Direktor Ozona na 23. OEBS-ovom Forumu za ekonomiju i životnu sredinu Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_4517" align="aligncenter" width="599"] Detalj sa zvaničnog otvaranja Foruma (Foto: OZON tim)[/caption] Aleksandar Perović, drektor Ekolo [caption id="attachment_4517" align="aligncenter" width="599"] Detalj sa zvaničnog otvaranja Foruma (Foto: OZON tim)[/caption] Aleksandar Perović, drektor Ekolo Rating: 0
You Are Here: Home » Arhus Info Centar » Direktor Ozona na 23. OEBS-ovom Forumu za ekonomiju i životnu sredinu

Direktor Ozona na 23. OEBS-ovom Forumu za ekonomiju i životnu sredinu

Detalj sa zvaničnog otvaranja Foruma (Foto: OZON tim)

Detalj sa zvaničnog otvaranja Foruma (Foto: OZON tim)

Aleksandar Perović, drektor Ekološkog pokreta ,,OZON“, na poziv Sekretarija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) učestvovao je na 23-ćem Forumu za ekonomiju i životnu sredinu, koji se tradicionalno održao u Pragu, od 14. do 16. septembra tekuće godine.

Fokus ovogodišnjeg OEBS-ovog Foruma bio je usmjeren na ,,Upravljanje vodama u području djelovanja OEBS-a – povećanje bezbijednosti i stabilnosti kroz saradnju“ a direktor Ozona je održao prezentaciju na temu ,,Podsticanje učešća i podizanje svijesti javnosti o pravilnom upravljanju vodama – uloga Arhus centara“, u kojoj je govorio o kontrolnoj ulozi Arhus centara i iskustvima Arhus centra Nikšić.

,,Pravilno upravljanje vodama sigurno jeste nešto oko čega bi trebalo da postoji konsenzus na gobalnom nivou. Klimatske promjene i potrebe za korišćenjem hidro potencijala za proizvodnju električne energije, predstavljaju  vjerovatno i najveće izazove  današnjeg vremena. Upravo zato veoma je važno omogućiti zainteresovanim stranama da učestvuju u procesu donošenja odluka koje će uticati ne samo na sadašnje već i na buduće generacije. Potencijal mreže Arhus centara, koji ima internacionalni i međusektorski karakter, trebalo bi da bude iskorišten da bi informacije tekle pravovremeno, javne konsultacije i javne rasprave bile kvalitetne, dobro posjećene i zasnovane na agrumentima, a konačne odluke bile održive“ – ukazao je direktor Ozona, koji drugi put učestvovao na OEBS-ovom Forumu zaekonomiju i životnu sredinu.

Direktor Ozona na 23. OEBS-ovom Forumu za ekonomiju i životnu sredinu

Direktor Ozona na 23. OEBS-ovom Forumu za ekonomiju i životnu sredinu

,,Ako smatramo da je stanje u oblasti upravljanja vodama generalno zabrinjavajuće, što zbog globalnih izazova kakve su klimatske promjene i potrebe za električnom energijom ili  privatnih interesa kakvi su npr eksploatacija šljunka i pijeska,  Arhus centri treba da imaju inicijativu u dijelu predstavljanja činjeničnog stanja cjelokupnoj javnosti.  Jer javnost ima pravo da zna u kakvom su stanju najvrijedniji prirordni resursi kojima raspolažemo.  Gradjani moraju biti upoznati sa svim relevantnim detaljima kako bi dali doprinos donošenju najboljih odluka.
Ako znamo da je voda zapravo zivot, onda je jasno da oblast upravljanja vodama treba da bude u samom vrhu prioriteta svima koji se bave životnom sredinom i ekonomijom“ – poručio je Perović, učesnicima Foruma.
Direktor Ozona je uz Srđana Ćetkovića, predstavnika Misije OSCE u Crnoj Gori, bio jedini učesnik iz Crne Gore ovom značajnom međunarodnom dešavanju.

 

About The Author

Number of Entries : 543

© Ekološki pokret Ozon

Scroll to top