Ozon i Lake fest i ove godine obilježili Dan planete Zemlje Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_5123" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa akcije povodom Dana planete (Foto: OZON tim)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ i Lake f [caption id="attachment_5123" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa akcije povodom Dana planete (Foto: OZON tim)[/caption] Ekološki pokret ,,Ozon“ i Lake f Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Ozon i Lake fest i ove godine obilježili Dan planete Zemlje

Ozon i Lake fest i ove godine obilježili Dan planete Zemlje

Detalj sa akcije povodom Dana planete (Foto: OZON tim)

Detalj sa akcije povodom Dana planete (Foto: OZON tim)

Ekološki pokret ,,Ozon“ i Lake fest treću godinu za redom organizovali su akciju uređenja prostora koji se koristi tokom trajanja ovog popularnog muzičkog festivala, a kojom će se obilježiti 22. april – Dan planete Zemlje.

Nekad popularno gradsko izletište koje se nalazi u neposrednoj blizini Krupačkog jezera, prepoznato po zaštitnoj šumi topola, koja je prije par godina usled nevremena pretrpjela značajno oštećenje, prepoznato je kao veliki potencijal za turističku valorizaciju, pa se shodno tome Ozon i Lake fest trude da ukažu na neophodnost kontinuiranog unapređenja stanja na tom prostoru.

 Ovogodišnja akcija, koja je registrovana i kao dio globalne kamanje “Earth day Network“, kao i prethodnih godina imala je otvoren karakter, pa su organizatori imali i podršku građana, kao i Sekretarijata za mlade, kulturu, sport i socijalno staranje opštine Nikšić i Turističke organizacije Nikšić, kako bi se uticalo na odgovoran odnos prema prostoru.

Učesnici akcije (Foto: Svetlana Mandic)

Dio učesnika akcije na krupačkoj brani (Foto: Svetlana Mandic)

Takođe realizovani su i edukativni i drugi sadržaji, pa je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“ održao predavanje za učenike Srednje Ekonomsko-ugostiteljke škole na temu razvoja ekoturizma, a shodno sloganu ,,Sadnice za Planetu“ (Trees for the Planet) simbolično su zasađenje i dvije sadnice čime se željelo ukazati na neophodnost hitne  revitalizacije devastirane šume topola koja ima izuzetno važnu ulogu na tom području.

 ,,Tradicionalnom akcijom na prostoru krupačkih topola nastavljamo sa prije svega skretanjem pažnje javnosti i nadležnih insituticija na potrebu revitalizacije ovog prostora čije stanje treba da nas sve zabrine imajući u vidu njegov potencijal za pravilnu valorizaciju u turističke svrhe. Tu ne mislim na problem komunalnog otpada, koji ćemo pokušati ukloniti tokom akcije, već na loše stanje šumskog kompleksa čija je zaštitina uloga od suštinskog značaja, pa i ćemo i ovog puta akcenat staviti na potrebu pošumljavanja, obnove topola koje su prije par godina istina oštećene tokom vremenskih nepogoda, ali isto tako izostalo je i dobro upravljanje čime su se mogle ublažiti posledice. Ovakvim akcijama, koje su na našu radost i dio najveće globalne kampanje kojom se obilježava ,,Dan planete“, želimo biti inicijatori kvalitetne međusektorske saradnje koja je preduslov za unapređenje kvaliteta životne sredine, pa i kvaliteta života zajednice, pa se nadamo da će i lokalna uprava prepoznati prostor da se uključi i da podršk.“ – rekao je Aleksandar Perović, direktor ,,Ozona“.

I direktor ,,Lake festa“ Peđa Zečević ističe važnost ekološkog segmenta festivala koji se svake godine nadograđuje i postaje kvalitetniji.

 ,,Prepoznajući od samog početka važnost pravilnog korišćenja i unapređenja prostora na kom se organizuje ,,Lake fest“ mi smo posvetili značajnu pažnju zaštiti životne sredine i trudili se da festival bude prepoznat upravo i po tom važnom segmentu. Kada to kažem, ne mislm samo na zaista veliki trud koji ulažemo oko otpada, već na viziju da od ovog pomalo zaboravljenog izletišta učinimo prostor koji će se aktivno koristiti  tokom cijele godine, a ne samo tokom festivalskih dana. Mi smo i po prirodi stvari veoma posvećeni obnovi šume topola, koja sem zaštitnog ima i mnogo drugih efekata, kao što je adaptacija na klimatske promjene, naročito tokom ljetnjih mjeseci kada su velike vrućine, pa se zbog toga i rodila ideja da organizatori akcije i poznate nikšićke muzičke grupe sađenjem ,,svojih“ sadnica daju i konkretan doprinos ka tom plemenitom cilju.“ – istakao je Peđa Zečević, direktor ,,Lake fest“-a.

Direktori Ozona i Lake fest-a zasadili sadnice u ime organizacija (Foto: Svetlana Mandić)

Direktori Ozona i Lake fest-a zasadili sadnice u ime organizacija (Foto: Svetlana Mandić)

Svi učesnici akcije su dobili promotivne majice sa logom kampanje ,,Rock&Recycle“ po kojoj je Lake fest prepoznatljiv, a učenici Srednje ekonomske škole biće nagrađeni i kartama za naš popularni festival, koji je mnogo učinio za turističku promociju Nikšića.

Akciju su tradicionalno podržavale Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić  i Pivara ,,Trebjesa“ Nikšić doo, koje su kao i Lake fest dobitnici ,,Zelene zvijezde“, čime se vrši promocija i ove godišnje nagrade za zaštitu i unapređenje životne sredine koju je 2010. godine utemeljio Ekološki pokret ,,Ozon“, a koju je do sada tokom pet godina realizacije u organizaciji mreže Arhus centara, kroz saradnju sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu životne sredinje, i uz podršku Misije OSCE u Crnoj Gori, dobilo ukupno 30 dobitnika, uglednih međunarodnih i domaćih institucija, grupa građana  i pojedinaca u različitim kategorijama sa ciljem podsticanja odgovornog odnosa prema prirodi i zajednici.

main-logo

Akcija je dio globalne kampanje ,,Earth day Network“ koja se ove godine realizuje pod sloganom ,,Sadnice za planetu“ („Trees for the Planet“).

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top