Vrijeme je za novo vrijeme Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4708" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa prošlogodišnjeg mirnog građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)[/caption] Ekol [caption id="attachment_4708" align="aligncenter" width="750"] Detalj sa prošlogodišnjeg mirnog građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)[/caption] Ekol Rating: 0
You Are Here: Home » Saopštenja za javnost » Vrijeme je za novo vrijeme

Vrijeme je za novo vrijeme

Detalj sa prošlogodišnjeg mirnog građanskog protesta u Pljevljima (Foto: OZON tim)

Ekološki pokret ,,Ozon“ iz Nikšića i Ekološko društvo ,,Breznica“ iz Pljevalja povodom obilježavanja Svjetskog dana ekoloških pokreta pozivaju građane Crne Gore da se aktivno uključe u kampanje koje vode naše i druge organizacije civilnog društva, a koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta životne sredine i zaštitu prirodnih resursa.

Imajući u vidu činjenicu da institucije sistema već decenijama ne uspijevaju riješiti izražene ekološke probleme poput aerozagađenja, nekontrolisane eksploatacije i devastacije prostora, nepravilnog odlaganja svih vrsta otpada od komunalnog do opasnog, direktnog ispusta otpadnih voda u rijeke, jezera i more, krivolova i drugih nelegalnih aktivnosti, jasno je da građani moraju pokazati znatno veće interesovanje za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, a samim tim i budućnosti na ovom prostorima.

Ne smijemo dozvoliti dalje prolongiranje konkretnog početka rješavanja nagomilanih ekoloških problema, naročito jer je izvjesno da ne postoji volja donosilaca odluka na najvećem nivou da daju šansu ustavnoj odrednici ekološke države, koja je bila i još uvijek je jedinstvena razvojna šansa.

Očigledna socio-ekonomsko –kulturna  kriza u kojoj se nalazi Crna Gora prijeti da dodatno ugrozi postojeće prirodne resurse, što potvrđuje i prolongiranje roka najvećim industrijskim zagađivačima TE Pljevlja,  KAP-u i Toščeliku Nikšić za pribavljanje integrisanih dozvola, čime je praktično dat zakonski okvir za dalje ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine ili kako mi to tumačimo ,,dozvola za ubijanje“.

Mišljenja smo da je došlo vrijeme da građani javno traže da se i kroz programe političkih partija ponude konkretna rješenja i planovi za unapređenje životne sredine i pravilno valorizovanje prirodnih resursa, pa će i naš javni angažman u narednom periodu, obzirom da se bližimo parlamentarnim izborima, biti u tom pravcu.

Takođe ono što ovom prilikom želimo jasno poručiti jeste da ćemo nastaviti javno ukazivati na sve nepravilnosti koje uočimo u sistemu, pa pozivamo građane da nam se obrate za pomoć ili savjet i sa nama podijele sve informacije za koje smatraju da mogu doprinijeti unapređenju postojećeg stanja, jer mi smo naše organizacije  podredili javnom a ne privatnom interesu.

Kako naš građanski ekološki aktivizam ne bi ostao samo na papiru, ovom prilikom najavljujemo da ćemo 22. decembra, na dan kada smo prošle godine zajedno organizovali prvi mirni građanski protest zbog ekoloških problema u Pljevljima sa koga su upućeni zahtjevi Skupštini, Vladi i lokalnoj upravi, na istom mjestu na centralnom gradskom trgu, organizovati veliku građansku akciju pod nazivom ,,Vrijeme je za novo vrijeme“, koja će imati regionalni karakter, kako bi još jednom skrenuli pažnju na izražen problem zagađenja vazduha u toj opštini, zbog čega je ugroženo javno zdravlje i budućnost života na tom prostoru.

Smatramo da Crna Gora treba da ide u korak sa vremenom i da se razvija na najboljim mogućim tehnološkim rješenjima, a ne na besomučnom izrabljivanju prljavih i davno prevaziđenih tehnologija,   da pravilnom valorizacijom a ne nekontrolisanom eksploatacijom ionako ograničenih prirodnih resursa, postanemo prepoznatljiva i privlačna životna sredina iz koje se neće odlaziti već gdje ćemo svi posvećenošću i radom doprinositi da buduće generacije žive mnogo bolje i kvalitetnije nego što je to danas slučaj.

Vjerujemo da je došlo vrijeme za novo vrijeme i nove ljude na najodgovornijim položajima.

Aleksandar Perović, Ekološki pokret ,,OZON“

Milorad Mitrović, Ekološko društvo ,,Breznica“

 

Edukativna radionica za djecu u vrtiću ,,Neven“ u Nikšiću

Detalj sa jedne od Ozonovih radionica za najmlađe (Foto: OZON tim)

Detalj sa jedne od Ozonovih radionica za najmlađe (Foto: OZON tim)

Ekološki pokret ,,OZON“ će u utorak 17. novembra sa početkom u 10 h, organizovati radionicu za mališane u vrtiću ,,Neven“ u Nikšiću, čime će se simbolično obilježiti Svjetski dan ekoloških pokreta.

,,Veoma je važno učiti djecu od malih nogu da imaju pravo odlučivati o tome u kakvoj životnoj sredini će živjeti. Informisanjem o štetnosti nekontrolisanog odlaganja otpada, prljavih tehnoloija kakva je nrp Toščelik u Nikšiću, kako na životnu sredinu tako i na ljudsko zdravlje, utičemo da se mališanima poveća interesovanje za ekološke teme i ali da od malena stvore pravilne navike i odgovoran odnos prema svom okruženju. Zapravo kada razmislim, moram istaći da su upravo najmlađi građani Crne Gore, naši najbolji i najpouzdaniji saveznici u odbrani prirode“ – ističe Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“.

About The Author

Number of Entries : 534

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top