Reagovanje na način informisanja javnosti o monitoringu kvaliteta vazduha u Pljevljima Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4814" align="aligncenter" width="700"] Animacija[/caption] Ekološki pokret ,,OZON” smatra da je način na koji Agencija za zaštitu životn [caption id="attachment_4814" align="aligncenter" width="700"] Animacija[/caption] Ekološki pokret ,,OZON” smatra da je način na koji Agencija za zaštitu životn Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Reagovanje na način informisanja javnosti o monitoringu kvaliteta vazduha u Pljevljima

Reagovanje na način informisanja javnosti o monitoringu kvaliteta vazduha u Pljevljima

Animacija

Animacija

Ekološki pokret ,,OZON” smatra da je način na koji Agencija za zaštitu životne sredine informiše javnost o rezultatima rada mreže automatskih stanica za monitoring kvaliteta vazduha, naročito one u Pljevljima u Skerlićevovj ulici, neprofesionalan i neozbiljan i da je hitno potrebno promijeniti dosadašnju spornu praksu.

Naime, poslednje saopštenje Agencije za zaštitu životne sredine postavljeno 3. avgusta tekuće godine, na online platformi www.epa.org.me/vazduh u kom se javnost informiše o vrsti tehničkog problema koji se, kako tvrde, manifestovao na očitavanje podataka automatske stanice u Skerlićevoj 6, 7 i 28. jula, najbolji je dokaz kako se (ne)pravovremeno i (ne)adekvatno informiše javnost o jednom veoma ozbiljnom pitanju, koje je sa pravom poslednjih godina nalazi u vrhu interesovanja građana Pljevlalja i Crne Gore.

Umjesto da se oglase odmah po uočenim nepravilnostima ili ekstremnim situacijama, i ne ostave prostor za različita tumačenja,  pa i pokušaje manipulacije javnosti, iz Agencije se očigledno javljaju jedino kada mediji ili društvene mreže prenesu reakciju građana ili nevladinih organizacija, pošto kako se to čini, čelni ljudi te važne institucije svaku kritiku doživljavaju kao napad na ličnu a ne javnu imovinu.

I ovog konkretnog puta, saopštenje Agencije za zaštitu životne sredine je uslijedilo neposredno nakon reagovanja građana na društvenim mrežama zbog za ljetnji period neobično visokih rezultata očitavanja dnevnih koncentracija PM10 čestica na online platformi za praćenje podataka monitoringa kvaliteta vazduha u gotovo realnom vremenu.

Umjesto da se tim saopštenjem objasne izuzetno visoke koncentracije  mjerenja PM10 čestica kroz 24 h tog 2. avgusta, u periodu od 9 do 12 h, što je bila aktuelna situacija,  Agencija se bavila dešavanjima sa početka i kraja prethodnog mjeseca.

Kako Ustav Crne Gore, čitav niz važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, građanima i zainteresovanoj javnosti garantuju pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine, potpuno je jasno da se zakašnjelim,  konfuznim i laičkoj javnosti nejasnim saopštenjima, kakvo je bilo ovo Agencije za zaštitu životne sredine, podcjenjuju i ponižavaju ne samo građani, već i cijeli sistem, pa I najvažniji dokumenti kakvi su Ustav i Arhuska konvencija, što je za nas skandal i signal da se nešto pod hitno mora mijenjati u toj instituciji.

Nadamo se da će u susret otvaranju poglavlja 27, Skupština i Vlada Crne Gore prepoznati neophodnost jačanja pozicije i kapaciteta Agencije za zaštitu životne sredine, koja se mora profilisati kao nezavisna profesionalna institicija, čiji će najvažniji partner biti upravo građani ekološke države Crne Gore.

Ukoliko se nastavi sa ponižavajućom praksom od prethodne dvije godine kada je informisanje javnosti u pitanju i uopšte komunikacija sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine, Ekološki pokret ,,OZON” će od Skupštine i Vlade Crne Gore tražiti, prvo izmještanje određenih nadležnosti, pa I ukidanje te institucije, koja bi po prirodi stvari morala biti naš najvažniji partner, što je nekad I bio slučaj a mi iskreno zelimo da i ponovo bude, cijeneći individualnu stručnost , profesionalan pristup i etičnost pojedinih kolega koji rade u Agenciji.

About The Author

Number of Entries : 567

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top