvojila interaktivnu tablu VISION 90 “.

Druga je bila OŠ ,,Braća Ribar” iz Nikšića koja je osvojila interaktivnu tablju VISION 80”, sakupivši 35, 65 kg otpadnih limenki.

Trećerangirana OŠ ,,Sutjeska” čiji su učenici/e sakuplili ukupno 22, 5 kg limenki I kao nagradu dobili projektor.

Kampanja „Svaka limenka se računa“ pokrenuta je u Engleskoj 2009. godine. Nakon Engleske, ova inicijativa zaživjela je u još osam zemalja, s ciljem pružanja mogućnosti recikliranja limenki na što više lokacija.

About The Author

Number of Entries : 567

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top