SOS za Pljevlja Reviewed by Momizat on . Pljevlja/Nikšić, 01.12.2015. godine [caption id="attachment_4009" align="aligncenter" width="601"] Detalj sa građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)[/ Pljevlja/Nikšić, 01.12.2015. godine [caption id="attachment_4009" align="aligncenter" width="601"] Detalj sa građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)[/ Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » SOS za Pljevlja

SOS za Pljevlja

Pljevlja/Nikšić, 01.12.2015. godine

Detalj sa građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)

Detalj sa građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)

Ekološko društvo ,,Breznica” i Ekološki pokret ,,OZON” pozivaju Vladu Crne Gore da proglasi vanredno stanje u Pljevljima pošto su današnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 dostigle rekordne zastrašujuće vrijednosti od kada vršimo praćenje rezultata mjerenja kroz 24 časa zvanične mjerne stanice u tom gradu.

Vođeni iskrenom brigom za javno zdravlje, naročito onih osjetljvih kategorija, hroničnih bolesnika, djece, trudnica, starih ljudi, te riješeni da ne dozvolimo dalje maniplisanje javnosti sa rezultatima državne mreže mjernih stanica od strane različitih interesnih sfera, pozivamo Agenciju za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje da podrže naš predlog i stave svoje stručne kapacitete u korist javnog interesa.

U ovom ozbiljnom momentu, kada je jasno da su mjere koje je donijela Vlada, a naročito one kratkoročne, doživjele pravi krah, te da se građani Pljevalja nalaze u veoma ugroženoj životnoj sredini, smatramo da ne postoji veći prioritet za donosioce odluka na najvećem nivou od vraćanja kvaliteta životne sredine u normalne zakonom dozvoljene vrjednosti.

Rezultati zvaničnog mjerenja koncentracija PM10 čestica kroz 24 h (izvor: www.epa.org.me/vazduh)

Rezultati zvaničnog mjerenja koncentracija PM10 čestica kroz 24 h  u 20 h , dana 1. decembra 2015. godine (izvor: www.epa.org.me/vazduh)

Dok predstavnici ekološke države Crne Gore na Konferenciji ,,COP 21” u Parizu razmatraju globalne izazove, građanima Pljevalja se u isto vrijeme grubo krši Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini, što je apsurd nad apsurdima i najbolji pokazatelj (ne)sposobnosti svih onih koji politikanstvo I sopstvene interese, bez obzira da li su na poziciji ili u opozicii, stavljaju ispred osnovnih životnih potreba.

Nadamo se da će građani Pljevalja do stabilizacije stanja izbjegavati izlazak i fizičke aktivnosti na otvorenom, a da će Vlada Crne Gore konačno imati dovoljno razumijevanja za naša upozorenja i apele, jer trenutno stanje životne sredine u toj opštini jeste za crveni alarm.

,,Breznica” i ,,Ozon” će iskoristiti sve svoje komunikacione kanale da informišu građane Pljevalja o svoj ozbljnosti situacije i upozore sve, a naročito osjetljive grupe, na neophodnost organičenja boravka na otvorenom, jer su to preporuke koje mogu smanjiti rizike od pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pozivamo i sve poslodavce da radnike koji se izlažu fizičkim naporima na otvorenom zaštite od negatvnih uticaja aerozagađenja i sačuvaju njihovo zdravlje do stabilizacije stanje.

Ekološko društvo ,,Breznica”, Pljevlja i Ekološki pokret ,,Ozon”, Nikšić

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top