Počelo četvrto sezonsko mjerenje otpada Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4758" align="aligncenter" width="712"] Detalj iz Pljevalja (Foto: Bato Rojević)[/caption] Ekološki pokret ,,OZON" u saradnji sa Asocijac [caption id="attachment_4758" align="aligncenter" width="712"] Detalj iz Pljevalja (Foto: Bato Rojević)[/caption] Ekološki pokret ,,OZON" u saradnji sa Asocijac Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Počelo četvrto sezonsko mjerenje otpada

Počelo četvrto sezonsko mjerenje otpada

Detalj iz Pljevalja (Foto: Bato Rojević)

Detalj iz Pljevalja (Foto: Bato Rojević)

Ekološki pokret ,,OZON“ u saradnji sa Asocijacijom za čvrsti otpad Srbije u periodu od 23. do 29. novembra u okviru projekta ,,Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope“, realizovaće poslednje četvrto sezonsko praćenje generisanih količina  i analizu morfološkog sastava komunalnog čvrstog otpada u Podgorici, Pljevljima, Beranama i Kotoru.

Nakon završetka jesenjeg  terenskog rada biće kompletirana analiza koja će biti zasnovana na posebno razvijenoj metodologiji i rezultatima četiri sezonska mjerenja, a koja će biti predata relevantnim institucijama u svim zemljama Jugoistiočne Evrope.

Pozdrav iz Pljevalja - Mobilni tim Ekološkog pokreta ,,OZON" - Darko, Jasmima, Jelena i Rašo (Foto: Bato Rojević)

Pozdrav iz Pljevalja – Mobilni tim Ekološkog pokreta ,,OZON“ – Darko, Jasmima, Jelena i Rašo (Foto: Bato Rojević)

Uloga Ekološkog pokreta ,,OZON” je bila da po posebno razvijenoj metodologiji za Crnu Goru, realizuje četiri sezonska mjerenja i analizira sastav i količne otpada u četiri opštine, koje su odabrane putem javnog poziva a na osnovu definisanih kriterijuma. 

Realizacijom projekta ,,Prikupljanje podataka o čvrstom otpadu u zemljama Jugoistočne Evrope“ daćemo značajan doprinos unapređenju postojećih baza podataka o čvrstom otpadu u zemljama regiona, čime će biti olakšano strateško i svako drugo planiranje relevantim institucijama. Takođe, uticaćemo na mnogo povoljniji ambijent za zainteresovane investitore, koji će konačno moći da dobiju sve relevante podatke bez kojih se ne može na ozbiljan način razgovarati o najedakvatnijim tehnološkim rješenjima, sa svim pratećim ekonomskim i analizama uticaja  na životnu sredinu. Želim istaći ulogu našeg tima kojeg su činili sedam mladih inženjera i specijalista životne sredine i jedan diplomirani biolog, koji je bio i potpuno rodno ravnopravan, koji su radom i posvećenošću zaslužili komplimente svih partnera na projetku, a vjerujem imali i jedinstvenu priliku da teoriju primjene u praksi. Siguran sam da će i taj segment projekta imati značajne dugoročne benefite jer smo dobili i mlade stručnjake kojih itekako hvali u oblasti upravljanja otpadom. Nadam se da će to ekološka država Crna Gora znati da valorizuje na pravi način – istakao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“, koji je i  koordinator projekta za Crnu Goru

Voditelj projekta je Njemačko društva za međunarodnu saradnju (GIZ) a vodeći partneri su Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS), Asocijacija komunalnih preduzeća Federacije Bosne i Hercegovine (AQUASAN) i Asocijacija za čvrsti otpad Republike Srbije (SeSWA), u čijem je konzorcijumu Ekološki pokret ,,OZON” kao vodeći partner u Crnoj Gori.

Iz Crne Gore u projektnom timu su i Zajednica opština Crne Gore i Privredna komora Crne Gore.

Partneri u ovim aktivnostima sem pomenutih lokalnih uprava biće i javna komunalna preduzeća, Deponija doo Podgorica, kao i Agencija za zaštitu životne sredine kojoj će prikupljeni podaci biti dostavljeni.

 

About The Author

Number of Entries : 563

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top