Izložbom Morski otpad otvoren Centar za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4503" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa izložbe "Marine Litter"[/caption] U petak 11. septembra tekuće godine, zvanično je otvo [caption id="attachment_4503" align="aligncenter" width="700"] Detalj sa izložbe "Marine Litter"[/caption] U petak 11. septembra tekuće godine, zvanično je otvo Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Izložbom Morski otpad otvoren Centar za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama

Izložbom Morski otpad otvoren Centar za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama

Detalj sa izložbe „Marine Litter“

U petak 11. septembra tekuće godine, zvanično je otvoren Centar za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama, nova organizaciona jedinica Ekološkog pokreta ,,OZON“, čije se prostorije nalaze u Podgorici, u ulici Dr Vukašina Markovića bb, u neposrednoj blizini Krivog mosta i obale rijeke Morače.

Predstavljanjem izložbe o morskom otpadu „Marine Litter“, koja je dio internacionalnog projekta ,,MARLISCO“, aktivirane u partnerstvu sa Coca-Cola Hellenic Crna Gora, najavljeno je i obilježavanje 10-to godišnjice postojanja udruženja, koje je postalo jedno od najprepoznatljivih u oblasti svog djelovanja u zemlji i regionu.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON" tokom obraćanja zvanicama

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“ tokom obraćanja zvanicama

,,Otvaranjem Centra za edukaciju o životnoj sredini i klimatskim promjenama želimo postići višestruki efekat. Prije svega najaviti obilježavanje 10-godišnjice postojanja Ekološkog pokreta ,,OZON“ , tokom koje ćemo realizovati značajan broj aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti javnosti o tematici životne sredine i klimatskih promjena, ali i o tome šta kao pojedinci ili udruženja građana možemo uraditi kako bismo uticali na proces donošenja odluka iz tih kompleksnih oblasti. Na taj način ćemo krenuti u susret otvaranju poglavlja 27, upravo nazvanog Životna sredina i klimatske promjene i vjerujemo dati konkretan doprinos procesu pregovora i evropskih integracija Crne Gore. To što je prva aktivnost u Centru predstavljanje izložbe ,,Morski otpad“ , zapravo je najbolji početak za agrumentovanu javnu diskusiju o globalnim izazovima, ali i njihovom uticaju na lokalne zajednice, čime se prati i suština već svima poznate maksime ,,Misli globalno, radi lokalno“ – istakao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“ obraćajući se velikom broju zvanica i predstavnika medija koji su prisustvovali otvaranju.

Nikola Tripković iz Coca Cola Hellenic Crna Gora

Nikola Tripković iz Coca Cola Hellenic Crna Gora

Regionalni direktor prodaje u Coca-Cola Hellenic Crna Gora Nikola Tripković rekao je da je ova kompanija kao proizvođač posvećena pravljenju pozitivne i trajne razlike u svim oblastima gdje posao dodiruje zajednicu.

“Svoj doprinos dajemo kroz savremene pogone, korišćenje reciklažnih materijala, ali i saradnju sa lokalnim i regionalnim partnerima. Izložba „Morski otpad“ jedan je od takvih primjera saradnje, kroz koju pozivamo na potrebu drugačijeg odnosa prema moru i obali, prije svega kroz veće recikliranje, odlaganje otpada u kante za smeće, te ohrabrivanje ljudi oko nas da to isto čine”, poručio je Tripković.

Državna sekretarka Daliborka Pejović

Državna sekretarka Daliborka Pejović

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović ukazala je koliko je značajno da različiti segmenti društva zajedno rade na ekološkim projektima, poput izložbe „Morski otpad“. Ona je kazala da saradnja državnih institucija sa NVO nekada zna bude izuzetno dobra, ali da nekada postoje nerazumijevanja.

“Nekada ti odnosi znaju da zahladne i dovedu u pitanje strateška opredjeljenja kada je ova politika u Crnoj Gori u pitanju. Mislim da ovakve prilike i saradnja treba da nas fokusira na dobre partnerske odnose i obostrano razumijevanje naših strateških opredjeljenja. Ne mogu da tvrdim da je svaka odluka najbolja i jedino dobrodošla, ali mogu da tvrdima da u zdravoj komunikaciji možemo doći do rješenja.Smatram da ta rješenja treba da vode ukupnom društvenom konsenzusu kako bi se lakše primijenila. “Ozon” je bio jedan od dragocjenih partnera na tom putu”, – kazala je Pejović.

Detalj sa izložbe

Detalj sa izložbe

Izložba „Morski otpad“ kroz oslikanu burad i tematske cjeline predstavlja porijeklo morskog otpada, uticaj na životnu sredinu i na koji način svaki pojedinac može da bude dio rješenja. Svi materijali korišćeni za pravljenje izložbe mogu se reciklirati. Izložba će do kraja decembra biti postavljena u Ozonovom Centru, ulica Dr Vukašina Markovića bb.

Detalj sa izložbe o morskom otpadu

Detalj sa izložbe o morskom otpadu

Tokom naredna četiri mjeseca, koliko će izložba trajati, Centar će organizovati stručno osposobljavanje nastavnika o upravljanju otpadom, javnu tribinu o smanjenju otpada i konkurs za najbolju fotografiju morskog otpada. Postavka je dio Marlisco projekta, međunarodne inicijative čiji je cilj pronalaženje održive vizije za morski otpad.

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top