Direktor Ozona sa novinarima iz Crne Gore i Albanije o uticaju KAP-a na Skadarsko jezero Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4521" align="aligncenter" width="732"] Baseni crvenog mulja, deponija industrijskog otpada iz KAP-a (Foto: OZON tim)[/caption] Aleksanda [caption id="attachment_4521" align="aligncenter" width="732"] Baseni crvenog mulja, deponija industrijskog otpada iz KAP-a (Foto: OZON tim)[/caption] Aleksanda Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Direktor Ozona sa novinarima iz Crne Gore i Albanije o uticaju KAP-a na Skadarsko jezero

Direktor Ozona sa novinarima iz Crne Gore i Albanije o uticaju KAP-a na Skadarsko jezero

Baseni crvenog mulja, deponija industrijskog otpada iz KAP-a (Foto: OZON tim)

Baseni crvenog mulja, deponija industrijskog otpada iz KAP-a (Foto: OZON tim)

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,OZON“ razgovarao je u petak 18. septembra, sa novinarima iz Crne Gore i Albanije o uticaju basena crvenog mulja, višedecenijske deponije industrijskog otpada iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) na Skadarsko jezero.

Tokom terenske posjete koju je organizovala Misija OSCE u Crnoj Gori, Perović je ukazao da KAP sa deponijom industrijskog otpada negativno utiče na sve aspekte životne sredine, da je riječ o tzv. ,,prljavoj tehnologiji“ i da je nesporan i negativan uticaj na ekosisteme Skadarskog jezera.

Perović se osvrnuo i na činjenicu da su donosioci odluka na najvećem nivou, decenijama stavljali socijalni aspekt iznad realnih poslovnih rezultata i uticaja procesa proizvodnje na životnu sredinu, da su novcem građana vraćani ogromni iznosi koje je KAP potrošio na elektičnu energiju.

Novinari na basenima crvenog mulja (Foto: OZON tim)

Novinari na basenima crvenog mulja (Foto: OZON tim)

Na pitanje novinarke iz Albanije da li se ekolozi zalažu za zatvaranje KAP-a, Perović je odgovorio: ,,Ubijeđen sam da će vrlo brzo tržište pokazati koliko je zapravo KAP konkurentan, ukoliko stvarno iza njega stoji privatni vlasnik, što ćemo vidjeti po tome da li će i na koji način plaćati troškove za električnu energiju. Iako se i kroz Vaše pitanje aludira na suprostavljenost zaštite životne sredine i privrede, mi kao i naše kolege iz ekoloških NVO pokušavamo dokazati da je ulaganje u standarde zaštite životne sredine zapravo najbolji pokazatelj ozbiljnosti investitora. Da budem potpuno jasan, mišljenja sam da treba  dozvoliti rad samo postrojenjima koje imaju integrisane dozvole i koja rade u skladu sa važećim zakonima.“

Direktor Ozona razgovarao je i sa poslanikom albanskog Parlamenta koji se interesovao oko zvaničnih analiza rađenih za potrebe projekta remedijacije basena crvenog mulja.

,,Na osnovu trenutnog stanja ne mogu biti preveliki optimista, jer je očigledno da još nije izvjesno šta će se desiti sa deponovanim otpadom. Iako lijepo zvuči da će se od njega proizvoditi građevinski materijal, tj da će biti recikliran, prethodna negativna iskustva sa investitorima koji su upravljali KAP-om i Željezarom, upozoravaju na dodatan oprez“ – istakao je Perović.

Dan ranije za novinare dvije susjedne države upriličeno je krstarenje Skadarskim jezerom, tokom kojeg je Dr Danilo Mrdak, sa Prirordno-matematičkog fakulteta govorio o uticaju na jezerski ekosistem.

About The Author

Number of Entries : 542

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top